Türkiyede kaç tane santral var ?

Akilli

New member
TÜRKİYE’DE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİ: SAYI, YAPI VE BİLİMSEL BİR OKUMA

Enerji sistemlerini incelerken en sık sorulan sorulardan biri “Türkiye’de kaç tane santral var?” oluyor. Ancak bu sorunun cevabı tek bir sayıdan ibaret değil. Çünkü “santral” kavramı; lisanslı üretim tesisleri, lisanssız (dağıtık) üretim birimleri, kurulu güç kapasitesi ve işletmedeki aktif tesisler gibi farklı veri katmanlarıyla tanımlanıyor. Bu yazıda konuya TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.), EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ve IEA (International Energy Agency) veri setleri üzerinden bilimsel bir çerçevede yaklaşılacaktır.

VERİYİ NASIL OKUMALIYIZ? METODOLOJİK ÇERÇEVE

Bir enerji sistemini analiz ederken üç temel yöntem kullanılır:

1. **Envanter Analizi (Inventory Analysis):**

TEİAŞ’ın yayınladığı “Elektrik Üretim Tesisleri Envanteri” üzerinden tüm santral türleri sınıflandırılır (termik, hidroelektrik, rüzgâr, güneş, jeotermal vb.).

2. **Kurulu Güç Analizi:**

Santral sayısından ziyade toplam kapasite (MW) dikkate alınır. Çünkü 1 büyük baraj santrali, onlarca küçük güneş santraliyle eşdeğer üretim yapabilir.

3. **Dağıtık Üretim Modeli:**

Özellikle 2019 sonrası artan lisanssız güneş santralleri, sayısal olarak toplamı ciddi şekilde yükseltir ancak her biri küçük ölçeklidir.

Bu nedenle “kaç santral var?” sorusu teknik olarak “hangi veri seti baz alınıyor?” sorusuna bağlıdır.

TÜRKİYE’DE SANTRAL SAYISI: GÜNCEL TABLO

TEİAŞ ve EPDK’nın 2024’e yakın raporları birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’de:

* **Lisanslı elektrik üretim tesisi sayısı:** yaklaşık 1.000 – 1.100 aralığında

* **Lisanssız (özellikle güneş) üretim tesisleri:** 50.000’in üzerinde küçük ölçekli birim

* **Toplam kurulu güç:** 110 GW civarı (IEA ve TEİAŞ uyumlu veriler)

Burada kritik nokta şudur:

“Santral sayısı” yerine “üretim tesisi sayısı” kullanıldığında dağıtık enerji nedeniyle sayı dramatik biçimde artar. Özellikle çatılara kurulan güneş sistemleri tek tek santral olarak sayıldığında yüzbinlere yaklaşan bir yapı ortaya çıkar.

IEA’nın Türkiye enerji profili raporlarında da bu durum vurgulanır: Türkiye, son 10 yılda enerji üretimini merkezî büyük santrallerden giderek daha dağıtık bir modele kaydırmaktadır.

SANTRAL TÜRLERİ VE SAYISAL DAĞILIM

TEİAŞ verileri tür bazında incelendiğinde yaklaşık dağılım şu şekildedir:

* Hidroelektrik santraller: yüzlerce küçük ve büyük tesis

* Doğal gaz santralleri: birkaç on büyük tesis

* Kömür santralleri: daha az sayıda ancak yüksek kapasiteli

* Rüzgâr santralleri: 200+ civarında tesis (çoklu türbin sahaları)

* Güneş santralleri: binlerce lisanslı ve on binlerce lisanssız sistem

* Jeotermal santraller: sınırlı sayıda (özellikle Ege bölgesi yoğun)

* Biyokütle santralleri: orta ölçekli ve artış trendinde

Burada önemli bilimsel çıkarım şudur: Türkiye’de enerji üretimi “çok sayıda küçük güneş sistemi + az sayıda büyük termik/hidro tesis” şeklinde iki uçlu bir yapı göstermektedir.

VERİNİN ARDINDAKİ TOPLUMSAL BOYUT

Enerji sistemleri yalnızca mühendislik verisi değildir; aynı zamanda sosyal etkiler üretir. Bu noktada farklı araştırmalar, toplumsal etkilerin analizinde iki farklı yaklaşımın öne çıktığını gösterir.

Bazı mühendislik ve ekonomi odaklı çalışmalar, enerji sistemini tamamen sayısal veriler üzerinden inceler: kurulu güç, verimlilik, kapasite faktörü gibi. Bu yaklaşım daha analitik ve modelleme temellidir.

Buna karşılık sosyal bilimler ve çevre çalışmaları, özellikle kırsal bölgelerde santral yatırımlarının yarattığı etkileri inceler: göç, arazi kullanımı değişimi, su kaynaklarına erişim ve yerel ekonomi.

Örneğin Dünya Bankası’nın enerji altyapısı raporlarında, büyük ölçekli enerji yatırımlarının bazı bölgelerde gelir artışı sağlarken bazı bölgelerde çevresel baskıyı artırdığı belirtilir.

Burada dikkat çekici nokta şudur: Aynı veri seti farklı disiplinlerde tamamen farklı yorumlanabilir.

FARKLI BAKIŞ AÇILARI: VERİ VE SOSYAL ETKİ DENGESİ

Saha araştırmalarında gözlemlenen bir durum, teknik ekiplerin genellikle veri ve performans göstergelerine odaklanmasıdır. Örneğin bir enerji mühendisi için önemli olan şey üretim sürekliliği, arıza oranı ve maliyettir.

Buna karşılık sosyal etki araştırmalarında ise daha geniş bir perspektif ortaya çıkar: yerel halkın yaşam kalitesi, çevresel değişim ve uzun vadeli sosyal sonuçlar.

Bazı akademik çalışmalarda, sosyalizasyon süreçleri nedeniyle bireylerin farklı önceliklere yöneldiği gözlemlenir. Bu bağlamda bazı kadın araştırmacıların saha çalışmalarında daha çok topluluk etkilerine ve günlük yaşam değişimlerine odaklandığı, bazı erkek araştırmacıların ise veri modelleme ve sistem optimizasyonuna eğilim gösterdiği rapor edilmiştir. Ancak bu kesin bir ayrım değil; bireysel farklılıklar bu genellemeleri sürekli kırmaktadır.

IEA ve UNDP raporlarında da vurgulandığı gibi, enerji politikalarının başarısı bu iki yaklaşımın birlikte değerlendirilmesine bağlıdır.

TARTIŞMAYI AÇAN SORULAR

* Türkiye’de enerji planlamasında “santral sayısı” mı yoksa “enerji kapasitesi” mi daha doğru bir ölçüttür?

* Dağıtık güneş enerjisi sistemi büyürken merkezi santrallerin rolü azalmalı mı?

* Enerji yatırımlarında sosyal etki analizleri teknik fizibilite kadar önemli mi?

* Veri odaklı mühendislik yaklaşımı ile sosyal etki odaklı yaklaşım nasıl dengelenebilir?

SONUÇ YERİNE: SAYININ ÖTESİNDEKİ GERÇEK

Türkiye’de santral sayısı tek bir rakamla ifade edilemeyecek kadar dinamik bir yapıya sahiptir. Lisanslı büyük santraller yaklaşık bin civarında seyrederken, lisanssız küçük güneş sistemleriyle birlikte bu sayı on binleri aşmaktadır. Ancak asıl önemli olan sayı değil, bu sistemlerin nasıl bir enerji ekosistemi oluşturduğudur.

TEİAŞ, EPDK ve IEA verileri birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’nin enerji dönüşüm sürecinde hem merkezî hem dağıtık üretimin birlikte ilerlediği görülmektedir. Bu hibrit yapı, gelecekte enerji planlamasının daha karmaşık ama daha esnek olacağını göstermektedir.