Tasnif ediliyor ne demek ?

Ozgur

New member
Tasnif Ediliyor Ne Demek? Bir Hikâye Üzerinden Anlatmak İstediklerim

Merhaba forumdaşlarım,

Bugün, kafamda hep sorguladığım bir sorunun üzerine bir hikâye kurgulamaya karar verdim. Bildiğiniz gibi bazen bir kelimenin anlamı, basit bir tanımın ötesinde bir dünyayı içinde barındırabiliyor. "Tasnif ediliyor" ifadesini duyduğumda, bu kelimenin ne kadar derin anlamlar taşıyabileceğini düşündüm. Biraz sıcak, biraz hüzünlü, ama aynı zamanda düşündüren bir hikâye paylaşmak istiyorum sizlerle. Umarım beğenirsiniz ve düşüncelerinizi paylaşırsınız.

Hikâyenin Başlangıcı: Bir Aile, İki Farklı Dünya

Serkan ve Elif, yıllardır evli bir çiftti. Her şey, bekledikleri gibi ilerliyordu, ta ki bir gün aralarındaki iletişimde garip bir sessizlik hüküm sürmeye başlayana kadar. Serkan işinde başarılı, çözüm odaklı bir adamdı. Her sorun karşısında net bir strateji geliştirebiliyor, bir sorunu nasıl çözebileceğini anında belirleyebiliyordu. Elif ise tamamen farklı bir yaklaşıma sahipti. O, insanların duygularını anlamaya çalışan, onlarla empati kuran, her durumu farklı açılardan değerlendiren bir kadındı.

Bir gün, Serkan bir iş gezisinden dönünce evdeki atmosferi fark etti. Elif'in gözlerinde bir boşluk vardı. Serkan, alıştığı gibi çözüm odaklı yaklaşarak, sorunu çözmek için ne yapması gerektiğini düşünmeye başladı. Ama her şeyin çözümle bitmediğini anlaması uzun sürmedi.

Serkan’ın Stratejik Dünyası

Serkan, hemen sorunun kaynağını bulmak için harekete geçti. “Ne oldu, her şey yolunda mı?” diye sordu. Elif’in gözleri buluştuğu anda, Serkan onun yüzündeki huzursuzluğu gördü. Ama ne yapacağını, nasıl bir adım atacağını biliyordu. Elif’in bu durumu, çözüme kavuşturulması gereken bir problem olarak gözlerinde belirdi. O, kendine bir plan yaptı ve bir hafta boyunca Elif’le neşeli aktiviteler planlayarak, aralarındaki buzları eritmeye karar verdi.

Elif’in gözlerinde kaybolan o sıcaklık, Serkan’ın gözünde bir stratejiye dönüştü. İş dünyasında başarıya giden yolları düşündü: doğru hamleler, doğru zamanı seçmek. O anda hissettiği şey, tıpkı iş yerindeki gibi bir problemi çözmekti. Ancak çözüm, aslında sadece bir planlamadan fazlasını gerektiriyordu.

Elif’in Empatik Dünyası

Elif, Serkan’ın yaklaşımını anlamaya çalıştı. Ancak, onun gözlerindeki çözüm arayışını gördüğünde, içinde farklı bir şeyler kıpırdamaya başladı. Empati, Elif’in hayatındaki her şeyin merkezindeydi. İnsanların duygularını anlamak, onların ne hissettiğini görmek, bazen birinin sadece yanınızda olmasını istemek… Elif, Serkan’ın aksine, durumu stratejik bir bakış açısıyla değil, duygusal bir gözle ele almak istiyordu.

Bir akşam, Serkan yine tüm dikkatini eğlenceli bir etkinlik planlamaya verdiğinde, Elif onun kolunu nazikçe tuttu ve bir süre sessizce birbirlerine baktılar. “Serkan,” dedi Elif, “Bunların hepsi çok güzel, ama beni gerçekten anlamadığını hissediyorum. Benim için çözüm, bazen birinin bana sadece içini dökmesine izin vermesinde gizli. Seninle olan bu sessizlik, beni daha çok yalnız hissettiriyor.”

Serkan, Elif’in gözlerinde bir şeylerin kırıldığını fark etti. Hemen bir çözüm geliştiremediği için, duygusal olarak nasıl yaklaştığını da çözümleyemedi. Bir anlık suskunluk, onları iki farklı dünyada yaşamaya sürüklemişti.

Tasnif Ediliyor: Gerçek Anlam

İşte, burada başlıyoruz. "Tasnif ediliyor" ifadesi, aslında hayatın bir anlamda kategorilere ayrılması gibi bir şeydir. Elif ve Serkan birbirlerini, bazen duygu ve çözüm açısından sınıflandırmaya başlamışlardı. Birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını, çözüm odaklı bir yaklaşımla tasnif etmeye çalışmak, bir zamanlar güçlü olan bağlarını zayıflatmıştı.

Tasnif, her şeyin bir yerinde düzen bulmaya çalışmak gibiydi. Ama ilişkiler, sadece sınıflandırılabilir ve kategorilere ayrılabilir şeyler değildi. İnsanlar, stratejik adımlarla duygusal boşluklarını dolduramazlar. Hisler, bir plana sokulamayacak kadar derindir. Bu, çözüm ararken, bazen içinde kaybolduğumuz bir alandır.

Serkan, zamanla bu gerçeği fark etti. Elif’in gözlerinde kaybolan o ışıltıyı geri getirebilmek için, çözüm arayışlarını bir kenara bırakıp, ona gerçekten odaklanması gerektiğini anladı. Elif ise, Serkan’ın kalbinde, sadece çözüm aramak yerine onu anlamaya başlamasına sevinçle tanık oldu.

Sonuç: Tasnif Etmek, İlişkilerde Ne Kadar Doğru?

Tasnif etme ihtiyacı, hayatın pek çok alanında yer alır. Ama duygularla dolu insan ilişkilerinde, her şeyin bir kategoriye yerleştirilemeyeceğini kabul etmeliyiz. Elif ve Serkan’ın hikâyesi, aslında hepimize bir ders verir: Bazen çözüm, bir plan yapmaktan çok, duygusal bir anlayış ve empati ile gelir.

Siz forumdaşlarım, "tasnif ediliyor" ifadesini hayatınıza nasıl yansıtıyorsunuz? Hayatınızdaki insanları, onları anlamak için mi tasnif ediyorsunuz, yoksa onlara çözüm arayarak mı yaklaşıyorsunuz? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi duymak isterim.

Umarım hikâye üzerindeki düşüncelerinizle paylaşmak istediğiniz duygulara da ulaşabilmişimdir. Lütfen, yazdığım bu satırlara nasıl hissettiğinizi veya kendi deneyimlerinizi aktarın. Hepimizin yaşadığı farklı ama benzer duygular, bu sohbeti daha da derinleştirecektir.