Yeni Santa Margarita koçu Carson Palmer neden mezun olduğu okula döndü?

plantifulsoul

New member
Carson Palmer eve geliyor ve yanında elit futbol zekalarından oluşan bir takımı da getiriyor.

Geçtiğimiz hafta Palmer, Santa Margarita Lisesi'nin yeni futbol koçu seçildi; bu, yıllardır hayal bile etmediği bir işti. Eski Heisman Trophy galibi ve USC'nin genel draft sıralamasında 1 numara olan oyuncu, mezun olduğu okulda antrenör olarak oyuna geri döndüğünü düşünmüyordu ancak çocuklarına rehberlik etme fırsatı onu cezbetmişti.

Tıpkı bir Pro Bowl oyun kurucusu gibi Palmer da hazırlık ve detaylar konusunda çok titiz ve tüm bunlar onun için yeni bir alan. Bu yüzden hareket tarzını oluşturmaya başlamak için eski kolej ve NFL koçlarının yanı sıra oyun kurucu arkadaşlarının çoğuna güvendi.

Cincinnati Bengals, Oakland Raiders ve Arizona Cardinals'ta geçirdiği 15 sezonun ardından 2018'in başlarında emekli olan 44 yaşındaki Palmer, “Futbol alanında doktoram var” dedi. “10.000 saat boyunca her şeyi yaparsınız ve bir uzman olursunuz; ben de on binlerce saatim var, yedi farklı hücumdayım, her savunmayı gördüm, harika koordinatörler için oynadım ve onlardan öğrendim. Getirdiğim şey bu, oyun bilgisi.”

Bunların orijinal düşünceler olmadığını belirtmekte gecikmedi. Felsefelerini formüle etmek için Pete Carroll, Marvin Lewis, Norm Chow, Bruce Arians, Mike Zimmer, Paul Hackett ve diğer onlarca koçtan öğrendiklerinden yararlanıyor.

Sırasıyla Texas ve Ole Miss'teki mevcut baş antrenörlere atıfta bulunarak, “SC'deki son yılımda Steve Sarkisian ve Lane Kiffin ile hücum toplantılarındaydım” dedi. “Oyunlar hazırlıyor, oyun planında bile olmayan şeyleri konuşuyorduk ve iki gün içinde oynuyorduk. Futbolu yeni öğreniyordum.”

Palmer, Mater Dei ve St. John Bosco gibi futbolun güçlü isimlerinin de yer aldığı ve ülkenin en rekabetçi lise ligleri arasında yer alan Trinity Ligi'ne katılıyor. Yüksek beklentiler arasında atletik ve akademik profile uygun oyuncuları bulmak kolay bir iş olmayacak.

Carson Palmer, 2002'de USC'nin oyun kurucusu olarak Heisman Kupasını kazandı.

(Mark Lennihan / Associated Press)

Carroll, “İlk bakışta her şey pürüzsüz ve ipeksi olmayabilir” dedi. “Ama Carson bunu anlayacak. Bu konuda bir damızlık olacak. Onun adına gerçekten heyecanlıyım.”

Tabii ki, oyunu derinlemesine anlamak bir şeydir, ancak bu, bunu kavramak için sınırlı zamanı ve deneyimi olan lise oyuncularına aktarmanın zorluğunu gidermez.

Haberler'a verdiği geniş kapsamlı bir röportajda “Saldırgan olarak, her şeyden biraz olan bir sistemi yönetmek istiyorum” dedi. “Gerçekten sevdiğim şeyleri NFL seviyesinde koşmak istiyorum. Sulandırılabilir ama bu çocuklar sünger gibi dostum.”

Palmer geçtiğimiz sezonu, oyun kurucu oğlu Fletcher'ın da dahil olduğu Santa Margarita birinci sınıf takımıyla çalışarak geçirdi.

“Oğlum beşinci, altıncı sınıftayken oyun planlarında üç dört tane koruma taşıyorduk. Çünkü çocuklar bunu öğrenebilir. Eğer başaramazlarsa, geri çekilir ve biraz geriye gidersiniz ve çocukların neyi özümseyebileceğini, öğrenebileceğini ve neyle hızlı oynayabileceğini keşfedersiniz.”

Üniversite koçu olarak Palmer'ın temel bir lise taktik kitabına sahip olma niyetinde değil.

“Şüphesiz bir NFL hücumu gerçekleştireceğiz” dedi. “Oyun kurucu merkezin altında olacak. Aksiyon oyunumuz koşma oyununun bir uzantısı olacak. Sahanın aşağısındaki insanlara saldıracağız. 13 oyunluk, 85 yardlık sürüşleri bir araya getirmeye çalışmayacağız. Agresif olacağız.”

Palmer'a göre onun en iyi koçları öğretmenlerdi.

“Bir milyon koç var” dedi. “En iyiler iyi öğretmenlerdir. Bilgiyi, görsel olarak öğrenen bir çocuğun, reaksiyoner bir öğrenicinin, yanlış yaparak, doğru yaparak öğrenen bir çocuğun alabileceği şekilde aktarabilmelisiniz.

“Ben bir flash kart adamı değildim. Sahaya çıkıp her şeyi berbat etmem ve ardından kendimi filmde yanlış yaparken izlemem gerekiyordu. Sonra bum, başardım ve bir daha asla yanlış yapmadım. Herkes farklıdır.”

Palmer'ın futboldan yeterince çabuk uzaklaşamadığı bir dönem vardı.

Emekliliğin hemen ardından, o ve eşi Shaelyn, dört çocuklarını, üç büyük sporun hayranı olmanın avlanmayı, balık tutmayı ve kayak yapmayı sevmek anlamına geldiği 2.800 nüfuslu pitoresk bir tatil kasabası olan Ketchum, Idaho'ya taşıdılar.

Bay Throw'em, Bay Ketchum oldu.

NFL kabin analisti olma ağ tekliflerini geri çeviren Palmer, “Çocuklarımızı keşmekeşin ortasında değil, spor ve özel antrenörlerin, şunun ve yıldızların olduğu kulüplerin cennetinde yetiştirmek istedik” dedi. “Kamp yapmak, balık tutmak ve dışarıda olmak üzereydik. Hepsi kayakla yarıştı, gerçek Super-G, saatte 50 mil hızla yokuş aşağı yarıştı.”

Hayat sadece futboldan ibaret değildi.

“Futbol oynadım ama ben bir Allah adamıyım, bir babayım, bir kocayım, bir akıl hocasıyım” dedi. “Futbol oynadım ama insan olarak şapkamı taktığım şey bu değil.”

Ancak çift DNA'larından saklanamadı. Shaelyn burslu bir futbolcuydu. 1,80 boyundaki Carson'un artık kartopu fırlatmaya yönelik altın rengi bir kolu vardı.

Carson Palmer, Aralık 2019'da Ketchum, Idaho'da çocuklarıyla birlikte fotoğraf çekmeye çalışırken kartopunun darbesine maruz kalıyor.

Carson Palmer, Aralık 2019'da Ketchum, Idaho'da Carter, Bries, Elle ve Fletch adlı çocuklarıyla birlikte portre çekmeye çalışırken kartopunun darbesine maruz kalıyor.

(Marcus Yam / Haberler)

“İkizlerimiz var ve taşındık [back to Southern California] Onlar sayesinde,” dedi WNBA'de oynamayı hayal eden en büyük çocukları Fletcher ve Elle için.

“Liseye başlamak üzereydiler ve bulunduğum yerde yeterince tabela gördüm: 'Pekala, ikisinin de sürüş gücü var. Atletik yeteneğe sahip olup olmadıklarını kim bilebilir, ancak rekabet etme ve daha iyi olma dürtüsü ve arzusu var.' Biz de harekete geçmeye ve hayallerinin peşinden gitmelerine izin vermeye karar verdik.”

Aile, San Diego'ya geri dönmeyi düşündü ama bunun yerine rahatlatıcı, tanıdık ve… Orange County'yi seçti.

Palmer, “Biraz tuhaf,” dedi. “Çocuklarımın benimle aynı liseye gideceğini asla düşünmezdim. 26 yıl oldu ve çok şey yaşandı. Kendinizi başladığınız yerde bulmak çok tuhaf.”

Ve lise futbolu artık çok farklı. Palmer bununla daha yeni yeni yüzleşmeye başlıyor.

“Artık işe alabilirsiniz” dedi. “Personel değişimi olur olmaz bu birinci sınıf sınıfı işe alınıyor.

“Eskiden transfer olsaydın bütün bir yılı kaçırırdın. Artık transfer olursanız gelecek hafta oynayabileceğiniz yollar var. Bu büyük bir değişiklik.

“Diğer tarafta çimler her zaman daha yeşil olmuyor. Bana genç yaşta, diğer tarafın daha yeşil olmasının nedeninin orada daha fazla gübre olması olduğu öğretildi.”

İş sadece sahadaki oyunların oynanması için sıkı bir strateji hazırlamak değil.

Palmer'ın USC'deki saldırı koordinatörü Chow, “Günümüzde kültür çok farklı” dedi. “Bu günlerde insanların nasıl koçluk yaptığını bilmiyorum. NFL'de sorun yok çünkü sen bir profesyonelsin, ama işe alma ve diğer şeylerle birlikte [at lower levels] o kadar farklı ki.

“Carson'a uzun zaman önce öğrendiğim bir şeyi anlattım; plandan önce kültür. Bu kültürü geliştirin ve sorun yok.”

Palmer şu anda sadece oyunculara koçluk yapmakla kalmayıp ona rehberlik edecek bir kadro kurma sürecinde. Sektördeki en saygın oyun kurucu eğitmenlerinden biri olan küçük kardeşi Jordan'a fazla güvenmeyi planlamıyor. Jordan işiyle ve genç bir aile yetiştirmekle çok meşgul.

Carson Palmer, “Bana evet ve hayır, neyin yapılıp neyin yapılamayacağını, neyin imkansız olduğunu söyleyebilecek insanları işe almak istiyorum” dedi. “O doğru insanları bulacağım.

“Programda sayılar düşük olduğundan bunu yapamadık. Bu yüzden yeni oyuncular bulmamız lazım. Üç programı (birinci sınıf, ortak girişim ve üniversite) yürütebilmemiz ve sistemi kurabilmemiz için programı organlarla doldurmamız gerekiyor. Yani birinci sınıf öğrencisi olarak geldiğinizde, hepsi aynı terminoloji ve laf kalabalığıdır. Üniversite programına geldiğinizde onu yürütüyor ve tekrarlıyorsunuz.”

Bazen Palmer kendini sonunda otobüse yetişen köpek gibi hissediyor. İşi aldı ve asıl iş şimdi başlıyor.

Şu anda Alabama'da başarılı bir lise programı yürüten eski NFL oyun kurucusu Philip Rivers ve Ohio'da kazanan bir lise koçu olan eski Bengals takım arkadaşı Jon Kitna ile görüştü.

Palmer, “Eğer yapmadıysanız çok zor olan o kadar çok şey var ki” dedi. “Ama Kitna şöyle diyor: 'Tüm şablonlar, tüm çalışma planları bende.' Benim için bulmanın gerçekten zor olacağı her şeyin kopya kağıtları onda. Ve bunları paylaşmaya hazır.”

Palmer da USC'de büyük başarı elde ettiği Carroll'a geri döndü.

Seahawks antrenörü Pete Carroll (solda), 2012'deki sezon öncesi maçından önce Raiders oyun kurucusu Carson Palmer ile konuşuyor.

Seattle Seahawks koçu Pete Carroll, 2012'deki sezon öncesi maçından önce Oakland Raiders oyun kurucusu Carson Palmer ile konuşuyor. Carroll, Palmer'ı USC'deki Heisman Kupası'nda çalıştırdı.

(Kevin P. Casey / Associated Press)

Palmer, “Onunla sık sık konuşuyorum ve bana bununla ilk gittiğimde düşünmediğim küçük bilgiler verdi” dedi. “O açık bir kitaptır ve yaptığı hatalar konusunda çok savunmasızdır, paylaştığı şeyler konusunda da çok açıktır. Ondan sevdiğim bir sürü şey aldım.

Carroll şunları söyledi: “Erkeklerin arayıp yeni zorluklarla karşılaşmaları ve bu konu hakkında konuşmak istemeleri benim için her zaman heyecan vericidir. Yardım etmekten onur duyuyorum ve ona sahip olduğum her şeyi veriyorum.

Peki Palmer ne kadar süre antrenörlük yapmayı planlıyor? Büyük oğlu eninde sonunda yoluna devam edecek ve kendisinin de daha küçük bir oğlu var.

“Bu konuda kesin bir zaman çizelgesi koymuyorum” dedi. “Önümüzdeki üç yıl içinde özel bir şey inşa etmek istiyorum. Benzersiz bir şey. Şu anda var olmayan bir şey.”

Kendisini antrenör olarak görmüyordu. Artık her şey yolunda.

“Bilgilerimi ve bana verilen hediyeleri bu çocuklarla paylaşmak istiyorum” dedi. “Böylece ayrılırken, ister başka bir kask taksalar da, alet kemerlerine koyacakları bir şeyler olsun. Oyunu biliyorlar.”

Palmer öğretmen olmayı arzulamaktadır ve bu ona tuhaf gelse de o da yeniden öğrencidir.