Tüm besinler farklıdır ve metabolizmayı farklı halde tesirler. Kalorisi eşit besinler asla “aynı” olarak değerlendirilmemelidir. Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerde bizim için değerli olan şey “kalori” değil, besin içeriğidir.
Kalorisine bakılmaksızın, kimi besinler zayıflamanıza yardımcı olabilir. İşte zayıflamaya yardımcı 10 besin.
Yoğurt
Yoğurdu ben “mucizevi besin” olarak isimlendiriyorum. Yoğurt, olağanüstü bir besindir. İçinde bulundurduğu doğal probiyotik ‘iyi’ bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenleme tesirine sahiptir. Sağlıklı bir bağırsak florası, kilo almanın önündeki en büyük pürüzlerden ikisi olan iltihap ve leptin direncini pürüzler.
Yoğurt alırken tercihiniz “tam yağlı” ve içinde faal bakteri kültürü içerenden yana olmalı. Öbür yoğurt tipleri neredeyse hiç probiyotik içermez. Tam yağlı yoğurtların, az yağlı “diyet” yoğurtlara oranla metabolizmaya katkısı daha fazladır ve zayıflama konusunda daha yeterlidirler.
Chia tohumu
Chia tohumu bir öteki şahane besindir. Besin içeriği epeyce yüksektir. 38 gram chia tohumu toplam 12 gram karbonhidrat içerir lakin bu 12 gram karbonhidratın 11 gramı liftir. Chia, en uygun lif kaynaklarından biridir.
Yüksek lif içeriği, chia tohumunu tam olarak bir “zayıflatıcı besin” yapar. Chia tohumları yüklerinin 12 katına kadar sıvı emebilir ve jel gibisi bir yapıya dönüşerek tokluk hissini arttırabilir.
Yumurta
Yumurta, “mucizevi besin” olarak isimlendirdiğim bir öbür besin. Yakın geçmişe kadar makus kolesterolü (LDL) yükselttiği için tüketilmesine sıcak bakılmıyordu fakat yumurtalar tam bir “örnek” besindir. Zira yumurta sarısında gereksinimimiz olan çabucak hemen tüm besinler bulunur. Yumurtalar protein ve yağ bakımından zengindirler ve epeyce doyurucudurlar. Zayıflamak istiyorsanız, diyetinize eklemeniz gereken en değerli besinlerden biridir. Epeyce fazla besin içerirler ve diyette gereksiniminiz olan tüm besinleri almanıza yardımcı olabilir.
Haşlanmış patates
Patatesler uzun müddettir “sağlıksız” olarak görülüyor ve tüketimi kısıtlanıyor. Halbuki haşlanmış patates, zayıflamaya da yardımcı olabilecek hayli sağlıklı bir besindir.
Patatesler birçok besin içerirler. Patatesin besin içeriğinde adeta gereksiniminiz olan her şeyden biraz vardır. Patates, bilhassa potasyum açısından zengindir ve birçok insan potasyum eksikliği çekmektedir. Potasyum eksikliği, tasniyon konusunda kıymetli bir rol oynar. Besinlerin doyuruculuğunu ölçen Doygunluk Endeksi ismi verilen bir ölçekte test edilen tüm besinlerden en yüksek puanı haşlanmış patates aldı. Bunun manası, haşlanmış patates yiyerek, doğal olarak tok hissedecek ve daha az yiyeceksiniz.
Patateslerin kaynadıktan sonra bir müddet soğumasına müsaade verirseniz, zayıflama da dahil olmak üzere çeşitli sıhhat faydalarına sahip olduğu gösterilen lif gibisi bir unsur olan yüksek ölçüde dirençli nişasta oluşturacaklardır.
Koyu yeşil yapraklılar
Kara lahana, ıspanak, pazı ve öbür koyu yeşil yapraklılar, zayıflatıcı bir diyetin vazgeçilmezleridir. Kalorileri düşüktür ve lif bakımından hayli zengindirler. Ayrıyeten bilhassa demir içerikleri epeyce fazladır. Koyu yeşil yapraklıları tüketmek, daha az kalori alarak daha fazla şey yemenin en uygun yoludur. Koyu yeşil yapraklılar ayrıyeten yağ yakmaya yardımcı olduğu bilinen birçok vitamin, antioksidan ve kalsiyum içerir.
Avokado
Avokado, bir diğer mucizevi besindir. Çabucak her meyve üzere karbonhidrat bakımından zengindir fakat sağlıklı yağlarla doludur. Bilhassa zeytinyağında da bulunan tekli doymamış oleik asit bakımından zengindir.
Besin içeriğinin birçok yağ olmasına karşın, çok fazla su ve lif içerir. Bu da onu tam bir “zayıflatıcı besin” yapar. Ayrıyeten içerdiği yağlar, sebzelerden karotenoid antioksidan emilimini arttırmaktadır, avokadolar zerzevat salatalarına eksiksiz bir ektir.
Tam tahıllar
Tahıllar son vakitlerde “sağlıksız” olarak lanse ediliyor lakin kimi çeşitler mutlaka sağlıklıdır. Lif yüklü ve uygun ölçüde protein içeren tam tahıllar hayli sağlıklıdır. Yulaf, kahverengi pirinç ve kinoa üzere tahıllar sağlıklılar ortasında sayılabilir.
Yulaf, tokluk hissini artırır ve epey âlâ bir çözünür lif kaynağıdır. Rafine edilmiş tahıllar yerine her vakit “tam tahıl”ları tercih edin. Paketli eser alırken etiketlerde “tam tahıl” ibaresini arayın. Düşük karbonhidratlı bir diyet yapıyorsanız, karbonhidrat bakımından yüksek oldukları için tahıllardan kaçınmak istersiniz. Lakin, bedeninizin tolere etmesini engelleyen rastgele bir hastalığınız yoksa, tam tahılları yemenin yanlış bir yanı yoktur.
Greyfurt
Meyvelerin çabucak hepsi sağlıklıdır lakin greyfurt, vurgulanmayı hak eden bir meyvedir. Yapılan çalışmalar yemeklerden evvel yenilen yarım greyfurdun zayıflatıcı tesiri olduğunu göstermektedir. Greyfurt ayrıyeten zayıflamayı engelleyen bir sorun olan insülin direnci de azaltmaktadır. Bu nedenle, kimi günlük yemeklerinizden yarım saat evvel yarım greyfurt yemek, daha tok hissetmenize ve zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Somon
Somon üzere yağlı balıklar sağlıklı ve doyurucu besinlerdir. Somonlar yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağlar içerirler. Genel olarak deniz eserleri değerli ölçüde iyot içerirler. İyot, metabolizmanızın sağlıklı formda çalışmasını sağlamak için kıymetli olan uygun tiroid işlevi için gereklidir.
Somon ayrıyeten, obezite ve metabolik hastalıkta kıymetli bir rol oynadığı bilinen inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu gösterilen omega-3 yağ asitleri ile doludur. Uskumru, alabalık, sardalya ve başka yağlı balık tipleri de harikadır.
Baklagiller
Baklagiller çok kıymetli bir protein kaynağıdır ve birtakım baklagiller zayıflatıcı olabilir. Mercimek, fasulye, barbunya zayıflamanıza yardımcı olabilecek olağanüstü besin içeriğine sahiptir. Bu baklagiller tokluk hissini artıran iki besin olan protein ve lif bakımından zengindir. Fakat birçok insanın baklagilleri tolere etmekte zorluk çekmektedir. Bu nedenle, onları düzgün biçimde pişirmek değerlidir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin