Vitamin eksiklikleri zihinsel sıhhatinize ziyan verebilir

Vitamin eksiklikleri zihinsel sıhhatinize ziyan verebilir

Vitamin eksiklikleri zihinsel sıhhatinize ziyan verebilir

Beslenme biyokimyamız dengesizleştiğinde zihinsel sıhhatimiz etkilenir. Beden, besinleri yanlışsız bir biçimde metabolize etmezse, bir vitamin desteği almanız gerekebilir.

Hepimiz eşsiz olduğumuz için, bir kişi muhakkak bir besinin (D vitamini gibi) daha düşük düzeylerini çok âlâ tolere edebilirken, öbür kişi tolere edemeyebilir. Beslenme yetersizlikleri zihinsel sıhhatinizi değiştirebilir. Şahsa bağlı olarak hafif ila yıkıcı sorunlara yol açabilir. Araştırmalar, birtakım eksikliklerin anksiyete ve depresyona katkıda bulunabileceğini ve obsesif kompulsif bozukluk ve bipolar bozukluk üzere makul zihinsel sıhhat bozuklukları olan bireylerde semptomları şiddetlendirebileceğini göstermektedir.

Beslenme ile ilgili meseleler yaygın olarak, gerilimi yönetme yeteneğinin azalması, artan telaş yahut sonluluk, ruh hali dengesizlikleri ve daha düşük konsantrasyon yahut odaklanma üzere belirtiler olarak ortaya çıkabilir. Olağan ki, zihinsel sıhhat karmaşıktır ve besinler bulmacanın küçük bir modülü olabilir. Bilim insanlarının hala diyet-ruh hali teması ve belli eksikliklerin zihnimize tesiri hakkında keşfetmek ve tartışmak için çalıştığı pek çok şey var, fakat işte şimdiye kadar bulmayı başardıkları kimi temel beslenme oyuncuları.

D vitamini

Bu yağda çözünen vitamin, ruh halini, uykuyu ve nöronların korunmasını ve sentezini düzenleyen 1000’den fazla genin ekspresyonunu tesirler. Beden ve beyin boyunca, kimileri ruh hali, uyanıklık, motivasyon, hafıza ve zevki etkileyen bölgelerde bulunan D vitamini reseptörleri vardır. D vitamini, düzgün hissettiren beyin kimyasallarını serotonin ve oksitosin yapan genleri de düzenler. D vitamini eksikliğinin belirtileri ortasında depresyon, anksiyete, sonluluk ve yorgunluk sayılabilir.

B12 vitamini

B12 vitamini serotonin ve dopamin üzere ruh halini artıran beyin kimyasallarının yanı sıra norepinefrin üzere gerilim hormonlarının düzenlenmesinde de rol oynar. Tıpkı vakitte beyin için depresyonla alakalı bir nörotoksin olan homosisteinin detoksuna yardımcı olur. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri yorgunluk, uyuşma ve karıncalanma, nefes darlığı ve daha fazlasını içerebilir.

B6 vitamini

B6 vitamini, serotonin, dopamin ve GABA dahil olmak üzere beynin güzel hissettiren kimyasalları yapmada bir ortak faktördür. B12 üzere, B6 vitamini de bedenin homosistein düzeylerini denetim altında tutmasına yardımcı olur, bu da ruh hali problemlerine yardımcı olur. Böbrek hastalığı yahut malabsorpsiyon sorunları olan beşerler B6 vitamini eksik olma mümkünlüğü en yüksek olan bireylerdir.

Magnezyum

Magnezyum gerilim reaksiyonunu düzenlemeye yardımcı olur ve tabiatın ruh hali dengeleyicilerinden biri olarak kabul edilir. Magnezyum eksikliği ender görülür. Magnezyum eksikliğini gösterebilecek belritiler ortasında yorgunluk, bulantı, iştah kaybı ve ruh hali değişiklikleri olabilir.

Çinko

Çinko, beyin işlevinde birçok kıymetli rolü olan bir mineraldir. Ayrıyeten, B6 vitamininin serotonin ve dopamin üzere yeterli hissettiren kimyasallar yapmak için mümkün olan en düzgün işi yapmasına yardımcı olur. Birden fazla insan doğal olarak diyetlerinden kâfi ölçüde çinko alır. Gebe yahut emziren bayanlarda, vejetaryenler ve gastrointestinal hastalığı olan şahıslarda bir eksiklik meydana gelebilir. Eksiklik belirtileri ortasında iştah yahut tat kaybı, öfke kaybı, depresyon ve öğrenme zahmetleri sayılabilir.

Demir

Demir, beden ve beyin boyunca oksijen iletimini düzenlemenin yanı sıra, serotonin ve dopamin üzere ruh hali düzenleyici kimyasalların üretilmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Demir eksikliği için en fazla risk altında olanlar, demir eksikliğini önlemek için yemek konusunda bilhassa dikkatli olmayan bayanlar, yaşlılar ve veganlardır. Demir eksikliğinin belirtileri ortasında yorgunluk, konsantre olma zorluğu ve baş dönmesi sayılabilir.

Omega 3

Omega-3’ler, her ikisi de beyin işlevinde kıymetli bir rol oynayan DHA ve EPA ismi verilen bileşenler içerir. İltihaplanmayı önler, beyin hücresi sıhhatini korur ve beyin hücreleri ortasındaki irtibatı geliştirir. Ayrıyeten ruh halini iyileştirebilirler. Omega 3 eksikliğinin belirtileri ortasında ekseriyetle kuru cilt, yorgunluk, alerji ve kronik susuzluk üzere his durum meseleleri bulunur.

Eksiklik nasıl anlaşılır ve ne yapmalı

Başlamadan evvel kıymetli bir not: Diyetinizi değiştirmek yahut vitamin destekleri almak, ruh hali ile ilgili sorunlarınızı çözmeye yardımcı olabilir. Konuşma terapisi ve ilaç tedavisi üzere öbür müdahaleler, ruh sıhhati meselelerini güzelleştirmenin en uygun bilinen yollarıdır.

Beslenmeye “sağlığı korumak ve nüksetmeyi önlemek yahut daha düşük dozlarda ilaç müdahaleleri kullanmak için değerli bir yardımcı tedavi” olarak bakmalısınız. Potansiyel bir eksikliğin oluşup oluşmadığına dair size ipucu verebilecek çeşitli fizikî işaretler vardır. Bunlar; sık ​​baş ağrısı, GI semptomları (kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik), kırılgan tırnaklar, kuru cilt yahut egzama, saç dökülmesi ve başkalarını içerebilir.

Yüksek gerilim düzeyleri de sıklıkla semptomlara eşlik eder ve besin düzeylerini olumsuz etkileyebilir. Emsal halde, yeni bir gerilim, kendinize nasıl baktığınızı ve besin depolarını ne formda tükettiğinizi etkileyebilir. Beslenme durumunuzu kapsamlı bir formda incelemek, olup bitenlerin temel nedenine ulaşmada yardımcı olabilir.

Fizikî ve zihinsel sıhhat birbiriyle temaslıdır, bu nedenle ruh sıhhati belirtileri bir anksiyete olarak ortaya çıktığında beslenme her vakit tedavinin bir kesimi olmalıdır. Kuşkularınızı hekiminize yahut psikiyatristinize açarak başlayın. Hekiminizden belirtilerinizle dengeli olan ilgili kantahlillerini yapmasını isteyin yahut sizi hem zihinsel sıhhat hem de beslenme konusunda uzmanlaşmış birine yönlendirmesini isteyin. Bedeninizi ve hayatınızı en güzel siz tanıyorsunuz, şayet bir şey hissediyorsanız, muhtemelen hissettiğiniz üzeredir. Hakikat tedavi planıyla, kendiniz için en uygun tahlili bulacaksınız.

15 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.