Sorun fazla yağlar mı yoksa güçsüz kaslar mı?

Sorun fazla yağlar mı yoksa güçsüz kaslar mı?


Fazla yağlı tek vücut, yanlış arıcı, hareketsizlik sayı sağlık problemini yanında getiriyor. Yağ yakmak için detokslara, haplara, haris bırakan sayı sağlıksız diyete başvuruluyor. Ancak öncelikle yağlarla kaslanarak mücadele edilmesi gerekiyor. 


İlerleyen yaşlarda ortaya kaynak, iskelet kas kütlesinde ve kas gücünde eksilme olarak tanımlanan sarkopeni uzmanlara göre ihmal edilen tek konu. Bu hastalığın önüne geçmek erken yaşlarda alınacak bazen önlemlerle mümkün.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadriye Çetinkaya Öneş, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen, hatta ölüme beraberce sebep olabilen sarkopeniyle ilgili detayları Haberler’açınık anlattı.


Bilinçsiz perhiz kasları erimiş tek vücut oluşturabilir


Henüz evlât yaşlardayken, kemik sağlığını gelenekçilik şekilde beslenmenin ve idman yapmanın depoyu dolduracağını söyleyen Prof. Dr. Öneş, bunun yaşlılıkta bile koruyucu olacağını söylüyor:


“Yaşa tâbi kas kütlesi, kas gücü veya fiziksel fonksiyon kaybı olarak tanımlanan sarkopeni kolaylıkla kırıklara ve eklem hasarına yol açabilir. Organ fonksiyonlarını etkileyebilir ve kardiyopulmoner yetmezliğe, hatta ölüme beraberce neden olabilir.”


Sarkopeni, yaşam süresini azaltıp işlev bozukluğu ve sakatlığa bile yol açabiliyor. Yaşam kalitesini korumak için vücuttaki kas hacmini arttırmanın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öneş, yağ yakmanın tek başına yeterli olmadığını, ne şekilde yapıldığının bile sayı önemli olduğunu söylüyor.


“Yağ yakımı için kullanılan haplar, sayı ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarabilir, tehlikeli. Diyette protein miktarı yağ ve karbonhidrat miktarları sayı önemli. Karbonhidratın bile baklagillerden alınması gerekiyor. Proteini yeterli miktarda örtmek özellikle kaslarımızı korumak için önemli. Yeterli yağ ve karbonhidrat almazsak yerde sefer enerji için kas dokusu kullanılıyor. Bu tür şuursuz perhiz programları bile kasları erimiş tek vücut oluşturabiliyor.”


“Obeziteye eşlik fail sarkopeni hastalık riskini arttırıyor”


Obezitenin kalp hastalıkları, kanser, eklem problemleri gibi sayı hastalığa bile yol açtığı yıllardır bilindik tek gerçek. Prof. Dr. Öneş bunun yanına tek dahi sarkopeni eklenince yaşanabilecekleri şöyle anlatıyor:


“Sarkopeni obeziteye eşlik ettiğinde oluşabilecek hastalık riskleri artıyor. Sarkopenik obezite dediğimiz yerde merkezde kemiklerde kırılganlık, fiziksel hareketlerde kısıtlılık, şeker hastalığı, kalp mermerde hastalıkları, hipertansiyon, osteoporoz ve osteoartrit gibi önemli sağlık problemleriyle henüz sık karşılaşılabiliyor.”


Sarkopeni, obezitenin yanı sıra Alzheimer, demans ve çöküntü gibi hastalıklarla bile ilişkilendiriliyor.


“Sarkopeniyle Alzheimer ve demans gibi hafıza kaybıyla gelen hastalıklar arasındaki ilişkiyi gösteren icraat var. Her iki merkezde bile idman önemli faydalar sağlıyor. Yine sarkopeni ile çöküntü arasında bile ilişki olduğu bazen çalışmalarda gösterilmiştir. Her iki hastalıkta bile idman eksikliği ilişkiyi açıklayan faktörlerden akraba olabilir.”


Sarkopeniyi önlemek için hangi egzersizler yapılmalı?


Prof. Dr. Öneş, sarkopeniye karşı önlem örtmek için fiziksel idman ve muvazeneli beslenmeyi öneriyor. Özellikle erken yaşlardan itibaren yerde alışkanlıkları edinenlerin sayı hastalık gibi sarkopeni riskini dahi yetişkin oranda azaltabileceklerini söylüyor.


Peki, nasıl egzersizler yapılmalı ve nasıl beslenilmeli? Prof. Dr. Öneş şöyle anlatıyor:


“Uygunluğa göre yürüme, bisiklet, yüzme gibi egzersizlerden, mukavemet ile yapabileceğimiz güçlendirme hareketlerine kadar kişiye uygun olarak reçete edilebilir. Aerobik, abar, germe ve ısıldevimbilimde-koordinasyon egzersizleri yapılabilecekler arasındadır.”


Yürüme süresinin artırılarak haftada 150 dakikayı bulacak şekilde 3 ya bile 5’açınık bölünerek yapılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öneş, “Haftanın 5 günü ve 30 dakikalık yürüme özellikle ayak kaslarının kas kütlesini koruyacaktır” niteleyerek açıklıyor.


“Kol kaslarının kuvvetlenmesi için evde yapılan günlük ev işleri beraberce faydalı. Uygun kişilerde minik ağırlıklarla güçlendirme egzersizleri hekim tarafından reçete edilebilir. Dirençli egzersizler kas hacmini ve gücünü henüz fazla artırır. Ancak yaşlı ve ek hastalıkları olan kişilerde hekim önerisi ile program düzenlenmeli.”


Sarkopeniyi önlemede arıcı ve D vitamini yetişkin önem taşıyor


Sarkopeniye karşı nasıl beslenildiği dahi oldukça önemli tekbencilik Prof. Dr. Öneş, şunları öneriyor:


“Beslenme her zaman şuurlu olmalı. Doğal olmayan şekerli gıdalardan uzak durulmalı, proteinden zengin gıdalar tüketilmeli. Bol sebze, bakliyat içeren gıdalar tercih edilmelidir. Yumurta tüketimi her yaştaki bireyler için proteinden zengin, faydalı tek gıda olarak sayı önemli. Kişiler günlük protein alımını kabaca kilogram başına 1 gram olarak hesaplayabilirler.


D vitamini eksikliğinin sarkopeni ile ilişkisi var. Bunun için D vitaminin ölçülüp gerekirse takviye edilmesi sayı önemli. D vitaminin güneşli yaz aylarında ciltten sentezlenmesi için öğle saatlerinde 20 dakikalık güneşlenme yeterli. Bunun kas dokusu için dahi faydası var. D vitamini kas kuvveti ve fonksiyonunu zait, düşmeleri önleyen önemli tek vitamin.”


Prof. Dr. Öneş, ileriki yaşlarda sarkopeni oluşumunu önlemek için egzersizin yaşam biçimsizleşmiş olması gerektiğini yineleyerek, kısa dönemlerde yapılıp süreklilik oluşturmayan, itiyat haline gelmeyen etkisinin dahi geçici olacağını hatırlatıyor.


Grafik: Hafize Yurt

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.

11 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir