Şekerli içeceklerin diyetinize ekledikleri kalori ölçüsü, neredeyse anında onları bırakmanıza yetecek kadar şok edici. Ayrıyeten, çalışmalar, sıvı halde şeker tüketmenin çok daha makûs olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni içeceklerde şekerin yüksek konsantrasyonda olması ve büyük ölçülerde tüketilmesidir.
Sıhhat risklerini bilin
Şekerli içecekleri tüketmek boş kalorileri tüketmeye benzeri, size yalnızca kalori verir, besin vermez.
Journal of American Heart Association’da yayınlanan bir araştırmaya nazaran , günlük şekerli içecek alımı, kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor. 20 yılda 100 binden fazla bayandan elde edilen bilgileri inceleyerek yapılan çalışma, günlük olarak şekerle tatlandırılmış içeceklerin içilmesinin, bayanlarda kardiyovasküler hastalık risklerini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdığını gösteriyor.
Kilo alımı
Şekeri sıvı olarak tüketmek, şekerli yiyecek yahut tatlı yemekten daha makûs tesir gösterir. Zira beyin daha az yiyecek tüketerek bu kalori alımını telafi etmez. Ya beyin bu kalorileri kaydetmez ya da bu şekerli içecekleri tüketerek yüklediğiniz kalori ölçüsünü fark etmez. Bu da kalori alımı ve kilo alımına ve başka metabolik hastalıklara yatkın olmanızı sağlar.
Diyabet
Diyabetli bireyler tarafından diyet içecekler dahil şekerli içeceklerden kaçınılması gerektiğini söylemeye gerek yok. Bu içeceklerin bir kısmının sıfır şeker yahut düşük kalorili olduğu argüman edilse bile, besin bedeli olmadığı anlaşılmalıdır. Bu içecekler yerine, diyabetliler sıcak yaz günlerinde susuzluklarını gidermek için mesken imali ayran, hindistancevizi suyu, limon suyu, buzlu yeşil çay vb. tüketebilir.
Göbek yağı
Yüksek şeker alımı kilo alımına neden olur. Göbeğinizde ve organlarınızda yağ birikmesine neden olabilir. Çok göbek yağı tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini artırabilir.
Şekerli içecekler bağımlılık yapabilir
Şekerli içeceklerin beynin ödül sistemi üzerinde güçlü tesirleri vardır, bu da bağımlılığa yol açabilir. Kolada içerken bir bardakta durmanın sıkıntı olmasının nedeni budur.
Diş sıhhati
Soda fosforik ve karbonik asit içerir. Bu asitler ağzınızda epey asidik bir ortam yaratır ve dişlerinizi çürümeye karşı savunmasız hale getirir. Bu asitler, şekerle birleştirildiğinde dişleriniz için daha da ziyanlı olabilir. Şeker, ağızdaki makûs bakterileri besler.