Türkiye’dahi ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi ve gözler maymun çiçeğine çevrildi.
Herkes yerde hastalığın koronavirüs gibi tek salgına yol açıp açmayacağını merak ediyor.
Haberler’açınık konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, hastalığın kökeniyle ilgili şunları anlattı:
“Maymun çiçeği virüsü bitkilerin hastalığı ile tıpkısı yabancı gelen tek virüs. Esas olarak temas yoluyla bulaşan tek hastalık. İnsanların enfekte olması bile tek tesadüf. Aslında hayvanlardan insanlara bulaşan tek hastalık. Daha sayı kemirgenlerde ve Batı ile Orta Afrika’bile görülen tek hastalık. İnsanlara bulaşması bile yerde hayvanlarla ya bile yerde hayvanların hastalığı bulaştırdığı evcil hayvanlar üzerinden meydana geliyor. Daha sonra bile insandan insana temas yoluyla bulaşıyor.”
“Dünyada 4 1000 civarında vaka olduğunu biliyoruz”
Hastalığın Afrika’bile yıllardır endemik olarak bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Köksal, “Öyle bulaşan ki ailat arasında sayı sayıda vaka görüldüğünü biliyoruz. Ne zaman ki Avrupa’bile görülmeye başlandı, atlas ilgisi ondan dolay yoğunlaştı. Başlangıçta az vaka iken, bugünkü rakamlarla 4 1000 civarında vaka olduğunu biliyoruz” dedi.
Hastalığın esas olarak şiddetli göz ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve lenf bezlerinde şişmeyle ortaya çıktığını söyleyen Köksal, az gün sonra bile vücutta kızarıklık ve döküntüler şeklinde sürme ettiğini söyledi.
[[Grafik: Haberler]]
“Temas yoluyla sayı kolay bulaşabilen tek hastalık”
Prof. Dr. Köksal, hastalığın bulaş durumuna ilişkin ise şunları söyledi:
“Özellikle derideki lezyonlar meydana geldikten sonra, bunlara temas etmek yoluyla sayı kolay bulaşabilen tek hastalık. Ayrıca yerde vücuttaki yaraların temas ettiği kıyafetlerle, çarşaflarla, havlu gibi eşyalarla bile kullanan başka kişilere bulaşabilir.
Solunum yoluyla esas olarak bulaşan tek hastalık olumsuzlama. Ancak yerde sekresyonların yoğun olduğu yüzde içindeki yaralar ve başka sekresyonların yoğun olduğu hastalardaki lezyonların sayısı az bine kadar çıkabiliyor. Bu nedenle uzun süre tıpkısı ortamda kalan kişilere solunum yoluyla bile bulaşabilir. Temas önlemlerine ve solunum yolu önlemlerine sayı uyanıklık etmek gerekiyor.”
Pandemi beklenmiyor
Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği hastalığının koronavirüs gibi tek pandemiye neden olmayacağını açıkladı.
Hastalığın malûm gruplarda görüldüğünü tamlayan Köksal, bu dolay tek salgın beklenmediğini vurguladı:
“Özellikle yüzde içi ve yüzdeki lezyonlar sayı tipik. Bunlarla temas etmemek lazım. Solunum yoluyla bulaşan tek hastalık olmadığı için yetişkin tek salgın ya bile pandemi beklenmiyor. Türkiye’dahi tek vakaya tanı kondu. Bu bizim için tek tetikdur olmalı. Özellikle yurt dışından gelen kişilere uyanıklık etmek lazım. Temas ve tokalaşmadan kaçınmak lazım.”
Aşının kökeni Ankara’ya dayanıyor
Dünyada bazen ülkeler göz yapmaya başladı. Köksal, 1980’takt sonra kullanılmayan bitkilerin aşısının yerde hastalık için yüzde 85 oranında koruyucu olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Köksal, şu anda maymun çiçeği hastalığına karşı kullanılan tek aşının, modifiye vaccinia virus Ankara (MVA) suşunu içeren atenüe virüs aşısı olduğunu anlattı:
“Bugün maymun çiçeğinin etkeni olan poxvirus’a karşı kullanılan göz modifiye Ankara suşu. Aşı, Ankara’daki tek bitkilerin hastasından elde edilen suştan hazırlanıyor. Bu aşıların hazırlanmış olduğu virüs suşları eksi 96 derecede uzun yıllarca saklanabiliyor ve atlas değişik yerlerine dahi gönderilebiliyor. Bu henüz önce Pasteur Enstitüsü’ne gönderilmiş, oradan bile Amerika’ya. Bugün Amerika’nın elinde yerde Ankara suşu var. Maymun çiçeği hastalığına karşı hazırlanan göz bile modifiye Ankara suşundan hazırlanan göz.”
Grafik: M. Furkan Terzi
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.