Vakit zaman canınızın şekerli bir şeyler istemesi doğaldır. Lakin çok fazla şeker kilo alımı, çeşitli sıhhat meselelerine yol açabilir.
Dünya Sıhhat Örgütü hem yetişkinlerin hem de çocukların günlük alınan toplam kalorinin en fazla yüzde 10’unun eklenmiş şekerden elde edilmesini önermektedir.
Şeker kaynaklarının farkında olun
Şeker alımınızı denetim altına almak için birinci adım diyetinizdeki şeker kaynaklarının farkında olmaktır.
Besin etiketlerini okuyarak başlayın. Şeker, mısır şurubu, pekmez, bal, yüksek fruktozlu mısır şurubu, malt şekeri ve dekstroz dahil olmak üzere besin etiketlerinde birçok isimde bulunabilir. Doğal şekerin meyve, süt ve sade yoğurt üzere besinlerden elde edilebileceğinin farkında olun. Besinlere yahut içeceklere, sürece (soda ve aromalı yoğurtta olduğu gibi) yahut hazırlıkta (kahveye şeker eklediğinizde) ilave şeker eklenir.
Şeker tüketimi ile ilgili teklifler, doğal olarak şeker içeren yiyecekleri kapsamaz, zira bu yiyecekler ekseriyetle vitaminler, mineraller, lif ve protein üzere öbür yararlı besinleri içerir.
Diyetinizdeki şekeri azaltmak için en kıymetli noktalardan birisi de şekerli içecekleri tüketmemektir. Pekala ya yüksek şeker içeren hususların azaltılması konusunda esasen adımlar atıyorsanız? Muhtemelen birtakım günlük yiyeceklerden fark ettiğinizden daha fazla şeker alıyorsunuz.
Şekeri azaltmak için ipuçları
Diyetinizde şeker tüketimini azaltmak faydalı ipuçları:
– En sevdiğiniz yiyeceklerin şeker içeriğini araştırın. Yiyecek seçimlerinizdeki ilave şeker ölçüsünü en aza indirin.
– Daha az işlenmiş besin alın ve yiyin. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar dahil olmak üzere daha fazla sağlıklı beslenmeye yönelin ve yeni tarifler deneyin.
– Yulaf ezmesini yahut tahılları tatlandırmak için şeker eklemek yerine, kasenizi en sevdiğiniz meyve ile doldurun.
– Şekerli içecekler yerine düşük kalorili yahut şekersiz içecekleri tercih edin. Daha da yeterlisi, su içmeyi tercih edin.
– Kurabiye yahut hamur işleri yerine tatlı meyvelerin tadını çıkarın.
– Kek ve kurabiye tanımlarında kullandığınız şeker ölçüsünü azaltın yahut şekersiz elma püresi kullanarak şekeri büsbütün değiştirin.
– Şeker oranı yüksek olan ketçap ve barbekü sosu üzere çeşnilere dikkat edin ve hardal yahut acı sos üzere daha düşük şeker içeren seçenekleri tercih edin.
– Besin etiketlerini okuyun ve yüksek şeker içerenlerden kaçının.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin