Beyaz rafine şeker boş kaloriden diğer bir şey değildir. Âlâ sıhhat ve zayıflamak için şekerli besinlerden kaçınmak gerekir. Çok fazla şeker tüketimi, diyabet ve obezite riskini artırır.
Diyetinize şeker eklenmesi kelam konusu olduğunda, şekerli içecekler ve tatlılar en büyük suçlulardır. Öbür kapalı şeker kaynakları meyve suları, işlenmiş ve paketlenmiş besinler, bisküviler, unlu mamüllerdir.
Şeker alımınızı düzenlemek için bu yiyeceklerden kaçınmanız kıymetlidir. Ayrıyeten, çayları, kahveyi ve hatta mesken imali tatlıları daha sağlıklı hale getirmek için ekleyebileceğiniz birkaç sağlıklı şeker alternatifi vardır.
Bal
Bal, beyaz rafine şekere lezzetli ve sağlıklı bir alternatiftir. Kalori bakımından yüksek olmasına karşın, şekerden daha düşük glisemik indeks (GI) bedeline sahiptir. Kan şekeri düzeylerini süratli arttırmaz. Porsiyon boyutlarını yakından takip ederek tüketebilirsiniz.
Hurma
Hurmalar son derece besleyicidir ve birçok sıhhat faydası sunar. Şekerli yiyecekler için geçerli olmayan ek beslenme sağlarken, tatlı gereksiniminizi da tatmin edebilirler. Hurmalar doğal şeker içerir ve tıpkı vakitte lif ile doludur. Bu lif, kan akışında şekerin salınmasını yavaşlatır ve kan şekeri düzeylerinde ani artışları önler.
Hindistancevizi şekeri
Hindistancevizi şekeri, hindistancevizi özünden elde edilir. Demir, çinko, kalsiyum, potasyum ve antioksidanlar üzere besinler içerir. GI’si şekerden daha düşüktür ve insülin içerir. İnsülin, sindirimi yavaşlatan, doygunluk hissini artıran ve bağırsak dostu bakteriler sağlayan bir cins çözünür liftir.
Akçaağaç şurubu
Akçaağaç şurubu, akçaağaç ağaçlarının özsuyu pişirilerek elde edilir. Potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve manganez üzere mineraller içerir. Akçaağaç şurubunun baldan daha fazla antioksidan içerdiği de bilinmektedir. GI’si şekerden daha düşüktür. Porsiyon büyüklüğü denetim edilerek tüketilebilir.
Unutmayın; ana fikir, kilo alımını, obezite ve diyabet riskini önlemek için şeker tüketimini denetim etmektir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin