Gün içerisinde zinde kalmamızı ve günü en güzel biçimde bitirmemizi sağlayan, yediğimiz besinlerden aldığımız güçtür. Beden gücünü besinlerden karşıladığı için yemeklerden birkaç saat sonra orta öğün yapılmadığında acıkma hissinin oluşması çok olağandır. Fakat yemek yendikten çabucak sonra oluşan acıkma hissi tehlikelidir ve altından öbür sıhhat problemleri çıkabilir. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, daima acıkmamıza yol açan 4 sebebi açıkladı.
1. Reaktif hipoglisemi
Yemeklerden sonra oluşan halsizlik, gün içerisinde daima hissedilen tatlı gereksinimi, el-ayak titremesi, uzun mühlet açlıkta öfke üzere durumlar yaşıyorsanız hipoglisemi daima acıkma nedenlerinizden biri olabilir. Sistemsiz ve karbonhidrat yüklü beslenme, gerilim ve çok kafein tüketimi reaktif hipoglisemiyi tetikler.
2. İnsülin direnci
İnsülin pankreasın beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Glikozun (şeker) hücre içine girmesini sağlayarak kandaki şeker seviyesinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan şahıslarda, insülin glikozu hücre içine alamaz ve kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum doymama hissine, daima tatlı yeme gereksinimine, halsizlik ve yorgunluğa neden olur.
3. Hipotiroidi
Tiroit bezinin çalışmaması yahut yetersiz çalışmasına bağlı oluşur. Bu hormon yetersizliğinde metabolizma yavaşlar ve bedende tartı artışına neden olur. Bedende yağlanmanın artması ve yanlış beslenmeye bağlı direnç ve hipoglisemi gelişir. Bu durum sık acıkmanıza neden olur.
4. Gerilim ve uykusuzluk
Yetersiz uyuyan ve dinlenenler, iştahlarını çok daha sıkıntı denetim eder, daha güç doyma hissine ulaşır. Ayrıyeten yorgun ve uykusuzken yüksek yağ ve kalorili besinleri tercih etme olasılığınız da var. Telaşlı yahut gergin olduğunuzda bedeninizde kortizol isminde bir hormon salgılanır ve bu açlık hissine kapılmanıza yol açabilir. Gerilim altındaki birçok insan yüksek şeker ve yağ yahut her ikisini de içeren besinleri tercih etme eğilimindedir.
Sık acıkma nedenleri ortasında susuzluk, çok tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir.
Sık acıkmamak için neler yapabiliriz
– Her besin tıpkı oranda tokluk hissi sağlamaz. Proteinden güçlü ve bol lifli besinler başka besinlere nazaran daha uzun periyodik tok kalmamızı sağlar. Bunun için süt, yoğurt, peynir, yumurta, yağsız etler, zerzevat, meyve, yağlı tohumlar, kurubaklagiller beslenme alışkanlıklarımız içinde yer almalı.
– Öğün atlamadan beslenmek, günde kesinlikle 3 ana, 2-3 orta öğün yapmak kan şekerini dengeleyeceğinden hem hipoglisemiyi hem de insülin direncini önlemede tesirli bir usuldür.
– Çok kafein tüketiminden uzak durulmalı ve günlük en az 2-2,5 litre su içmek alışkanlık haline getirilmeli.
– Tertipli uyku saatleri ve hayatımıza katacağınız spor ile hem gerilimden arınmış, çok yemek yemenin önüne geçmiş hem de metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz.