Araştırmalara nazaran, salgın döneminde evlatların ekran başlangıcında geçirdiği sürenin artmasıyla, bilhassa miyop vakalarında artış görüldü.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Altan Kaman, “Miyopi benzer halde görme kusurları daha da fazlalaşırken, artı daha ilkin miyopi olan çocuklarda da göz numaraları daha oldukça ilerledi. Pandemi süresince telefon ve bilgisayar kullanımına bağlı olarak da göz kuruluğu ve göz yorgunluğu evlatları etkiledi.” diye konuştu.
Genetik ve yakına odaklanma
Bu hastalıkları tetikleyen bazı sebepler var.
Op. Dr. Altan Kaman’a nazaran, miyopide ana faktörlerden biri genetik olmakla birlikte, yakına odaklama da miyopinin gelişiminde ve ilerlemesinde etken. Kaman, yakına odaklanmanının sebebine ilişkin, telefon ve bilgisayarı örnek gösterdi.
Çocukların bu cihazların başlangıcında azca göz kırpması, göz kaslarının devamlı kasılı kalması da miyopinin yanında göz kuruluğu ve yorgunluğunu tetikleyebiliyor.
Bolca sıvı tükettirmek gerekiyor
Uzmanlar, evlatların göz sağlığını korumak için bazı önerilerde bulunmuş oldu.
Op. Dr. Kaman, “Çocuklarımın göz sağlığını koruyabilmemiz için yakın odaklanmalarını olabildiğince azaltmamız lazım. Bilgisayar ve telefonla uzun süre zaman geçiren küçüklere ise ara sıra uzaklara bakarak göz egzersizleri yaptırmakta yarar var.” dedi.
Çocuklara ara sıra göz kırptırmak, göz sıvısını arttırmak için küçüklere bolca oranda sıvı tükettirmek de tavsiye ediliyor.
Haber: Asena Maraş