20 yaş dişlerini çektirmek gerekir mi ?
Yirmilik diş hayatımız boyunca en zor çıkan ve en çok sorun yaşanan diştir. Yirmilik diş bazen ağrısız çıksada bazende dayanılmaz ağrılara sebep olabilmektedir. Bizde bu yazımızda 20’lik diş nedir ? Yirmilik dişi çektirmek gerekir mi ? hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştık.
20 yaş dişi nedir ?
Çenede diş sırasının en sonundan devam eden 3. büyük azı dişi, 20 yaş civarında gelişimini tamamlayıp çıktığı için halk arasında yirmilik diş olarak adlandırılır. Çenede yer darlığına, dişin çıktığı bölgenin kemik yoğunluğuna ve dişin kök anatomisine bağlı olarak bu dişler gelişimi tamamlayarak tamamen çıkabilir. Ancak bazı durumlarda yarı çıkmış halde kalabilir.
20 yaş dişini çektirmek gerekir?
Her yirmi yaş dişini çektirmek çektirmek gerekmez. Dişin çekilme durumunu diş hekimi inceleyerek diğer dişlerde ağrı şikayeti olup olmadığı, dişin çene kemiği içerisine ne kadar parçası olduğu, damak içerisinde kalan bölümün komşu dişe olan temasını kontrol eder ve bu doğrultuda karar verir.
Bazen dişin içinde geliştiği keseden oluşan kistler meydana gelebilir. Bu kistler hasta veya doktor tarafından fark edilmeden büyürse çene kemiğini zayıflatabilir. Ağrı yaratmayan, tam damak içerisinde bulunan dişler doktorunuz tarafndan kontrol edilerek gerektiğinde çekilebilir.
Ağız içinde tamamen veya yarısı çıkmış olan dişlerde ağız ve diş bakımı çok önemlidir. 20’lik diş er arka tarfata çıktığı için bu dişin fırçalanması oldukça zordur. Çürükten dolayı apse yapan yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmektedir.
20 yaş diş ağrısı nasıl geçer?
Damak içerisinde olan yirmilik dişler çıkmaya çalıştığı zaman üst çenede kulak bölgesi ve şakaklara alt çenede çene altında ağrılara sebep olabilir. Diş ağrısı olduğu zaman diş hekiminin tavsiyesiyle ağrı kesici ve antibiyotik kullanabilirsiniz bu ağrılarınızı azaltacaktır. Dişiniz çekildikten sonra ağrı tamamen geçecektir.
20 yaş dişi çekilmezse ne olur?
Diş hekiminin verdiği ilacı kullandıktan sonra ağrılarınız hafifleyecektir. Dişinizin ağrısı geçti diye çektirmemezlik yapmamalısınız ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı devam edecektir. Ağız temizliğine dikkat edilmezse diş ağrısı tekrar görülür. Sürekli ağrılarda antibiyotik kullanarak ağrı dindirilir ve diş çekilmezse çene kemiğinize zarar verebilir.