Aşk insanlık tarihi kadar eski, insanı kökten değiştirecek kadar tesirli, hayatı yaşanmaz kıldığı üzere kişiyi bulutlar üzerine çıkaracak kadar güçlü bir histir. Birçok insan bu hisle tanışacak kadar şanslı ve birebir vakitte tanıştığı için de şanssız olabilir. Lakin madalyonun bir öteki yüzünde ise aşık olmaktan çok ancak çok korkan şahıslar vardır.
Filofobi nedir
Bir çeşit fobi olan filofobi, aşık olma korkusuna verilen isimdir. Uzmanlara nazaran filofobiye tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte kişinin yaşadığı olumsuz duygusal bir tecrübenin akabinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Filofobisi olan bir kişi, karşı cinsiyetten bir kişinin varlığında korku krizi gibisi bir şey yaşar. Bu devam ederse kişinin korkusu, duygusal ilişkisi olan şahıslardan uzaklaşmasına neden olabilir. En değerlisi de bu durum tedavi edilmediği sürece kişinin ailesinden, arkadaşlarından kaçmasına, toplumsal etrafı ile irtibatının yok olmasına neden olabilir.
Filofobinin başlamasına neden olan birçok faktör tesirli olmakla birlikte en büyük etken acılı bir ayrılıktır. Örneğin yeni bir beşerle tanıştınız. Bir arada hoş vakit geçirmeye başladığınızda birçok ortak istikametiniz olduğunu fark ettiniz. Vakit ilerledikçe o bireye bağlandığınız ve aşık oldunuz. Ne yazık ki, her aşk keyifli sonla bitmiyor ve siz her şeyin yolunda gittiğini sanırken aldatıldınız. Kırılan kalbinizi onarmak vakit aldı. Uzun bir müddet sonra tekrar birini sevmeye başladınız. Bir mühlet sonra tüm yüreğinizi toplayıp içinizde ona karşı beslediğiniz tüm hisleri söylediniz lakin reddedildiniz. Üst üste yaşanan hayal kırıklıkları ve reddedilmişlik hissi insanların yüreğini katılaştırabiliyor. Tekrar tekrar yara almamak için artık kimseye derin bir sevgi ile bağlanmama kararı aldınız. Bu noktada sizde gelişen hisler filofobi olabilir.
Makus deneyimler filofobiyi tetikleyebilir
Filofobinin en berbat tarafı, eski kalp kırıklıklarının anısını yaşatmasıdır. Şöyle ki, filofobik bireyler geçmişte yaşadıkları makûs tecrübelerin tesiriyle yeni biriyle tanıştığında şayet o bireyden hoşlanırsa tekrar acı çekeceğini düşünerek kaygılanır ve endişeye kapılırlar. Birden fazla vakit bu hislerin yersiz ve anlamsız olduğunu bilseler dahi bu hisleri başlarından uzaklaştıramazlar. Birini tekrar sevebilme ihtimalleri olduğunu anladıklarında çaresizlik, telaş, huzursuzluk üzere hislerle savaşmak zorunda kalırlar. Bu durumun en büyük sebebi ise geçmişte yaşanan makus tecrübelerdir. Filofobik şahıslar bir bağa başlarlarsa sonunun daima hüsranla biteceğine inanırlar. Bu bireyler için kaçmak aslında bir savunma kalkanı üzeredir. Kaçarak acı çekme hissinden kendilerini korurlar. Ruhunda hasara yol açan filofobi kişiyi fizikî olarak da tesirler. Filofobik bireyler hoşlandığı bireyle karşılaştıklarında bir an evvel o ortamı terk etmek isterler. Kalp daha süratli atmaya başlar, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, bayılma hissi, çok dert üzere belirtiler gözlemlenebilir.
Küçük yaşlardaki çocukları eğitirken ebeveynlerin çocuğa istediğini yaptırmak için “söylediklerimi yapmazsan seni hiç kimse sevmez ” “baban ve ben seni terk ederiz” üzere sözler kullanarak çocuğu korkutmaya çalışması çocuğun ileri ki yaşlarda yaşadığı bir aşk acısının akabinde filofobinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Yaşanan bağlantı sağlıklı olmaz
Bu fobi kelam konusu olduğunda ekseriyetle insanların aklına bağlanmaktan korkan bireyler gelir. Fakat birtakım durumlarda bireyler bir halde bağ kurup münasebete başlayabilir lakin yaşanılan durum çok toksik bir bağa işaret eder. Bu şahıslar ekseriyetle soğuk, ulaşılamaz ve denetim etme muhtaçlığı hisseden bireylerdir. Bütün bunlar davranışlarının altında bir kaygı ve güvensizlik hissi yattığına açıkça işaret eder. Güvensizlik hissi yüzünden duygusal bağlarına büyük ziyanlar verir. Bağlanma ve savunmasız olma korkusu yüzünden inişli çıkışlı fırtınalı alakaları olur.
Filofobi nasıl tedavi edilir
Kişinin mutsuzlaştıran, hayattan zevk almasını engelleyen aşık olma korkusu tedavisi olan bir hastalıktır. Fobi tedavilerinin temelini yüzleşmeler oluşturur. Hasta kendi hislerinden korktuğu için “imajinasyon” denilen “hayal etme” idmanıyla hasta aşık olmaya maruz bırakılıyor. Filofobik kişi kademeli olarak bu kaygı ile yüzleştiriliyor. Yüzleşmenin akabinde kişinin aşka dair başında yer edinmiş olan negatif kanıların yerine olumlu fikir kalıpları yerleştiriliyor. Böylelikle geçmişte yaşanan acı deneyimin vermiş olduğu dehşet ve tasalar geride kalıyor. Geçmişte yaşananlar yalnızca bir hayat deneyimi olarak kalıyor.