Ergenlik devrinde işlevleri artan yağ bezlerinin yağ salgısı birikerek siyah (komedon) yahut beyaz nokta (kapalı komedon) yapılarını oluşturduğuna dikkate çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Ufuk Güleç, bilhassa internette sivilce lekeleri için tahlil olarak sunulan centella asiatica ekstresi, epitelizan merhemler, pudra, fondöten, kapatıcı kremler üzere makyaj gereçleri ve uygun olmayan temizleyicilerin kullanılmasını gözenekleri tıkadığını ve tıkanan gözeneklerde biriken mikroorganizmaların sivilcelere yol açtığını söyledi.
25 yaş sonrası sivilcelere dikkat
Sivilceler, ergenlik sivilcesi (25 yaş öncesi) ve erişkin aknesi olmak üzere iki periyotta görülebilri. Ergenlik periyodunda olan sivilcelerin hormonal düzenlemelerden kaynaklandığını belirten Uzm. Dr. Güleç, “25 yaş sonrası devam eden ve tedavilere dirençli sivilcelerde altta yatan bir hormon düzensizliğinin araştırılmasında yarar vardır. Bunlar ortasında PCOS üzere hormonal düzensizlik yapan hastalıklar, böbrek üstü bezi hormonları, yumurtalık hormonları, PRL üzere süt hormonu yüksekliği bulunur. Sivilce ile bağlı olduğu bilinen hormonlar ortasında testosteron, dehidrotestosteron, östrojen, progestinler, melanokortinler, kortizol, insülin gibisi büyüme faktörü üzere hormonlar vardır. Sivilcenin bunun dışında rastgele bir karaciğer yahut iç organ bozukluğu ile ilgisi yoktur. Genetik bir yatkınlık kelam konusu olup ailesinde şiddetli akne sorunu olan bireylerde daha sık görülür. Ek olarak SAHA, PAPA, SAPHO, HAİR-AN üzere birtakım genetik hastalıkların kesimi olarak bulunabilir.” dedi.
Susam ve kakao yağı sivilceyi tetikliyor
Yüz temizleyici eser seçerken bilhassa asidik yapıda ve su bazlı temizleyicilerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Güleç, “Bazen kozmetiklerin kendisi de akneye neden olabilir. Gözenekleri tıkayan kozmetik hammaddelerin listesi epeyce uzundur ve listede izopropil miristat ve analogları, mineral yağlar, susam yağı, vazelin, kakao yağı üzere nemlendiriciler yer alır. Koyu deri renkli bireylerde deri rengini açıcı unsurlar içeren kozmetik eserlerin de akneye neden olduğu bildirildi. Akneli hastalarımızda en büyük yanılgı sivilcelerin çıktığı süratte güzelleşmesine olan beklentileridir ki bu birçok hastamızda tedaviye karşı ümitsizlik yaratır. Genel olarak akne tedavilerinde tam bir cevap almak 2-4 ay kadar sürer. Akne tedavisinin uzun soluklu bir tedavi olduğu ve birçok hastamızda idame tedavi gerektiği bilinmelidir. Akneli hastalarımızın tedaviye başlamadan bu tedavilerin uzun süreceğini ve sivilcesiz oldukları periyotta dahi bakımlara devam edileceğini bilmeleri tedaviye ahenklerini arttıracaktır.” tabirlerini kullandı.