Saçların sık yağlanmasının 7 nedeni ve tahlili

Saçların sık yağlanmasının 7 nedeni ve tahlili

Saçların sık yağlanmasının 7 nedeni ve tahlili

Saç derimiz, nemli kalmak ve saç ile etraf ortasında ince bir bariyer oluşturarak saçı korumak için belli ölçüde yağ üretir. Lakin çok yağ üretimi, hacimsiz ve donuk saçlardan tahriş olmuş bir baş derisine ve kepek sıkıntılarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabilir. Neyse ki, çok yağlılığın nedenini belirlerseniz, denetim altına alabilirsiniz.

1. Sık sık saç modeli değiştirmeyin

Şık bir at kuyruğu yağlı saçlarınızı gizlemek için düzgün bir yol üzere görünse de, aslında tam karşıtı durum yaratır. Saçlarınız düzgün görünebilir, lakin bu saç modeli sebumun saçınızın ve saç köklerinin altında birikmesine neden olur. Şık saç tarzları, düzleştirici üzere bir çok şekillendirici eser gerektirir, bu da yağlanmayı daha süratli hale getirir.

Yapılması gerekenler: Çok fazla fırçalamayın ve saçınıza dokunma gerektiren şekillendirme eserleri ve saç tarzlarında çoka kaçmayın.

2. Saçınızı soğuk suyla durulayın

Sıcak su, gözenekleri ve saç kütiküllerini açmak ve kiri çıkarmak için harikadır, lakin saçınıza ziyan verebilir. Yağ katmanını yıkar ve baş derinizi çok fazla kurutabilir, kepek ve çok yağ üretimine neden olabilir.

Yapılması gerekenler: Şampuanlama ve yumuşatma kelam konusu olduğunda ılık su tercih etmek ve saç kütikülünü kapatmak için yıkadıktan sonra saçınızı soğuk suyla durulamak daha düzgündür

3. Gerçek saç bakım eserleri seçin

Uzmanlar, ağır olarak etiketlenen eserlere dikkat edilmesini tavsiye ederler zira saçlarınızı çok düzleştirebilirler. İnce saçlarınız yahut yağlı bir saç deriniz varsa saçınızın daha yağlı görünmesine neden olan ince bir gözetici katmanda kaplayabilirler.

Yapılması gerekenler: Uzmanlar, kuru yahut hasar görmüş saçlar için tasarlanmış eserlerden kaçınmayı önerir. Saç derinizi sebum ve kozmetik eserlerin oluşumundan temizlemek ve saçınızın daha uzun mühlet pak kalmasına yardımcı olmak için ayda birkaç defa derin bir temizleyici kullanmak da güzel bir fikirdir. Ayrıyeten saçınızı beslemek için hindistancevizi yağı uygulamak üzere doğal ilaçları da deneyebilirsiniz.

4. Saçlarınızı çok sık fırçalamayın

Saçınıza dokunduğunuzda, saçlarınızın daha yağlı görünmesine neden olabilecek yağları ve bakterileri ellerinizden saçınıza aktarırsınız. Saçlarınızı çok sık fırçalamak da ziyan verir. Daima fırçalama sebumun saçınıza yayılmasını sağlar ve hacimsiz, donuk saçlara neden olur.

Yapılması gerekenler: Bilhassa gerginken yahut konuşma sırasında saçınıza ellerinizle dokunmama alışkanlığı edinin. Saçınızı çok fırçalamayın. Uzmanlar, çok kıvırcık yahut dokulu saçları olmayan beşerler için günde 2 defa fırçalamanın kâfi olabileceğini ve her vakit pak bir fırça ile yapılmasını önermektedir.

5. Çok gerilim yapmayın

Gerilim, bedeninizin daha fazla kortizol üretmesini sağlar. Bu hormon cildinizi daha fazla sebum üretmesi için tetikler ve sonuç olarak daha yağlı görünür ve hissedilir. Gerilim ayrıyeten yağlı bir baş derisine de yol açabilecek kepek nedenlerinden biri olabilir.

Yapılması gerekenler: Ömür biçiminizi değiştirip geriliminizi yönetmeye çalışmadığınız sürece bu mevzuda fazla bir şey yapamazsınız. Özel saç eserleri kullanmak kepekle savaşmaya yardımcı olacak ve güç ömür durumlarıyla uğraşırken baş derinizin daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.

6. Saçınızı çok sık yıkamayın

Her ne kadar biraz saçma gelse de, saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, o kadar yağlanabilir. Cildimizin sağlıklı pH’ını destekleyen milyarlarca âlâ bakteri baş derimizde yaşar. Saçlarımızı çok sık yıkadığımızda, bu hassas dengeyi bozabilir ve bilhassa yanlış saç bakım eserlerini kullanırsak sebum bezlerinin daha fazla yağ üretmesine neden olabiliriz.

Yapılması gerekenler: Saçınızı kaç kere yıkadığınızın farkında olun ve saçınıza uygun yanlışsız eserler tercih edin. Uzmanlar, yaşadığınız bölgeye ve yaşadığınız saç sıkıntılarına dikkat etmenizi önerir. Örneğin, kent sakinlerinin saçlarını saç dökülmeleri nedeniyle kırsal alanlarda yaşayan insanlardan daha sık yıkaması daha muhtemeldir.

7. Bedeninizin çalışma biçimi bu olabilir

Birtakım saç tipleri, başkalarından daha süratli yağlı olmaya daha yatkındır. Örneğin, düz saçlar, dalgalı saçlara nazaran daha yağlı olma eğilimindedir. Sebum, saçları aşağı kaydırdığı ve saç köklerinde daha görünür olduğu için bu gerçekleşir.

Ayrıyeten, hormonal dengesizlikler ve seboreik dermatit üzere birtakım sıhhat meselelerinin çok sebum üretimine neden olabileceğini unutmayın.

Yapılması gerekenler: Bir şey sizi rahatsız ediyorsa yahut saçınızın görünüşünde olağandışı değişiklikler fark ederseniz doktora başvurun.

Saçlarınızı ne sıklıkla yıkıyorsunuz? Yağlı saçlarla başa çıkmak için hangi usuller yardımcı oldu? Tecrübelerinizi yorumlarda paylaşın.

16 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir