Sofra tuzunun yemek dışında kullanmanın 11 yolu

Sofra tuzunun yemek dışında kullanmanın 11 yolu

Sofra tuzunun yemek dışında kullanmanın 11 yolu

Yemek yaparken lezzeti ön plana çıkaran en kıymetli gereçlerden biri olan tuz, farklı kullanım alanlarıyla da hayatımızı kolaylaştırmanın yollarını arıyor. En bilineni sizin aklınıza gelmeden çabucak biz söyleyelim; kıyafetinize dökülen yağın kolay çıkması için üzerine serptiğiniz değil mi? Gerçek bildiysek gelin bakalım tuzu diğer nerelerde kullanabiliyoruz.

1. Küvetinizi temizleyin

Sabun artıklarını ve başka kalıcı lekeleri çıkarmak için tuzdan faydalanabilirsiniz. Bir greyfurtu ikiye bölün ve üstüne tuzla çokça serpin. Sonra küvetinizi ve hatta fayanslarınızı ovalayarak bütün kirlerden arının.

2. Döküm tavalarınızı fırçalayın

Tuz, döküm tava ve tencerelerinizi temizlemek için kusursuz bir doğal husustur. Tavaya bir avuç tuz dökün (iri taneliler daha uygun sonuç verir) ve macun kıvamı oluşturmak için biraz su ekleyin. Akabinde, bir mutfak bezi yardımıyla ovalayın. Bu süreç, tabana yapışan her şeyin yumuşamasını sağlayacaktır. Durulayın ve kurulayın.

3. Alevleri söndürün

Tavada et ya da zerzevat sotelerken yağın yanması sonucu çıkan alevleri tuz yardımıyla söndürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıcı mangalda et pişirirken, etin yağından kaynaklı çıkan alevleri de tuzla söndürebilirsiniz.

4. Balık kokusundan kurtulun

Yemek yedikten yahut pişirdikten sonra elleriniz balık kokuyorsa; limon dilimini tuza batırıp ellerinize sürün ve birkaç dakika bekletin. Akabinde ellerinizi bol suyla yıkayıp kurulayın. Kokunun kaybolduğunu anında göreceksiniz.

5. Büsbütün doğal bir oda kokusu yapın

Portakalı ortadan ikiye bölün ve iç kısmını çıkarın. Afiyetle portakalınızı yedikten sonra dış kabuğunun içerisine tuz serpin ve odanızda bir köşeye yerleştirin. Tuz portakal kabuğunu aktifleştirmesiyle konutunuz bir anda portakal bahçesine dönebilir.

6. Kahve lekelerini çıkarın

Kahve makinesinin cam haznesine 4 çay kaşığı tuz, 1 bardak ezilmiş buz ve 1 yemek kaşığı su ekleyin ve akabinde lekeleri çıkarmak kaşıkla karıştırın. Kahve lekelerinin kaybolduktan sonra içindekileri boşaltıp camın oda sıcaklığına geldiğinden emin olun ve durulayıp kullanıma hazır hale getirin.

7. Kan lekelerini çıkarın

Leke çıkarıcıların bile bazen kumaşlardan çıkaramadığı kan lekelerini bir de tuz ile çözmeyi deneyin. Tuz ve soğuk su, kanı kumaştan temizlemenin tesirli yoludur.

8. Ütünüzü temizleyin

Ütü paklığı daima atlansa da, pak kıyafetlerinizin ütüyle lekelenmesini istemesiniz. Bir modül kağıdın üzerine tuz serpip sıcak ütünüzle üzerinden geçin. Bu süreci ütünüzü daima kaldırarak yapın ki kağıt alevlenmesin. Ütünüzü soğumaya bırakın ve akabinde kalıntılardan kurtulmak için nemli bir bez ile silin.

9. Ahşap kesme tahtalarını temizleyin

Kesme tahtalarının paklığı hijyen açısından epeyce kıymetli. Bunun dışında soğan kokan bir kesme tahtasında meyve kestiğinizde kokunun sinmesini istemezsiniz. Yarım limon modülünün üzerine tuz serpin ve tahtanızı ovup 5 dakika bekletin. Akabinde bol suyla yıkayıp kurumaya bırakın.

10. Gümüşlerinizi parlatın

Kararmış gümüşlerinizi nasıl parlatacağınızı düşünüyorsanız; karbonat, tuz, sirke ve kaynar suyu karıştırıp gümüşlerinizi bu karışımla ovun. Kararmış gümüşlerinizin eski parlaklığıyla gözleriniz kamaşacak.

11. Pasları çıkarın

Mutfak bıçakları ve başka mutfak eşyaları üzerindeki pasları temizlemek için limon ve tuz karışımı ile ovun. Duruladıktan sonra kullanıma hazır olacaktır.

Gizem Bozdağ

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir