Milletlerarası Diyabet Vakfı’na nazaran dünyada 463 milyon insan diyabet hastalığı ile uğraş etmektedir. Ve diyabetin ağız kuruluğu da dahil olmak üzere birtakım diş sıhhati problemleri riskini arttırdığı bilinmektedir. Ağız kuruluğu, konuşmayı zorlaştırabilecek bir dertten çok daha fazlasıdır. Diş çürüğü riskini arttıran ve mantar enfeksiyonlarının gelişmesini kolaylaştıran bir sıkıntıdır. Diyabetli beşerler ağız kuruluğu için ne yapmaları gerektiğini öğrendiklerinde hem diş sıhhati hem de genel sıhhatlerini daha düzgün koruyacaklardır. Zira ağız kuruluğunu hafifletmek yahut ortadan kaldırmak için tesirli formüller mevcuttur.
Periodontoloji Mecmuası’nda yayınlanan bir araştırmaya nazaran, kuruluğun sebebi şeker hastalarının daha az tükürük üretmesidir. Her diyabetli hastada kuru ağız sorunu gelişmeyebilir.
Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir
Diyabet hastalarında yaygın olan lakin diyabet hastalarına özgü olmayan ağız kuruluğu sorunlarınız varsa, ağzınızın yapışkan olduğunu fark edebilirsiniz. Farkında olsanız da olmasanız da, ağız kokunuz olabilir. Ağız yaraları, çatlamış dudaklar (özellikle köşelerde) ve kuru boğaz da oluşabilir. Ayrıyeten, konuşma güç olabilir. Ağız kuruluğu olan birtakım beşerler çok sık su içme muhtaçlığı duyarlar.
Diş sorunları nasıl tedavi edilir
Ağız kuruluğu kelam konusu olduğunda, tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bol ölçüde su içmek yardımcı olmalıdır. Tükürük üretimini teşvik etmek için şekersiz ağız gargaraları, nane ve sakızlar işe yarayabilir. Alkol, tütün eserleri ve kafeinden kaçınmalısınız zira ağız kuruluğu sorunlarını daha da kötüleştirebilirler. Bu üzere kimi kolay ömür şekli değişiklikleri çoklukla sorunu en aza indirmek yahut ortadan kaldırmak için kafidir.
Diş Doktoru Pertev Kökdemir, bilhassa diş kaybı olan şeker hastaları için özel implant sistemlerinin muvaffakiyetinden bahsetti. Olağan kaidelerde implant tedavilerinde muvaffakiyet oranının düşük olduğu diyabet hastalarında Akıllı Hidrofilik İmplantlarla kısa müddette sabit dişlere kavuşulabileceğini açıkladı.