Şahsî bilgileri inançlı tutmak için 7 ipucu

Şahsî bilgileri inançlı tutmak için 7 ipucu

Şahsî bilgileri inançlı tutmak için 7 ipucu

Koronavirüs salgını ile çevrimiçi geçirdiğimiz müddet, konuttan çalışmaların da çoğalmasıyla, epeyce arttı. Bu artış internet korsanlarının maksadı olabilecek kişi sayısını da artırmış oldu. Ve bu da çevrimiçi geçirdiğimiz müddette şahsî bilgilerin nasıl korunacağıyla ilgili pek çok kaygıyı beraberinde getiriyor. Lakin bu kaygıları giderecek, ferdî bilgileri meraklı gözlerden koruyacak kolay tedbirler bulunuyor. Generali, şahsî bilgileri inançlı tutmaya yönelik 7 ipucu paylaştı.

Dataları yedeklemek

Dijital bilgilerin kopyalarını tutmak, şahsî bilgileri muhafazanın en kolay prosedürlerinden biridir. Lakin bu prosedür ekseriyetle göz gerisi edilir. Bilgileri yedeklemek, rastgele bir aygıtın kaybolması, çalınması yahut ziyan görmesi halinde bilgi ve dokümanların inançta olacağı manasına gelir. Harici bir sabit şoför kullanılarak datalar basitçe yedeklenebilir. Çevrimdışı güvenlik özelinde ise, kıymetli evraklar taranarak ve bilgisayara kaydedilerek tedbir alınabilir.

Şifreleri tertipli olarak değiştirmek

Mevcut şifreler en az 15 karakter uzunluğunda olmalı ve sık sık değiştirilmelidir. Daha da kıymetlisi, şifreler aygıtınızın yakınında yazılı olarak saklamamalı yahut aygıtın üzerine yazılmamalıdır.

Doğum günü ve adres bilgilerini yayınlamamak

Toplumsal medya hesaplarında yer alan adres, doğum günü üzere bilgiler makus gayeler için kolaylıkla kullanılabilir. Bu riskin önüne geçmek için, doğum günü yahut yaşanılan yer üzere bilgiler online platformlarda yayınlanmamalıdır.

Kamera ve Bluetooth’u denetim etmek

Bilgisayar korsanlarının kapalı olduğu taktirde dahi kameraya erişmesinin mümkün olduğu unutulmamalıdır. Kullanılmadığı durumlarda kamera kapatılarak tedbir alınabilir. Bluetooth ise korsanlar için açık bir kapı olabileceğinden kesinlikle kapalı tutulmalıdır.

Açık kablosuz ağları kullanmamak

Wifi sinyalleri ekseriyetle konutun dışına kadar ulaşır, hasebiyle bilgisayar korsanları için kolay bir maksat olur. Kolay olmayan harf, sayı ve özel karakterlerin karışımından oluşan bir şifre kullanılarak bu duruma tedbir alınabilir. Bunun yanı sıra genel kullanıma açık kablosuz ağları kullanmaktan kaçınmalı ve şayet kullanılırsa da, site adreslerinin HTTP yerine HTTPS ile başladığından emin olunmalıdır.

Antivirüs yazılımı kullanmak

Berbat maksatlı yazılımlar birçok bilgisayarın başına bela olur ve virüsler, casus yazılımlar üzere risk faktörlerini içerir. Berbat emelli yazılımlardan kaçınmanın en âlâ yolu, düzgün bir antivirüs yazılımına sahip olmaktır.

Bildirimleri-uyarıları açmak

Dolandırıcılar bütün tedbirlere karşın uygulanan önlemleri aşmanın bir yolunu bulabilirler. Bu üzere durumlarda, ziyanı minimum seviyede tutmak için en kısa vakitte bilgi sahibi olunması hayli değerlidir. Günümüzde birçok banka olağandışı aktiviteleri tespit eden fiyatsız bildirimler-uyarılar gönderiyor. Hesabın bulunduğu bankayı arayarak yahut internet şubesi üzerinden mevcut uyarıları-bildirimleri açarak, yaşanabilecek mümkün bir sorunun önüne geçmek mümkün.

15 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir