Kibar insanların her vakit söyledikleri 10 şey

Kibar insanların her vakit söyledikleri 10 şey

Kibar insanların her vakit söyledikleri 10 şey

En kibar beşerler bile bazen kendilerini görgü kusuru yaparken bulurlar. Zararsız görünen lakin diğerlerine düpedüz kaba görünmenizi sağlayacak birtakım kelamlar vardır ve bunlardan ötürü kaba olduğunuzu bile fark etmeyebilirsiniz.

Uzmanların yardımıyla, kibar insanların her vakit söyledikleri 10 şeyi derledik…

“Merhaba”

Bilhassa merhaba demek için vakit ayırın. Bir insanı selamlamak sizi öne çıkarır ve olumlu, kalıcı bir tesir yaratır. Tanıdık olmayan bir yüz görüyor olsanız bile, o kişi idare heyeti üyesi, büyük bir bağışçı yahut ailenizden biri için kıymetli olan biri olabilir ve ona karşı yeterli bir izlenim bırakmış olabilirsiniz.

“Lütfen”

Lütfen sözü, günlük olarak kullanılması gereken sihirli sözlerden biridir. Yalnızca “lütfen” demek bir komutu bir talebe dönüştürür ve bu nedenle konuştuğunuz şahsa saygıyı gösterir. Tek bir kolay söz eklemek konuşmanın tüm tonunu değiştirebilir.

“Teşekkür ederim”

Birisi, sizin için bir kapı tutmak üzere yapmak zorunda olmadığı bir şeyi yapdığında ya da birisi kahvenizi getirdiğinde, ona, ‘teşekkür ederim’ demek üzere rutin, beklenen bir misyonu yerine getirmek, karşınızdaki kişiyi minnettar ve hoşnut hissettirecektir. Birisine teşekkür etmek ve onlara dikkatinizi vermek için bir anlığına durmak, epeyce hoş bir nezaket hareketidir.

“Rica ederim”

Teşekkür edildikten sonra, kibar bir cevap olarak “rica ederim” yahut “benim için zevk” cümleleri nezaket içeren bir karşılık olacaktır. “Sorun yok” üzere bir karşılık, nezaketten uzak olacaktır. Görgü tabirini “sorun değil” biçiminde cevaplamak küçümseyici olabilir. Cevabınızdaki hafif bir değişiklik çok daha olumlu bir ileti gönderir. Bu ince görgü kurallarına uymak da büyük bir tesir yaratıyor.

“Affedersiniz”

Birinin ferdî alanına kasıtlı olarak yahut kazara girdiğinizde, “affedersiniz” diyerek özür dilemeye dikkat etmelisiniz. “Affedersiniz” ayrıyeten, konuşma başlangıcı için faydalı bir yoldur ve “sosyal denge” ye dönüşür. Birisinin dikkatini çekmenin, bir çıkış sağlamanın yahut kibar bir geçiş olarak vazife yapar.

İsim kullanmak

Bir müşteri hizmetleri temsilcisine yahut CEO’ya hitap ediyor olun, bir kişinin ismini kullanmak nezaket ve hürmet gösterir. Birisi ismimizi hatırladığında, değerli ve olumlu hissederiz. Kilit nokta, bir kişinin kendini tanıttığında kullandığı isme sadık kalmaktır. Örneğin, sizden istenmedikçe ikinci isimleri kullanmayın.

“Seni gördüğüme sevindim”

Bu yalnızca his gerçekse işe fayda, fakat bu diğer bir beşere tabir edebileceğiniz en alımlı histir. Bir dahaki sefere nasıl olduğunuzu sorduğunda, onları gördüğünüz için keyifli olduğunuzu söyleyin. Varlıklarının sizin için sevinç yarattığını duymak, bir etkileşime başlamanın en olumlu yoludur.

“Çok naziksiniz”

Bir iltifatın kabul edilmesi beşerler için sıkıntı olabilir. Onu yanıtsız bırakmak, iltifat edilene paha verilmediğini gösterebilir. Övgü kelamlarını “çok naziksin” ile kabul etmeniz ortamdaki tüm havayı değiştirebilir. Tabir minnettarlık gösterir ve mütevazi bir algı oluşturur.

“Başsağlığı diliyorum”

Başsağlığı çok değerlidir, fakat insanları rahatsız eder. “Kaybınız için çok üzgünüm” üzere kolay bir şey de söyleyebilirsiniz. Kelamlı olarak sempati kelamları sunmanıza gerek yoktur. Kıymetli olan kişinin umursadığını bilmesine müsaade vermek.

“Düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz…”

Kibar bir kişinin niteliklerinden biri, oburlarının görüşlerini dinlemektir. Bir diğerinin bir bahis hakkındaki fikirlerini araştırmak, içgörülerinin değerli olduğunu gösterir. Bu, kişiyi biraz daha şahsî bir tecrübe haline getiren bir davettir ve bu da size karşı olumlu hisler yaratır.

13 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.