Kemoterapi öncesi ve sonrasında uygulanması gereken cilt bakım rutinleri

Kemoterapi öncesi ve sonrasında uygulanması gereken cilt bakım rutinleri

Kemoterapi öncesi ve sonrasında uygulanması gereken cilt bakım rutinleri

Kemoterapi, kanser için yaygın bir tedavi usulüdür. Kanseri tesirli bir formda tedavi etme kelam konusu olduğunda birçok potansiyel yararı vardır, lakin birebir vakitte yan tesirlere neden olma eğilimindedir. Öteki mümkün yan tesirlerin yanı sıra kemoterapi cildinizin dokusunda, renginde yahut sıhhatinde değişikliklere neden olabilir. Rahatsızlığı en aza indiren adımlar da dahil olmak üzere kemoterapinin ciltle ilgili yan tesirlerini yönetmek için adımlar atabilirsiniz.

Kemoterapi sırasında cildinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Kemoterapi cildinizi çeşitli biçimlerde etkileyebilir. Örneğin, kemoterapi sırasında cildiniz kuru, pürüzlü, kaşıntılı ve kırmızı olabilir. Ayrıyeten soyulma, çatlaklar, yaralar yahut kızarıklıklar yaşayabilirsiniz. Kemo, cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirerek güneş yanığı riskini artırabilir.

Kemoterapiden ciltle ilgili yan tesirlerin korunmasına ve hafifletilmesine yardımcı olmak için:

– Hekiminize yahut hemşirenize, kullanmanız gereken muhakkak cilt eserleri cinsleri olup olmadığını sorun. Genel olarak, kuru cilt sabunları üzere hafif kokusuz eserleri seçmek en uygunudur .

– Parfüm, kolonya, tıraş losyonu ve öteki alkol bazlı eserlerden kaçının. Hekiminiz yahut hemşireniz ayrıyeten makul tipte terlemeyi önleyici yahut deodorantlardan kaçınmanızı tavsiye edebilir.

– Sıcak su yerine soğuk yahut ılık suda kısa duşlar yahut banyolar yapın. Bitirdiğinizde, cildinizi yumuşak ve pak bir havluyla nazikçe kurulayın.

– Duşunuzu yahut banyonuzu bitirdikten sonra, hala nemliyken cildinize kokusuz bir nemlendirici losyon, mineral yağ yahut bebek yağı sürün.

– Cildiniz ağrıyor yahut tahriş oluyorsa, daha az tıraş olmayı yahut hiç tıraş olmamayı düşünün. Tıraş yapıyorsanız, ekseriyetle daha nazik bir seçenek olan elektrikli tıraş makinesi kullanın.

– Bol giysiler giyin zira cildinize sürtünmesi ve tahrişe neden olması daha az mümkündür. Giysileri hafif, boyasız ve kokusuz bir deterjanla yıkayın.

– SPF 30 yahut üzeri güneş kremi ve dudak balsamı, geniş kenarlı bir şapka ve uzun kollu giysiler kullanarak cildinizi güneş ışığından koruyun. Güneşin en ağır olduğu saatlerde dışarıda geçirdiğiniz süreyi sınırlamaya çalışın ve solaryumdan kaçının.

– Hekiminiz yahut hemşireniz size sıvı alımınızı sınırlamanızı tavsiye etmedikçe, her gün 2 ila 3 litre su yahut öbür sıvıları için.

Kimi durumlarda hekiminiz yahut hemşireniz cilt semptomlarını tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir. Örneğin, ilaçlı kremler yahut merhemler, oral kortikosteroidler yahut antibiyotikler yahut öbür tedavileri reçete edebilirler. Cildinizde açık yaralar oluşursa, bunları yumuşak sabun ve su ile dikkatlice temizleyin. Onları pak bir bandajla örtün. Kızarıklık, şişme, drenaj yahut irin üzere enfeksiyon belirtileri için bunları sistemli olarak denetim edin. Bir enfeksiyon geliştirdiğinizden şüpheleniyorsanız yahut alerjik tepki yaşıyorsanız, çabucak hekiminiz yahut hemşirenizle bağlantıya geçin. Birtakım durumlarda enfeksiyonlar ve alerjik tepkiler önemli ve hatta ömrü tehdit edici olabilir.

Nasıl kendin üzere görünebilir ve hissedebilirsin?

Kemoterapinin ciltle ilgili yan tesirleri süreksiz olma eğilimindedir. Lakin, bir telaş kaynağı olabilirler. Kendiniz üzere görünmüyor yahut hissetmiyorsanız, bu genel tedavinizi daha gerilimli hale getirebilir. Kimi durumlarda, makyaj uygulamak kemoterapi sırasında görünümünüz hakkında daha inançlı yahut rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Örneğin, aşağıdakilere yardımcı olabilir:

– Cildinizin dokusunu yahut tonunu eşitlemek için yüzünüze silikon bazlı bir makyaj astarı uygulayın.

– Yüzünüzün kırmızı yahut koyu bölgelerine kremsi bir kapatıcı sürün. Renk düzeltici krem, mineral makyaj tozu yahut fondöten uygulamak da yardımcı olabilir.

– Yüzünüze bir ışıltı vermek için yanaklarınıza allık uygulayın, kulak göğüslerinize yanlışsız üst yanlışsız karıştırın.

– Dudaklarınıza daha fazla renk vermek için renkli dudak balsamı yahut nemlendirici ruj kullanın.

– Kirpiklerinizi yahut kaşlarınızı kaybettiyseniz, kirpik ve kaş efekti oluşturmak için yumuşak bir eyeliner, kaş kalemi ve kaş tozu da kullanabilirsiniz.

– Tedavi sırasında cilt yapınız, tonunuz yahut hassasiyetiniz değiştiyse, ekseriyetle ulaştığınızdan farklı eserler kullanmanız gerekebilir.

– Enfeksiyon riskini sınırlamak için tedavi sırasında ve sonrasında kullanmak üzere yeni makyaj gereçleri satın alın.

– Makyajınızı nizamlı olarak değiştirin ve uygulamadan evvel sürekli ellerinizi yıkayın.

Kemoterapi cildi nasıl tesirler ve nelere dikkat etmeliyim?

Kemoterapinin kimi cilt yan tesirleri başkalarından daha yaygındır. Örneğin, kemoterapinin cilt kuruluğuna, kızarıklığa ve güneş hassasiyetine yol açması çok yaygındır. Birtakım yan tesirler daha az yaygındır, fakat daha şiddetlidir. Radyasyon tedavisi gördüyseniz, kemoterapi radyasyon geri çağırma olarak bilinen bir cilt tepkisini tetikleyebilir. Bu tepkide, bedenin radyasyonla tedavi edilen bölgelerinde güneş yanığı gibisi bir döküntü gelişir.

Belirtiler şunları içerir:

– kırmızılık

– şişme

– ağrı yahut hassasiyet

– kabarcıklar yahut ıslak yaralar

– cilt soyulması

Az durumlarda, kemoterapi alerjik tepkisi tetikleyebilir. Bu, cildiniz de dahil olmak üzere bedeninizin bir yahut daha fazla kısmında semptomlara neden olabilir. Örneğin, alerjik tepkinin mümkün belirtileri ve semptomları ortasında ani yahut şiddetli kaşıntı, kurdeşen yahut kızarıklık bulunur.

Dipnot

Kemoterapiden ciltle ilgili yan tesirler geliştirirseniz, hekiminizle yahut hemşirenizle konuşun. Semptomları tedavi etmeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilirler. Nemlendiriciler, kuru cilt sabunları ve hassas ciltler için çamaşır deterjanları üzere nazik, kokusuz eserler kullanarak cildinizi müdafaaya ve yatıştırmaya yardımcı olabilirsiniz. Hijyen yahut makyaj rutininizi ayarlamak, tedavi sırasında nasıl göründüğünüz konusunda daha yeterli hissetmenize de yardımcı olabilir.

11 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir