Çocuk olmak çok sıkıntı. Şöyle bir çocukluğunuzu düşünün; kaç kez hakkınız yendi, ebeveynleriniz kaç kez sizi can kulağıyla dinledi ya da ebeveyniniz size karşı yaptığı yanılgıyı hiç kabul etti mi? Eminim, bütün ebeveynler kusursuz anne-baba olmak ister. Yanlışsız olduğunu düşündüğünüz davranışları sergilerken bazen çocukların gözünden bakmayı unutuyor olabilirsiniz. Kendinizi karmaşıklığın içerisinden çıkarın ve güzel bir ebeveyn olma yolunda hiçte güç olmayan tekliflerimize kulak verin…
1. Çocuğunuz problemlerini sizinle paylaşıyorsa
Çocuğunuzla yanlışsız bağlantı kurabilmenin en sağlıklı yolu, yargılayıcı tutumlarınızı bir kenara bıraktığınızda gerçekleşebiliyor. Oğlunuz ya da kızınız size sıkıntılarından bahsediyor, sizinle konuşarak sıkıntılarını hafifletebiliyorsa mükemmel bir şey başardığınız için kendinizi tebrik edin. Unutmayın, çocuklar yalnızca deneyimleyerek büyüyebilir. Onlara karşı destekleyici bir tavır sergilemek ve uygun bir dinleyici olmak çok değerli. Şayet siz bu süreçte onunla birlikte olup yanılgı yapmanın o kadar da berbat olmadığını yansıtabilirseniz, epeyce istikrarlı bir çocuk yetiştirmiş olursunuz.
2. Yeterli not almanın her şey olmadığını farkındaysanız
Çocuğunuz okulda makus bir not aldığında size söylemekten korkmamalıdır. Korkan çocuk notlarını sizden gizleyecek ve öğrenebileceğiniz niyetiyle panikleyecektir. Bu durum çocuğunuzun okuldan soğumasına neden olacak ve notlarını daha da aşağıya çekecektir. Ebeveyn olarak misyonunuz, okulda uygun olmanın notlardan daha değerli olduğunu anlatıp bilgi donamını güçlendirmesini söylemek.
3. Ailenizde herkesin özel alanına hürmet duyuyorsanız
Birçok ebeveyn, çocuklarının odaya girmeden evvel kapıyı çalması gerektiğini düşünüyor. Fakat ebeveynlerin kendileri her vakit bu kurala uymazlar. Ailedeki kurallar herkes için tıpkı olmalıdır. Çocuklarınızın özel alanlarına hürmet gösterin, sizin için de birebirini yapacaklardır.
4. Çocuğunuzu eleştirmiyorsanız
Âlâ ebeveynler çocuklarını eleştirmez ve onlara aptal, şişman yahut tembel demezler. Bu sözler çocuklarınızın üzerindeki inanç hissini yok eder. Dikkatle kullandığınız sözleri seçin ve hayal kırıklığına uğradığınızı söyleyin, lakin çocuklarınıza hakaret etmeyin.
5. Yanlışlarınızı kabul edip özür diliyorsanız
Herkes yanılgı yapar: çocuklar ve yetişkinler. Bununla birlikte, birçok ebeveyn, çocuklarına yalnızca özür dilemeyi öğretmekle kalmayıp, tıpkı vakitte onlara nasıl yapacaklarını da göstermeleri gerektiğini unutmaktadır. Çok reaksiyon verdiğinizi yahut kusur yaptığınızı fark ettiğinizde, çocuğunuzdan özür dilemekten çekinmeyin. Zayıflıklarını kabul edebilen bir kişi güçlü bir kişidir.
6. Çıkarlarınızı çocuklarınıza dayatmıyorsanız
Çocuklar sizin sevdiklerinizi değil, kendi sevdikleri şeyleri yapmalıdır. Ebeveynlerin kendi ilgi alanları çocuklarıyla birebir olmayabilir. Bu türlü bir durumda bencil olmayın ve birlikte yapmaktan zevk aldığınız bir aktiviteyle birlikte vakit geçirmenin yollarını arayın. Onun dışında çocuğunuzun yeteneği ya da isteği doğrultusunda hobilerini uygulayabilmesine müsaade verin. Kendi hayalleri doğrultusunda istediklerini yapmaya teşvik ettiğinizde, emin olun memnun bir birey yetiştirmiş olacaksınız.
7. Çocuklarınızın kelamlarına güveniyorsanız
Okulda öğretmeninden ya da arkadaşının ailesinden, çocuğunuzla ilgili rastgele bir şikayet geldiğinde çabucak öfkelenip ani yansılar veriyorsanız, çocuğunuzun sizden uzaklaşması üzere büyük bir sorununuz var demektir. Bunun yerine olayı bir de çocuğunuzun gözünden dinleyin ve objektif tavır sergileyin. Böylece hem çocuğunuza güvendiğinizi göstermiş olacak hem de olaya daha geniş bir bakış açısı geliştirme fırsatı yakalamış olacaksınız.
Gizem Bozdağ