Yaz aylarında çok sık görülen güneş yanıkları hakkında ikazlarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, güneşte kalma mühletinin gerçek ayarlanması gerektiğine dikkat çekerek ciltte kızarıklık oluşmaya başladığında işin tehlikeli boyutlara girdiğini söyledi.
Açık renk deri, göz ve saçlı şahıslar, güneşten olumsuz etkileniyor. Güneşlendiklerinde bronzlaşamayan bu bireyler, güneşle her temas ettkiklerinde bedenlerinde kızarıklık, güneş yanığı görülür. Buğday derili bireyler ise birinci günlerde biraz daha zorlanırken daha sonraki günlerde deri renklerinde bir yoğunlaşma görülür. Bu mevzuda en şanslı olan kesim ise koyu tenlilerdir. Bu şahısların cildinde doğal bir bariyer vardır. Derilerinde pigment üreten hücre sayıları fazla olduğundan güneşle en ufak temaslarında cilt bir örtü üzere pigment üretir, güneşe karşı korur.
Yoğurt sürmeyin
En hoş uygulama soğuk uygulamadır. Soğuk su ve havlu ile yapılan soğuk kompleks uygulamalar yarar edecektir. Lakin su toplamaları oluştuysa bunun tedavisi profesyonel şahıslarca yapılmalıdır. Bazen o denli şiddetli su toplamaları olur ki o bölgedeki suyu boşaltmak zorunda kalabiliriz. Bu türlü durumlarda da yara bakımı çok kıymetli. Diş macunu, yoğurt üzere yanığa uygulanan tedaviler bedende farklı tepkilere yol açabilir. Diş macunu kimyasal bir bileşiktir ve bunu yanığa uyguladığınızda üzerine binecek bir alerjik tepki yaranın güzelleşmesinde çok daha makus sonuçlara yol açabilir. Yoğurt ne kadar serinlik hissi verse de gerçek uygulama olmadığı için yarar sağlamayacaktır. Bu nedenle soğuk uygulamaları daha çok önermeliyiz.
Güneş çarpması belirtileri
Güneş çarpmasının belirtileri ortasında baş dönmesi, susuzluk, tansiyon düşmesi ve bazen bayılma sayılabilir. Kişinin su istikrarını uygun ayarlaması lazım. Kişi uzun müddet fark etmeden kıyıda susuz kalabiliyor. Bu durumda beden ısısı apansızın yükselebiliyor. Baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü görülüyor. Şayet bu bahiste dikkatli olunmazsa acil müracaatlarında hayatı tehdit eden bir durum görülebilir. Bu mevzuda dikkatli olmak gerekiyor.
Öbür acil durum güneş yanıkları. Bireyler birinci gün bunu çok fark etmezler. Ekseriyetle 24 ila 48 saat içinde ciltte kızarma, hassaslaşma, şişme ve su toplamaları görülür. Ne kadar risk grubundaysanız görülme sıklığı o kadar fazla olur. O nedenle cilt tipinize uygun güneş koruyucuları kullanmanız çok değerli. Bunun yanı sıra günün muhakkak saatlerinde güneşle temasınızın olmaması çok değerli. Bireyler kremi sürer sürmez güneşe çıkıyor. Bu çok tehlikeli. Bilhassa çocuklarda güneşe çıkmadan en az 20 dakika evvel güneş koruyucusunu uygulamalısınız. Güneş ışınlarının en ziyanlı olduğu 11.00-16.00 ortası ise güneşlenmemeli, kendinizi muhafazayı öğrenmelisiniz