Gül budama ipuçları: Yaz aylarında gül budanır mı

Gül budama ipuçları: Yaz aylarında gül budanır mı

Gül budama ipuçları: Yaz aylarında gül budanır mı

Konutlarımızın ve bahçelerimizin vazgeçilmez çiçeklerinden biri olan güller; duruşları, kokuları ve hissettirdikleriyle her vakit çok özeldir. Hem klasik hem romantik olmalarıyla bilinen güller; yıl dönümleri ve doğum günleri üzere özel günlerde de sıklıkla tercih edilir. Pekala, gül bitkisini kendiniz yetiştirmek istediğinizde nasıl yapacağınızı biliyor musunuz?

Bahçenize ekmek istediğiniz bir gül bitkisi satın aldığınızda ekseriyetle hayal ettiğiniz, çiçeklerle dolu bir bitki değildir karşılaştığınız. Kısa, yapraksız ve baston üzere bir bitkiyi bahçenize dikmeye çalıştığınızda endişelenmeyin. Şimdi çok başında olsanız da o kısa, yapraksız ve baston üzere duran bitki dallanıp budaklanacak ve birbirinden hoş gülleri sizinle buluşturacak.

Gül bakımı, düşündüğünüzden çok daha kolaydır, çabucak herkes rahatlıkla gül yetiştirebilir. Biraz gayret sarf ettiğinizde epey sağlıklı bitkiler elde edebilirsiniz. Gülünüzü bahçenize diktiniz, yanlışsız kuralları sağladınız ve gülünüz çiçek vermeye başladı diyelim. Bu etaptan sonra sıra, bitkinizi budamaya geliyor!

Gül ne vakit budanır

Gül fidanlarının budanma sebebi; eski kolların temizlenmesi, yeni gelenlerin yönlendirilmesi ve uygun olmayanların temizlenmesi için yapılır. Güller, yaz budaması ve kış budaması olmak üzere iki halde yapılabilir. Kış aylarında budama, bitki kısım ve yapraklarında uyanma olmadan yapılmalıdır. Gül fidanlarında yaz budaması, gül goncalarının paklığını yapmak istiyorsanız; bunu 5 yaprağa sahip olan kollar üzerinde yapabilirsiniz. Bununla birlikte gül fidanlarının budanması için en uygun vakit; güllerin dinlenmeye bırakıldığı sonbahar sonu ile kış bitimi ortasındaki vakit olarak bilinir.

Bitkiler genel olarak sert, orta ve hafif olmak üzere 3 farklı formda budanır. Bu budama biçimleri şöyle yapılır:

Sert Budama: Sert budama; zayıf bitkilerin süratli ve kuvvetli biçimde gelişmesini sağlamak için uygulanır. Bu budama sonucunda az sayıda lakin epeyce kuvvetli ve gösterişli bitkiler elde edilir. Bu budama sisteminde fazla olan kollar bitkiden ayrılır ve bitkiye 15-25 cm uzunluklarında, 3-4 gün sürgün kalacak formda budama yapılır.

Orta Budama: Orta budama biçimi, genelde bahçe gülleri için uygun olan bir yoldur. Bu budama tipinde bitkinin üzerinde 5-10 adet sürgün bırakılır ve bitkinin yerden yüksekliği 45-60 cm olacak hale gelene kadar budama süreci sürer. Sert budamaya nazaran sayıca daha fazla lakin daha küçük çiçekler meydana gelmesinde tesirlidir.

Hafif Budama: Hafif budama sistemi ise genelde kısa saplı güllere uygulanan bir formüldür. Hafif budama prosedürünün, gül fidanının dikiminden sonraki birinci yılda uygulanması tavsiye edilir. Tek yıllık sürgünler sadece uzunluğun ⅓’ü kadar kesilir.

Gül budama ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler

#1 Gül fidanını budarken, bitkinin üzerinde hasarlı, hastalıklı ve kuru sürgünler bırakmamaya itina göstermelisiniz.

#2 Bitkinin orta kısmının daha fazla ışık ve hava almasını sağlamak için, bitkinin ortasında bulunan kolları çıkarıp açık bir vazo biçimi oluşturarak hastalık oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

#3 Gül fidanının yaşlı bir kolunda en fazla 2 adet tek yıllık sürgün bırakılarak budama süreci gerçekleştirmelisiniz.

#4 Birbirine gölge yapan, birbirini engelleyen kollar varsa kısımlardan biri budanmalıdır. Fidanın üzerinde kalan kısım ve sürgünlerin de istikametleri birbirleriyle karşılaşmayacak doğrultuda olmasına itina göstermelisiniz.

#5 Gül fidanının dışa bakan yaprakları, çabucak düğümün üstünde olacak halde, kışın soğuktan ziyan görmüş ve hastalanmış kollar ise sağlıklı dokunun bulunduğu noktanın birkaç cm altına kadar kadar kesilmelidir.

#6 Kesilen tüm yapraklar, kısımlar ve sürgünler toprakta bırakılmayıp çöpe atılmalıdır.

Birbirinden hoş, romantik ve çağdaş güllerle bahçelerinizi donatmak isterseniz üstte bahsettiğimiz budama tekniklerini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

13 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir