Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, uykusuzluğun bağışıklık sistemine olumsuz tesirinin yanında, yaşanabilecek farklı problemlerin da bağışıklık sistemini etkileyeceğinden bozulmanın katlanarak artacağını söyledi.
Genel olarak yaşanılan ağır gerilimin uykuyu bozmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Doç. Dr. Örmeci, içinde bulunduğumuz bu süreçte daha yeterli bir uyku için tekliflerini paylaştı.
1.Beslenmenize dikkat edin
Uykuyu bozan yiyecek ve içekleri tüketmeyin: Kafein (kahve), nikotin (sigara) ve tenin (çay) uyanık tutacağı için, bu unsurları içenler daha uzun müddette uykuya dalıyor. Münasebetiyle rahat bir gece geçirmek için uyumadan 3 saat öncesinde bu unsurları tüketmemek gerekiyor.
2. Alkolden uzak durun
Alkolden uzak durun; pek çok kişi alkolün uyumaya yardımcı olacağını düşünse de alkolün uykunun kalitesini bozarak olumsuz bir sonuç yaratacak. Alkol alındığında çabuk uykuya dalınsa bile gece boyunca uyku içinde kısa uyanıklıklara ve sabah erken ve yorgun uyanmaya neden olacaktır.
3. Uyku rutini oluşturun
Uyku rutininizi oluşturun; bilhassa içinde bulunduğumuz karantina sürecinde, her ne kadar gündelik rutin değişmiş olsa da ahenge ve uyanma saatlerinin mümkün olduğunca tertipli olması ehemmiyet taşıyor. Bu sayede biyolojik ritmin bozulması da önlenebiliyor. Her sabah birebir saatlerde uyanmak uykuyu düzenlemek için kullanılacak güzel bir başka prosedür.
4. Gece uyuyun
Gündüz değil gece uyuyun, şekerleme yapmayın; gündüz uykusu hiçbir formda gece uykusuyla tıpkı değildir. Uyku gece uyunmalıdır, gün aydınlandıktan sonra da uyanmak, katiyen çok geç kalkmamak gerekir. Gündüz uyuduğunuz iki saat uyku ile gece uyuduğunuz iki saat uyku birebir değildir, gündüz uykusu kişiyi net olarak dinlendiremez. Gündüz uzun müddetli uyunmamalıdır. Şayet karşı konulamaz formda uyku gelirse günde bir sefer ve 20 dakikadan az müddetle uyunmalıdır, bu tazelenme yapar. Daha uzun süren uykular sersemlik oluşturabilir. Gündüz saat üçten sonra şekerleme yapılmamalıdır.
5. Nizamlı idman yapın
Yatma saatine yakın idman yapmayın; yorulmayan yahut idman yapmayan kimseler geceleri uykuya dalmada zahmet yaşayabiliyor. Sistemli idman ise insanların daha âlâ uyumasını sağlıyor. Lakin idman yapmak için en güzel vakti tespit etmek gerekiyor. Yatma vakti ile antrenman ortasında en az iki saat bırakılması ve antrenmanın öğlenden sonra ya da akşam erken saatlerde yapılması gerekiyor. Sabah çok erken saatlerde yapılan spor da uygun değil.
6. Uyku hijyenini sağlayın
Uyku hijyenini sağlayın; yatak odasının ısısından, kullanılan ışığa kadar birçok detayın uyku hijyenini bozacaktır. Yatak odası mümkün olduğunca sessiz olmalı, ışık gözler kapalı olsa da fark edilir ve uykuyu bozabilir, bu nedenle yatak odasının perdeleri kalın ve ışık geçirmez olmalı, televizyon ya da bilgisayar bulundurulmamalıdır. Cep telefonları yatakta kullanılmamalıdır.
7. Uzun mühlet yatakta kalmayın
Uykunun gelmesini yatakta beklemeyin; uykuyu beklerken yatakta uzun müddet kalınması uyumayı zorlaştırıyor. Bu nedenle yalnızca uyku geldiğinde yatağa girilmeli. Şayet 20 dakika içinde uykuya dalınamazsa yataktan çıkılmalı ve heyecanlı olmayan bir kitap okumak, sakin bir müzik dinlemek üzere pasif bir aktivite yapılarak uykunun gelmesi yatak dışında beklenmeli.
8. Uykuyu bozacak besinlerden uzak durun
Uyumak istediğiniz saatten en az 3 saat evvel yeme bırakılmalıdır ve akşamları hafif şeyler yenmelidir. Uyuyamadığınızda oyalanmak için bir şeyler yenmemelidir. Ek olarak akşam saatlerinde uyku kalitesini bozacak yiyecek ve içeceklerden (mide ekşimesi yahut gaz yapan yiyecekler, çay, kahve, güç içecekleri üzere uyku kaçıran hususlar barındıran içeceklerden) uzak durulmalıdır.