Bedeninizde bir şeylerin yanlış gittiğini anlamanın 8 yolu

Bedeninizde bir şeylerin yanlış gittiğini anlamanın 8 yolu

Bedeninizde bir şeylerin yanlış gittiğini anlamanın 8 yolu

Çok kıymetsiz üzere görünürken, alışkanlıklarımızın büsbütün değiştiği anlarda sağlığımızla ilgili bir aykırılık olup olmadığını sorgulamakta yarar var. Kıymetsiz üzere görünen hafif rahatsızlıklar bile bedeninizde önemli tahribatlara yol açabilir. İşte, tam da bu yüzden, uzun ve memnun bir hayat sürmenize yardımcı olmak için bedeninizin size verdiği sinyallerin bir listesini yaptık…

1. Bacaklarda istemsizce hareket

Bacaklarınızı daima sallıyor ya da bir yere sürtme muhtaçlığı duyuyorsanız, huzursuz bacak sendromunuz var demektir. Huzursuz bacak sendromu kronik bir hastalıktır ve ekseriyetle uyku halindeyken rahatsızlık hissedersiniz. Kalitesiz uyumanızı yol açan bu sendrom, bütün gününüzü etkileyecek güce sahiptir.

2. Cilt problemleri

Cilt meseleleri çoklukla fazla ciddiye alınmaz ve görmezden gelinir. Cilt yüzeyinde oluşan kabarcıklar ya da kaşıntılar, hormonal bozuklukların, egzamanın ya da alerjinin belirtisi olabilir. Bu hastalıklar dışında bir çok iç hastalığında sebebi sayılan cilt sorunları tedavi edilmezse, bilhassa karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da ziyan verebilir.

3. Koku kaybı ve ağır hayaller

En klasik bulguları (tremor) titreme, (rijidite) katılık, (bradikinezi) hareketlerde yavaşlama ve (postural instabilite) ayakta duruş bozukluğudur. Parkinson hastalığı sıklıkla yavaş yavaş ortaya çıkar ve bedendeki bulguları sıklıkla asimetriktir. Kademeli olarak hastalığın durumunda ilerleme görülür. Başka hastalıklardan ayırt edici olan koku kaybı ve ağır düş hali belirtilerini dikkate almakta yarar var.

4. Çok fazla uyumak

Çok ahenge durumu manasına gelen hipersomni, ortam ve vakit uygun olmasa dahi ahenge isteğine karşı koyamama hastalığı. Birçok uyku hastalığının temel belirtisi de bu karşı konulamaz ahenge isteği. Hipersomni nedir daha âlâ anlamak için, kapsadığı başka uyku sorunlarını ele almak gerek. Çoklukla otoimmün hastalıkların habercisi hipersomniye, uyumadan evvel tüketilen alkol de neden olabilir.

5. Göz rengindeki değişiklikler

Gözlerin korneasının etrafında beyaz yahut gri bir halka varsa, 45 yaşın altındaki beşerler için yüksek kolesterol belirtisi olabilir. Halka kendi başına zararsızdır ve yalnızca görsel bir tesire sahiptir. Ama kolesterolünüzü kesinlikle denetim altına almalısınız.

6. Tuz yeme isteği

Herkesin damak tadı farklılığına nazaran tuz tüketim ölçüleri da değişebilir. Kimine tuzlu gelen bir yemek başkasına nazaran epey tuzsuzdur. Yeme alışkanlığınızın dışında daha fazla tuz tüketmeye yönelik bir eğiliminiz varsa, bu durumu sorgulamanın vakti de gelmiş demektir. Zira yalnızca tuzlu yiyecekler yemek istemeniz, demir eksikliği, anemi ve dehidrasyonun sebebi olabilir.

7. Unutkanlık, yorgunluk ve düşük libido

Depresyonla karıştırma ihtimalinin fazla olduğu bu belirtiler, farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Bu belirtilerin tesirinden memnun olduğunuzda bile kurtulamıyorsanız, bedeninizde tiroid hormonu ile ilgili bir sorun olabilir. Bunun sonucu olarak kilo alabilir ve üşüyebilirsiniz.

8. Daima susuz hissetmek

Yeme sisteminizde bir değişiklik olmamasına karşın daima su içme gereksinimi duyuyor ve susuzluğunuz hiç dinmiyorsa, en kısa müddette doktora görünmekte yarar var. Süreklilik arz eden susuzluk hali diyabet ya da hamilelik belirtisi olabilir.

Gizem Bozdağ

15 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir