Güneş lekelerine; uzun mühlet güneşe maruz kalmış orta yahut ileri yaş bireylerde ve daha beyaz derili insanlarda rastlandığını belirten Yrd.Doç. Dr. Didem Mullaaziz, bu lekelerin kriyoterapi (dondurma tedavisi), peeling yolları ve lazer üzere formüllerle tahlile kavuşturulabileğini söyledi. Çil lekelerinin ise bilhassa el sırtı, yüz, ön kol ve gövdenin üst kısmında görülen açık kahverengi lekeler olduğunu belirten Mullaaziz, çillerin yaz aylarında daha bariz hale geldiğini, kış periyodunda ise kaybolduğunu tabir etti.
Mullaaziz, derideki leke gelişimini tetikleyen esas faktörler ortasında; genetik ve hormonal faktörler, UV ışınları, hastalıklar, kimi ilaçlar ve yanlış kozmetik eser kullanımının olduğunu söyledi. Lazer tedavisi sırasında leke oluşumuna neden olan melanin pigmentlerini içeren hücreler lazer ışınını emerken, olağan renkteki hücrelerin bu ışından etkilenmediğini de söyleyen Mullaaziz, lazer tedavisinin bilhassa koyu ciltli bireylerde dikkatli yapılması gerektiğini ve süreç vakti olarak kış periyodunun tercih edilmesi gerektiğini söz etti.
Güneş lekelerine pratik tahlil: Kriyoterapi
Kriyoterapi süreci, tedavi edilmek istenen alanın dondurularak yok edilmesi sistemidir. Kriyoterapi, bilhassa kimi güneş lekelerinin tedavisinde kullanılan pratik bir yoldur. Bu yolda yaklaşık 2 hafta içerisinde yeni cilt dokusu meydana gelir.
Leke tedavisinde usullerinden biri de kimyasal peeling uygulamasıdır. Yüzeysel, orta yahut derin olarak uygulanabilen bir tedavi prosedürü olan kimyasal peeling, yalnızca kış periyodunda güneşten korunarak uygulanılması gerekir.
Renk açıcı yahut soyucu özelliği olan eserler de leke tedavisinde kullanılabilir. Hidrokinon, askorbik asit, kojik asit üzere ilaçlar renk açıcı olarak kullanılırken, meyve asitleri ve retinoik asit türevi ilaçlar ise soyucu özellikleri açısından kullanılabilir. Bu eserlerin kış devrinde uygulanması gerektiğini söz eden Mullaaziz, leke tedavisinde kullanılan kremlerin yalnızca geceleri kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.