Nesne kalıcılığı için organizasyon ipuçları

Nesne kalıcılığı için organizasyon ipuçları

Nesne kalıcılığı için organizasyon ipuçları

Bu ürünleri bağımsız olarak seçiyoruz; bağlantılarımızdan biri aracılığıyla satın alırsanız komisyon alabiliriz. Tüm fiyatlar yayınlandığı tarihte doğruydu.

Uzun zamandır profesyonel olarak organizasyon yapıyorum. Birkaç yıl önce, kendime DEHB teşhisi konulmadan önce, benden eşyalarını hepsini görebilmesi için düzenlememi isteyen bir müşteriyle çalıştım. Bu mantıklıydı çünkü sık sık evden çıktığını ve önemli bir şeyi unuttuğunu itiraf ediyordu. Ancak sorun, bunu onun yapmış olmasıydı. çok fazla en küçük alanlardaki şeylerin. Her şeyi ne kadar düzgün bir şekilde organize etmeye çalışsam da dairesi her zaman darmadağın görünüyordu.

DEHB olduğumu keşfettikten sonra, bunun getirdiği zorlukları keşfetmeye ve daha iyi anlamaya başladım. Nesne kalıcılığı veya bir nesnenin görünür olmasa bile var olduğu bilgisi. Müvekkilim benden eşyalarını “bir kenara atmamamı” istediğinde buna karşı koymak istedi.

Bu size benziyorsa, konuya biraz ışık tutmak ve sizin (ya da tanıdığınız birinin) daha düzenli kalmanıza olanak sağlamak için DEHB uzmanlarının söyleyecekleri burada.

DEHB bağlamında nesne kalıcılığı nedir?

DEHB eğitmeni ve psikolog Janina Maschke, “Nesne kalıcılığı, erken çocukluk döneminde doğal olarak gelişen bilişsel bir yetenektir” diyor. “DEHB bağlamında, belirli bir zamanda nesnelerin veya bilgilerin varlığını ve konumunu hatırlama ve hatırlamada zorluk olarak tanımlanabilir. [they’re] hemen görülemez.”

Bu, DEHB koçu Brooke Schnittman’ın belirttiği gibi, “bozulmuş yiyecekler, kaybolan anahtarlar ve telefonlar veya aynı kıyafeti birden çok kez satın almak nedeniyle” kolayca hayal kırıklığına yol açabilir. Schnittman, yürütücü işlev bozukluğunun, kalıcı dikkat güçlüklerinin, hafıza sorunlarının ve dürtüsellik eğiliminin tümünün nesne kalıcılığı sorununa katkıda bulunduğunu ekliyor.

Maschke’ye göre, “çalışan hafıza, kısa vadede bilgiyi hatırlama ve işleme yeteneğini içerir.” Dolayısıyla, bir şeyi tezgahın üzerinde bırakmak yerine çekmeceye atarsanız, büyük olasılıkla, onu bulana kadar nerede olduğunu unutursunuz. bir dahaki sefere ihtiyacın olduğunda.

DEHB’li insanlar neden düzenli kalmakta zorlanıyor?

Schnittman, “DEHB’li kişiler sıklıkla aktivasyon alanında zorluk yaşıyor” diyor. “Nereden başlayacağınızı, her adımı nasıl parçalayacağınızı ve organizasyonun her adımında dikkati, odaklanmayı, duyguları ve çalışma hafızasını nasıl koruyacağınızı bilmek çok zor olabilir.”

DEHB’li kişiler için yaygın bir senaryo, bir eşya bulamamak ve “evi parçalamak”tır. Sadece elleri boş bırakılmakla kalmıyor, aynı zamanda arama sırasında ortaya çıkan karışıklığı temizleme sabrına da sahip değiller, bu da daha da fazla karışıklığa yol açıyor.

Artık minimalist olmak işe yarıyor ve eşyalarınızı mümkün olduğunca azaltmanızı tavsiye ediyorum. Minimalizm yalnızca karar yorgunluğunu önlemekle kalmaz, aynı zamanda halledilmesi veya düzeltilmesi gereken daha az şeyin olduğu anlamına da gelir. Bunun sabırsızlığa ve dikkat eksikliğine yardımcı olduğunu düşünüyorum çünkü ihtiyacım olanı bulma (depolanmış olsa bile) ve onu geri koyma görevi kısa ve zahmetsiz.

Schnittman, “Ortamdaki aşırı görsel uyaranlar dikkat dağıtıcı ve bunaltıcı olabilir, bu da DEHB’li kişilerin düzenli kalmasını zorlaştırabilir” diye ekliyor. Esasen, görsel karmaşa (makul ölçüde düzenli olsa bile) DEHB’si olan kişiler için iyi değildir.

DEHB’li kişiler nesne kalıcılığına rağmen nasıl organize kalabilirler?

DEHB olduğumu bilmeden önce bile eşyalarımı hatırlamak için sistem ve stratejiler geliştirdim. Yaptığım en önemli şey, temel ihtiyaçlar için iniş bölgeleri (veya Schnittman’ın deyimiyle fırlatma rampaları) oluşturmaktı.

Ön kapımın hemen yanındaki duvarda bir anahtar kancası ve bir posta sıralayıcı var, böylece çıkarken onları unutmam. Mutfak adasındaki yerinden hiç kıpırdamayan üçü bir arada şarj istasyonu satın aldım. Yaptığım şey tam olarak Maschke’nin önerdiği şeydi; yani “belirli eşyalara oda atamak”, böylece onların her zaman nerede olduklarını bilmenizi sağlamak.

Hem o hem de Schnittman, eşyaları etiketli şeffaf kaplarda düzenlemeyi öneriyor. Bu harika çünkü eşyalarınızı düzenli ve düzenli tutarken tanımlanması da kolaydır. Peki ya fiziksel olmayan “şeyler”? İşte uzmanlardan çalmaya değer bazı ipuçları.

Maschke aşağıdakileri tavsiye ediyor:

Schnittman şunları öneriyor:

Nesne kalıcılığı DEHB olmayan kişileri etkiler mi?

Görünür yaygınlığına ve evrenselliğine rağmen sorunun teknik olarak tıp camiası tarafından tanınmadığını öğrendiğimde şaşırdım. Maschke, “Nesne kalıcılığı, resmi olarak tanınan bir tıbbi durum veya DEHB belirtisi değildir ve DEHB’li bireyler, nesne kalıcılığı sorunlarına ilişkin spesifik bir tanı alamazlar” diye paylaşıyor Maschke.

Aynı derecede ilginç olan, DEHB olmayan yetişkinleri de etkileyebileceğinin keşfedilmesiydi. Schnittman, “Beyin yaralanmaları, nörodejeneratif hastalıklar, psikiyatrik bozukluklar ve bilişsel bozukluklara sahip bireyler, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde nesne kalıcılığı konusunda zorluklar yaşayabilir” dedi.

Nesne kalıcılığı sizi doğrudan etkiliyorsa bunun farkında olmak, komplikasyonları aşmanın ilk adımıdır. Sevilen biri bununla mücadele ediyorsa ona karşı anlayışlı ve sabırlı olmanız önemlidir. Her durumda, eşyaları her gün aynı yere koyarak, etiketler gibi görsel hatırlatıcılar veya ipuçları kullanarak ve paylaşılan dijital aile takvimi veya hatırlatma uygulaması gibi teknolojileri kullanarak, nesne kalıcılığının siz ve evdeki diğer kişiler üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirebilirsiniz.

8 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir