Koronavirüs salgınınedeniyle çocuklar uzaktan eğitim görürken, bu süreçte çalışma ortamlarının uzaktan eğitime uygun olması epeyce kıymetli. Günlük hayatı desteklemek için mimari tekliflerde bulunan Mimar Esen Akyar Karoğlu’na nazaran hayat olağana döndüğünde bile işe ve eğitime ayrılan vaktin eskisine nazaran daha büyük bir kısmı online olarak konutlarımızda devam edebilir.
Karoğlu, karantina sürecinin, çocuklarımızla daha fazla birlikte olabilmek, konutumuzun bir otel olmaktan çıkıp yaşayan bir yer haline gelmesi, vaktimizin evvelce yollarda geçen kısmının artık bize ilişkin olması üzere birçok olumlu yanının da bulunduğunu lisana getirdi.
Çocuklarla daima bir ortadayken birebir ortamda çalışmanın da kolay olmadığını vurgulayan mimar, uzaktan eğitimde konsantrasyonu ve verimliliği sağlayabilmek için çalışma ortamlarının nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair birtakım tekliflerde bulundu.
Çalışma ortamını şahsileştirin
Bilhassa birkaç çocuğun yahut ebeveyn ve çocuğun tıpkı odada çalışması durumlarında çalışma ortamını kişiselleştirmenin odaklanmaya yararlı olacağını belirten Karoğlu, masalar ortasına bir paravan yahut bir perde çekilerek şahsî çalışma alanları oluşturulabileceğini söyledi. Çalışma kısmı uyku ve oyun kısımlarından ortaya bir kütüphane koyarak ayrılabilir. Yatağın merdivenle çıkılacak formda üst kotta olup, altında çalışma masasının olduğu tahliller de uygundur.
Çalışma ortamında bir öteki dikkat edilmesi gereken nokta ise kullanılan renkler. Çocuğun sakin ya da hareketli olmasına nazaran farklı renk seçimleri yapılabileceğinden bahseden Karoğlu, mavinin konsantrasyon artırıcı ve sakinleştirici, kırmızının ise konsantrasyon arttıran ve uyarıcı bir renk olduğunu lisana getiriyor. Daha büyük yaştaki çocuklar için koyu füme renginin de çalışma yerlerinde kullanılabileceğini belirten Karoğlu üzerine yazılıp silinebilen boyaları da tavsiye ediyor. Bu sayede çocuk duvarı bir planlama panosu olarak kullanabilir ya da ortada karalamalar yapıp rahatlayabilir.
Çalışma köşesini olağanda günde yalnızca iki saat kullanan bir çocuk için günün büyük kısmını o köşede geçirmek epey güç. Bu nedenle çocuklar için öğrenmeyi zevkli kılacak bir ortam oluşturulmalı. Çalışma köşesinde ufak bir puf ya da koltuk ile bir oturma kısmı, okuldan meskene gelen tüm kitap ve kırtasiyenin dağınıklık yaratmadan istiflenebilmesi için bir raf sistemi ya da bir dresuar kullanarak bir depolama kısmı oluşturulabilir.
Oda aydınlatmasına dikkat edin
Karoğlu ayrıyeten, çalışma masasının kesinlikle gün ışığı alan bir noktaya yerleştirilmesi gerektiğini ve çalışma masasının pencereye dik olarak ya da çalışılırken dışarıya bakacak formda paralel olarak yerleştirilebileceğini söyledi.
Odanın genel aydınlatmasında kademeli ışıklandırma kullanılmalı, çalışma kısmında kesinlikle bir odak ışık, yani masa lambası bulunurken odayı genel olarak aydınlatacak bir sarkıt lamba da olmalı. Uyku ve oyun köşelerinde duvar apliği ya da lambader de kullanılabilir ve ampullerin kesinlikle LED ve gün ışığı seçilmesi gerekir.
Kablo karmaşasını gizlemeyi önemsemek gerek. Kablo yığınlarını bir ortada bantlayarak kesinlikle ya masanın altına ya da dolap gerilerine gizleyin.
Koridora stickerlarla sek sek alanı yapmak, yerin büyüklüğü uygunsa salonun bir köşesinde tavandan bir salıncak sallandırmak, bir duvarı da tekrar yazılıp silinebilir boyalarla renklendirip yalnızca cümbüş ve oyun için ayırmak hem çocuklarınızın hem de meskeninize renk kattığınız için sizin ruh halinizi yükseltecektir. Meskenin ortak kullanılan bir noktasında seçeceğiniz bu duvarı, paylaşılacak sorumlulukları listelemek ve günlük plan yapmak için de kullanabilirsiniz. Bu planlamayla mesken işlerini oyun haline getirerek çocuğunuzla birlikte bir aktivite yaparken tıpkı vakitte çocuklara sorumluluk verip, iş yükünüzü az da olsa hafifletilebilirsiniz.