Vajinismus nedir? Tedavi edilebilinir mi?

Vajinismus nedir? Tedavi edilebilinir mi?

Vajinismus nedir? Tedavi edilebilinir mi?

Vajinismus bayanların dehşet, dert ve tasalarından ötürü cinsel bağlantıya müsaade vermemesi, verememesi olarak cevaplanmaktadır. Bayanın elinde olmadan ortaya çıkan bir korunma refleksidir. Bayan eşini iter, bacaklarını kapatmaya çalışır, kendini geriye gerçek çeker, bacaklarında bilhassa uyluk bölgesinde titreme ve kasılmalar görülür. Şayet zorla münasebete girmeye çalışılırsa bayan önemli acı duyar. Evliliklerinin birinci günlerinde cinsel istekleri çok yerinde olan hastalarımızın cinsel birleşmeyi her denemden sonra yaşadıkları hayal kırıklıkları ve aksilikler vakit içinde kendilerine olan inançlarının azalmasına ve cinsel isteksizliğe neden olur. Vajina girişini çevreleyen baskın kas kümesi “Pubik Kaslar” olarak isimlendirilir, bunlar düz kas kümesidir ve refleks olarak çalışırlar. Vajinismusda yaşanan kasılma istem dışıdır ve asla bayanın kendi denetiminde değildir. Olayın bitmesiyle ile birlikte kaslar gevşeyerek eski olağan durumuna geri döner. Bayanlarda vajinismus değişik formlarda görülebilir. Kimileri yalnızca cinsel bağlantı esnasında oluşur; lakin tabip muayenesi esnasında sorun yaşamazlar. Kimileri hiçbir objenin girişine müsaade vermezler.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Bağlantı sırasında vajen bölgesi kaslarında istemsiz biçimde kasılma meydana gelmesi vajinismusun temel belirtisidir lakin durumun şiddetinin hastalar ortasında değişkenlik gösterebilir.Vajinismus yaşayan bayanların sorunun oluştuğu anda bu kasılmaları denetim etmesi epeyce zordur. Vajinismus belirtileri şu biçimde özetlenebilir:

– Ağrılı cinsel münasebet

– Cinsel birleşmenin güç ya da imkansız olması

– Tampon kullanımı sırasında ağrı oluşması

– Jinekolojik muayene sırasında ağrı meydana gelmesi

– Cinsel birleşme denenirken kas spazmı oluşması

– Oluşan ağrı belirtisi hafif bir rahatsızlık hissinden yanma hissine kadar farklı seviyelerde meydana gelebilir.

Vajinismus nasıl tedavi edilir?

Vajinismus, büsbütün tedavi edilebilen bir hastalıktır. Vajinismus tedavisi için öncelikle kişi yaşadığı sorunun farkına varmalı ve sorunun bir cinsel fonksiyon bozukluğu olduğunu kabullenmelidir. Tedavi sistemi belirlenmeden evvel, kişinin geçmişinde vajinismusa sebep olmuş olabilecek durumlar, primer mi sekonder mi vajinismus yaşadığı ve vajinismusun ne derecede olduğu tespit edilmelidir. Yapılan araştırmaların sonuçları, vajinismusun %80-90 oranında ruhsal kaynaklı olduğu istikametindedir. Birinci cinsel ilgi hakkında hastanın yaşadığı tasa, kaygı ve gerilim üzere olumsuz hisler terapi aracılığıyla giderilmeye çalışılır. Bu terapiler tabibin yahut psikoloğun uygun görmesi halinde bayanın partneri ile birlikte de yapılabilir ve böylesi bir durumda çiftlere vajinismus tedavisi için cinsellik eğitimi verilebilir.

Daha evvel cinsel birleşme yaşanmış olsa da kimi sıkıntılar nedeniyle vajinada kasılmaya sebep olan sekonder vajinismus da cinsel birlikteliği engelleyebilir. Kimi vakit cinsel birliktelik sırasında şiddetli ağrılar görülür. Böylesi bir durumda sorunun kaynağına inilerek bilişsel ve ruhsal tedaviler uygulanır. Vajinismus, fizikî bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir. Ruhsal nedenlerin yanı sıra, şayet varsa fizyolojik nedenleri de belirleyip o doğrultuda tedavi uygulamak kıymetlidir. Bu durumda vajinadaki yapısal bozuklukların düzeltilmesine yönelik tedavi uygulanır. Tedaviler çoklukla lokal anesteziyle himenin (halk ortasındaki ismiyle “kızlık zarı”) çıkarılması yahut vajinada enfeksiyon olduğu durumlarda ilaç tedavisi uygulanması biçimindedir. Vajinismus için uygulanan tedavi sistemleri vajinanın istem dışı kasılmasını önleyici, kasların esnekliğini sağlayıcı fizikî uygulamalardır.

Vajinismus derecesi orta düzeyde ise hastanın tedaviye çabucak cevap vermesi beklenmemelidir. Birinci düzeye nazaran vajinadaki kasılmalar epey şiddetlidir. Hiçbir formda cinsel birliktelik kelam konusu değildir. Jinekolog muayenelerine karşı kaygı vardır. Vajinismusun en üst derecesinde ise durum daha da önemli bir boyut alır. Hasta muayeneyi reddedebilir. Cinsel birlikteliğe karşı titreme, bayılma üzere çoka varan yansılar kelam konusu olabilir. Bu üzere hastalar için ruhsal telkinleri ve terapileri içeren uygun bir tedavi planı oluşturulur.

11 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.