Bayanlarda cinsel işlev bozuklukları

Bayanlarda cinsel işlev bozuklukları

Bayanlarda cinsel işlev bozuklukları

Seksüel disfonksiyon yahut cinsel fonksiyon bozukluğu hem bayan hem erkekleri ağır olarak etkileyen bir sorundur. Bayanlarda cinsel işlev bozuklukları, cinsel isteğin azalması ya da kaybolması, bayan ve erkeğin alaka isteği ortasında zamansal uyuşmazlık, orgazm bozuklukları, vajinismus, disparoni (ilişkide ağrı) ve erkeğin cinsel davranışlarından şad olmaması formunda kendini gösterir.

Cinsel işlev bozukluklarının sebepleri

Fizikî nedenler: Birçok fizikî ve/veya tıbbi şart cinsel fonksiyon meselelerine neden olabilir. Bu şartlar ortasında diyabet, kalp hastalığı, nörolojik hastalıklar, hormonal dengesizlikler, menopoz, böbrek hastalığı yahut karaciğer yetmezliği üzere kronik hastalıklar, alkol yahut uyuşturucu bağımlılığı vardır. Buna ek olarak, birtakım antidepresan ilaçlar da dahil birtakım ilaçlar cinsel isteği ya da fonksiyonu etkileyebilir.

Ruhsal nedenler: Bunlar, işe bağlı gerilim ve korku, cinsel performans hakkında kaygı, evlilik yahut ilgi sıkıntıları, depresyon, suçluluk duygusu yahut geçmişteki bir cinsel travmanın tesirleri olabilir.

Bayanda cinsel fonksiyon bozukluğu nasıl anlaşılır?

Cinsel fonksiyon bozukluğu, fakat yapılan muayene ve testlerle teşhis edilebilir. Bu yüzden, bu alanda uzmanlaşmış sıhhat takımına başvurarak sorunu anlatmak ve tedavi arayışına girmek en doğrusudur. Teşhis ve tedaviyi etkilememek için sorun açıkça anlatılmalı ve hiçbir bilgi saklanmamalıdır. Hastadan edinilen bilgiler ve fizik muayene ile teşhis konabilse de, kimi testler yapılması gerekebilir.

Birinci basamakta yapılan temek test ve tetkikler

Cinsel fonksiyon bozukluğu şikayeti ile başvuran hastaya tam fizik muayene ve psikososyal kıymetlendirme yapıldıktan sonra, milletlerarası ortak kullanılan şikayetlere yönelik cinsel fonksiyon sorgulaması ve sonraki basamakta teşhis gayeli çalışmalar yapılır. İdrar ve tam kan analizi (kan şekeri, kreatinin. kolesterol, trigliserid. karaciğer enzimleri gibi), hormon seviyeleri (FSH. LH, Ostradiol. Testosteron gibi) başvurulan birinci tetkiklerdir.

Sonraki basamakta yapılan tetkikler nelerdir?

Doppler Ultrasonografi: Ses dalgalarını içeren bu prosedür yardımıyla cinsel organlardaki kan damarlarının haritası çıkarılır ve bu bölgedeki belirli noktalardan kan akım suratı ölçülür. Bilhassa damarsal nedenlere bağlı cinsel fonksiyon bozukluğunun teşhisinde kullanılır.

Bioteziometri: Klitoris üzere cinsel noktalara ve cinsel bölge dışındaki birtakım noktalara ikaz verilerek duyusal reaksiyonlar incelenir. Cinsel organlardaki sinirsel ikaz seviyesini değerlendirmede kullanılır.

Vajinal pH ölçümü: pH metre denilen özel göstergeler yardımıyla vajina sıvısı içindeki asitlik seviyesi saptanır.

Vajinal kompliyans ölçümü: Vajina volümü (hacmi) ile duvar direnci ortasındaki ilgi kıymetlendirilir.

Vajinal ısı ölçümü: Kan akımı ile artan ısı, kan akımının dolaylı bir göstergesi olarak kabul edilir.

Cinsel fonksiyon bozukluğu yaşayan hastalarda ve yanı sıra partnerlerinde çeşitli psikososyal problemler da görülebilir. Bu psikososyal problemler cinsel fonksiyon bozukluğunda kimi vakit sebep, kimi vakit da sonuç olarak karşımıza çıkar.

Cinsel omurdaki aksaklıklar çiftler ortasında sürtüşmelere ve bağların bozulmasına yol açabilir. Cinsel fonksiyon bozukluğuyla başvuran çiftlerde ruhsal ve toplumsal sorgulama sonucunda psikoterapi ve cinsel terapi uygulanması gerekebilir. Ruhsal müşavere ve terapi takviyesi, sorunun tanımlanması ve tahlilinde yardımcı olmasının yanı sıra hastaya ve partnere meseleyle baş edebilmede katkı sağlanması açısından çok kıymetlidir.

Bayanlarda cinsel bozukluğun tedavisi için ülkü yaklaşım, bayan, hekim ve eğitimli terapistler ortasında bir grup çalışmasıdır. Cinsel meselelerin birçok, temelinde yatan fizikî yahut ruhsal problemlerin tedavisiyle düzeltilebilir.

11 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.