Yenidoğan bebek bakımı ve masajı

Yenidoğan bebek bakımı ve masajı

Yenidoğan bebek bakımı ve masajı

Anne Bebek Danışmanı İrem Kalkavan, yeni anne ve babalar için bebek bakımı ve masajı konusunda bilig verdi.

“Hayatınızda daha evvel hiçbir bebeği beslememiş, altını temizlememiş, yıkamamış olabilirsiniz. O size ne yapmanız gerektiğini kelamlarıyla değil, reaksiyonlarıyla gösterecek” diyen Kalkavan,bu süreçte bebeğin uygun tanınması ve davranışlarının ne manaya geldiğinin uygun anlanılması gerektiğine dikkat çekti.

Yenidoğan bebeğe nasıl banyo yaptırılır

Birçok yeni annenin en huzursuz anı bebeğine birinci banyo yaptıracağı vakittir. Bebekle birinci banyo her vakit bir anne için gerilimli ve heyecanlı olmuştur. Bebeğinin birinci banyosu doğumundan kısa bir müddet sonra bir hemşire tarafından yapılmış olabilir. Onu birinci kere hekim ya da hemşire yardımı olmadan yıkayacağınız vakit hem bebeği tutup hem de yıkamaya çalışmak biraz hudut bozucu bir tecrübe olabilir.

Yeni doğanlar için banyo, bebeğin uyumadan evvel gevşemesi ve rahatlaması için harika bir yoldur. Birçok yeni doğan, ılık bir banyoda bulunma hissine bayılır. Bir kısmının ise banyoya alışması biraz vakit alabilir. Hatta ılık bir banyodan sonra üşürlerse irkilebilirler. Yeni doğanları havlunun içinde sıcak tutmaya dikkat etmelisiniz. Banyodan sonra hafif bir masaj yapılabilir. Bebeğinize masaj yapmak, onunla aranızda mükemmel bir bağ kurar.

Günlük masaj, onun beyin gelişimine ve sıhhatine faydalıdır. Yeni doğan bir çocuğa birinci kere banyo yaptırmak biraz ürkütücü gözükebilir. En kolay alternatif süngerli banyo olarak da bilinen bir sünger banyosudur. Birkaç günde bir küçük bebeklere banyo yaptırmak, başka günlerde ise süngerli kısa banyo yaptırmak yeterli bir fikir olabilir. Bu tıpkı vakitte narin bebek cildinin kurumasını önlemeye yardımcı olur.

Yenidoğan bebeğe nasıl masaj yapılır

Sağlıklı bir yeni doğan için masaj, siz hazır olduğunuzda başlayabilir. Birinci günlerde bebeğin, epeyce yakın tutulmak ve açıkta kalma hissini yaşamamak isteyebilir. Bu nedenle ortamı sıcak ve ılık tutarak, masaj yapmadığınız kısımları bir battaniye ile kapatabilirsiniz. Ek olarak, bebeğinizin etrafını havlu ile sararak ekstra dayanak sağlayabilir, bir koza tesiri oluşturabilirsiniz. Yeni doğan bebekler tıpkı vakitte yumuşak kısımlarının (ör. göbekleri, göğüsleri, iç uylukları, koltuk altları, avuç içleri) ‘korunmasına’ muhtaçlık duyarlar. Bu nedenle bu alanlardaki hassasiyetlerine hürmet gösterip, bebeğinizin daha rahat olduğunu hissettiğinizde buralara masaj yapabilirsiniz.

Bebekler tıpkı vakitte masaj sırasında istemeden tetikleyebileceğiniz kimi reflekslerle dünyaya gelir. Bebekler kendileri için hem fizikî hem de duygusal olarak neyin âlâ olduğunu bize birkaç biçimde anlatırlar. Bazen tıpkı bizim üzere olan biten hakkında karmaşık hisleri vardır ve ‘tamam’ ve ‘tamam değil’ iletilerini tıpkı vakitte verebilirler. Şayet bebeğiniz güçlü gerilim işaretleri veriyorsa, masaj yapmayı bırakarak gereksinimlerine karşılık vermelisiniz. Karışık iletiler veriyorsa, duraklayarak, durumdan emin olduktan sonra tekrar denemelisiniz. Gerilim devam ederse durmalısınız. Sakinleşirse her şeyin yolunda gidiyordur.

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.