Burun tıkanıklığı çocuklarda çok sık karşılaşılan bir sorun. Alerji, gribal enfeksiyon ve geniz eti büyümesi üzere nedenlerden ötürü ortaya çıkabilen burun tıkanıklığı, çocuklarda dikkat dağınıklığından büyüme geriliğine kadar birçok sıkıntıya neden olabiliyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Tatlıpınar, burun tıkanıklığında altta yatan sorunun araştırılarak gerkeli tedavinin yapılması gerektiğini söyledi.
En sık karşılaşılan etken geniz eti büyümesi
3-8 yaş ortası çocuklarda en sık karşılaşılan etkenin geniz eti büyümesi. Geniz eti bu devirde büyümeye, 12 yaşından sonra da küçülmeye başlıyor. Lakin küçülme eğilimine geçmeden evvel çocuklarda geniz eti iltihaplanması ortaya çıkabiliyor. Öncelikle antibiyotik tedavisine başvurduklarını söyleyen Prof. Dr. Tatlıpınar, “Bazı hastalarımızda Antibiyotik tedavisi bittiğinden birkaç gün sonra tekrar enfeksiyon gelişimi gözleyebiliyoruz. O vakit en gerçek karar cerrahi sistemlere başvurmak oluyor” dedi.
Geniz etinin büyümesi sonucu orta kulak basıncı artabiliyor ve bu basınç değişikliğin çocuklarda orta kulak enfeksiyonuna da neden olabiliyor. Uzun süren orta kulak enfeksiyonunun çocuğun işitme duyusunu etklediğini ve çocuğun vakitle güç duymaya başlayacağını lisana getiren Prof. Dr. Tatlıpınar, “Bununla birlikte sesleri ayırt etmekte zorlandığı için konuşma bozuklukları da görülebiliyor. Orta kulak enfeksiyonuna geniz eti ve burun etlerinin enfeksiyon yahut allerjiye bağlı büyüklüğü eşlik ediyorsa, çocuk gerçek ses çıkaramıyor ve genizden konuşuyor.” tabirlerini kullandı.
Alerji çözülmezse kronik sinüzite dönüşüyor
En sık karşılaşılan öbür burun tıkanıklığı nedeninin alerji olduğunu belirten Prof. Dr. Tatlıpınar, alerjinin sinüzite, boğaz enfeksiyonlarına ve burun içi enfeksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Alerji sorunu çözülemediğinde çoklukla kronik sinüzite dönüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Tatlıpınar, “Burun tıkanıklığının sebebi alerji olan çocuklarda yapılan değerlendirmede çoklukla anne ve babalarında da alerji hikayesine rastlıyoruz. Anne, baba da alerji hikayesi varsa çocukta da alerji gelişme ihtimali yüksek oluyor. Alerji için uygulanan tedaviler ile çocuk rahatlıyor, olağan hayatına geri dönebiliyor” dedi.
Çocuğun gelişimini yavaşlatabilir
Sağlıklı uyku uyuyamayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, uyku hali ve sonluluk üzere meseleler ortaya çıkmaya başlıyor. Bu durum toplumsal yaşantıyı da olumsuz etkilediği üzere okulda muvaffakiyet düşüyor, toplumsal diyaloglar bozulabiliyor. Burun tıkanıklığı beraberinde iştahsızlığı da getiriyor. Çocuk yeteri kadar besin almakta zorlanıyor, uyku nizamı bozulduğu için gelişimi de yavaşlıyor. Ayrıyeten burundan nefes alamayan çocuk oksijen muhtaçlığı için ağzını açarak uyuyor. Bu durum da diş sıhhatini önemli olarak etkilediği için çocuğun çene yapısından yüz gelişimine kadar daha önemli sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Bahar ve kış aylarında sıklıkla üst ve alt teneffüs yolu hastalığına yakalanan çocuklarda burun sorunlarına dikkat etmek gerekiyor.