Lösemide tedavi oranı yüzde 85’e yükseldi

Lösemide tedavi oranı yüzde 85’e yükseldi

Lösemide tedavi oranı yüzde 85’e yükseldi

Çocukluk Çağı lösemilerinin, bir yıllık süreçte, 100 bin kişilik bir toplumda 3 yahut 4 olgu olarak ortaya çıktığını tabir eden uzmanlar, Türkiye’de yılda bin 200 civarında çocuğa lösemi tanısı konulduğuna işaret ediyor.

Her yıl 2-8 Kasım tarihleri ortasında düzenlenen Lösemili Çocuklar Haftası vesilesiyle, çocukluk kanserlerinin farkındalığı artırılmaya çalışılıyor. Hastalık belirtilerinin neler olduğunun bilinmesi erken teşhisin kapılarını ortalarken, tıpkı vakitte, tedavilerdeki muvaffakiyet oranlarını etkileyen en değerli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Lösemi hastalığının belirtilerinin bilinmesi hayat kurtarır

Gelişimi olağan olan bir çocukta arkası sıra gelen tekrarlayan enfeksiyonlar, ısrar eden burun kanaması, diş eti kanamaları, idrar yahut kakadan kan gelmesi, uzunluğunda yeni çıkan lenf dokusu büyümeleri, ilerleyen solukluk, ısrar eden ve uykudan uyandıran kemik ağrıları üzere birçok farklı semptom gözlenebilir. Her çocukta ağrı, enfeksiyon, lenf nodu büyümesi ve morluk üzere semptomlar gözlenebiliyor. Lösemi üzere önemli hastalıklarda ailelerin çocuklarını yeterli gözlemlemeleri hayat kurtarır. Bu semptomlar tekrarlıyor, ısrarlı bir formda ilerliyor ve bir ortada gözlemleniyorsa, aileler çocuklarını kesinlikle bir Aile Tabibi yahut Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmana götürmelilerinde yarar var.

Tedavide ümit veren gelişmeler var

Lösemide tedavi oranları yüzde 85’lere kadar yükseldi. Elbette alt kümeleri ve hastalık yaygınlığına nazaran farklı oranlar söylenebilir, lakin bugünün şartlarında ağır ve uzun bir tedavi süreci olmakla birlikte, çocukların büyük bir kısmı tam olarak tedavi edilebilmektedir.

Teşhis sonrasında yaklaşık 1 aylık yatış sürecinde kemoterapinin ana tedavi sistemini oluşturuyor. Buna ek olarak gereken hastalarda Radyoterapi (Işın Tedavisi) ve Kök Hücre Nakli tedavileri kullanılabilir. Ayrıyeten destekleyici tedavi olarak kan transfüzyonları ve antibiyotik üzere ilaçlarda tedaviye eklenebilir. Son 5-10 yıldır amaca yönelik tedaviler (Akıllı İlaçlar) ve hücresel tedaviler (CAR T Hücreli) kullanılmaya başlanmıştır.

Korunma mümkün mü?

Yapılan araştırmalar, hastalığın gelişimine neyin neden olduğu hala tam anlaşılamadığını söylüyor. Radyasyon, boya endüstrinde kullanılan kimi kimyasallar, birtakım genetik hastalıklar üzere bilinen kimi faktörler olmakla birlikte olguların büyük bir çoğunluğunda bir neden bulunamıyor. Fakat tekrar de tüm çocukların mümkün olduğunca doğal beslenmesi, endüstiriyel paketlenmiş hazır besinlerden uzak durulması, zerzevat ve meyve tüketiminin arttırması ve tertipli eksersiz ve spor yapmasını şiddetle tavsiye esiliyor.

Toplum olarak bu hastalıkla uğraşa verebileceğimiz dayanaklar ise şu formda sıralanabilir;

– Sistemli kan bağışı,

– Kızılay aracılığı ile Kemik İliği Donörü olmak,

– Lösemi ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları ve derneklere takviye olmak.

10 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.