Birinci basamağın gerçek bilgilendirme olduğunu kaydeden Çocuk ve Ergen Ruh Sıhhati Uzm. Dr. Başkan Küçük, çocukların anlayabileceği lisandan bilgilendirilmeleri gerektiğini söyledi ve ikazlarda bulundu.
Uygun bir lisan kullanın
Gerçek bilgi kaynağından, yanlışsız bilgiye erişmek değerli. Bakanlığın bu hususta yayınladığı birçok bilgi var. Tıpkı vakitte Dünya Sıhhat Örgütü’nün yayınladığı bilgiler var. Salgının bu virüse bağlı olduğu, kimi hastalıklar yapabildiği, kimi belirtiler gösterebileceği, teneffüs yoluyla ilgili öksürük üzere teneffüs zorluğu üzere problemler yaratabileceği, fakat tıpkı vakitte hastalığın çocuktaki tesirlerinin yaşlılar kadar ağır olmadığı, çok hafif geçirebildikleri fakat kimi hassas şahıslarda yaşı ileride olan şahıslarda ve hasta olan bireylerde önemli sıkıntılara yol açabileceği söylenmeli.
Bundan korunmanın da yolları öğretilmeli. Birinci evre tabi ki hijyen. Ellerin tertipli yıkanması, günlük toplumsal uzaklık kurallarına uyulması. İkinci temel kıymetli basamak ise beraberinde de şayet ailede bununla ilgili sorun olduğunda birine koronavirüs bulaştığında buna ait uygun halde bilgilendirme yapmak gerekir. Çocuklara gerçek olmayan şeyleri söylememek gerekir. Bu virüsün çok abartılı olacak formda korkutacak seviyede bilgilendirme yapılmaması tam bilakis bunun hiçbir meseleye yol açmayacak bir şey üzere kıymetsiz formda anlatılması da uygun değil. Uygun bir lisanla anlatılması gerekir.
Günlük rutin oluşturun
Yaklaşık 1,5 aydır çocuklar meskenlerinde. Bir mühlet daha meskenlerinde kalacak üzere görünüyorlar. Sabahları kalktıklarında antrenman yapmaları ve sonra kahvaltı yapmaları, beraberinde bulunduğu yaş ve sınıfa nazaran onunla ilgili online eğitimlere katılması, bu rutinleri yerine getirmesi, hobileri varsa hobilerini yapması, aile etkinliklerinde bulunması, anne ve babanın bu mevzuda çocuğa kimi sorumluluklar vermesi çok değerli. Zira bu seviyesi bu kadar mühlet konutta kalan, hareketsiz kalan çocuklarda dalgınlık problemleri ortaya çıkabilir. Mesken içinde huzursuzluklar ortaya çıkabilir. Bununla baş etmenin yolu da çocuğa uygun halde yaklaşım, uygun formda bağlantı ve uygun halde etkinlikler, günlük bir akış, günlük rutin ortaya koymak bu noktada kıymetli.