Koronavirüsle uğraşta çocuklar için teklifler

Koronavirüsle uğraşta çocuklar için teklifler

Koronavirüsle uğraşta çocuklar için teklifler

Dünyayı tesirine alan koronavirüs salgının yaşlılar üzerinde olduğu kadar çocuklar ve gençler üzerinde de farklı tesirleri olabiliyor. Pekala, yeni korona virüsü çocuklar üzerinde ne kadar tesirli? Onları korumak için dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları neler? Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz anlatıyor…

Kronik rahatsızlıklar dikkate alınmalı

Yeni koronavirüsün bebek ve çocuklara bulaşma riski nedeniyle anne babaların huzursuz ediyor. Bu nedenle maske, toplumsal aralık ve paklık kurallarını büyük bir titizlikle uygulamaya çalışıyorlar. Bilhassa bir yaşına kadar bebeklerin bağışıklık sistemlerinin gereğince güçlenmediğine dikkat çeken uzmanlar, bebeklerin bu süreçte etraftaki bireylerle temasının sonlandırılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Bilhassa oyun çağındaki çocuklara bu süreci olabildiğince oyunmuş üzere aktarmak ve mesken sürecinde keyifli aktivitelerle vakit geçirmek gerekiyor. Meskende ortak alanlarda çocukların birbiriyle olan uzaklığını kısıtlamak gerek. Yeni korona virüs bulaşan çocuklar, genel olarak enfeksiyondan kaynaklanan çok ağır sorun yaşamıyorlar ancak taşıyıcı olabiliyorlar. Kronik bir rahatsızlığı olmayan çocuklar yeni koronavirüs enfeksiyonunu grip üzere geçiriyorlar.

Fakat kronik rahatsızlığı olan çocuklar, bu enfeksiyonu daha ağır geçirebilecekleri için sorunu olan çocukları için çok daha dikkatli olunması gerekiyor. Çocukların beslenmeleri de bu süreçte çok büyük değer taşıyor. Güneş ışığı ile temaslarının azaldığı izolasyon periyodunda çocuklara D vitamini desteği yapılması değerli. D vitamini için çocukları, yaz güneşinden öğlen saatleri hariç faydalandırın.

Tekrar olay sayılarında artış yaşanacak olursa, evvelden uygulanan sıkı tedbirler gündeme gelebilir. Bu periyoda denk gelecek rutin aşılamalar için, ailelerin hekimleri ile temasa geçmesi, aşı takvimine karar vermeleri değerli.

Daima kolonya kullanmayın

Çocuklar konutun içinde olduğu için pak kalmaları için daima kolonya kullanılmasına gerek yok. Mesken içerisinde kalan çocuğa daima dezenfektan ve kolonya kullanımı gerekli değil. Lakin çocuklar dış ortama çıktıklarında kesinlikle ailelerin yanında dezenfektan bulunmalı. 2 yaşından büyük çocuklar, anne babaların nezaretinde olmak kaydıyla maske ile dış ortama çıkmalılar. Şayet anne-babalar işe gidip geliyorlarsa, konuta geldiklerinde ferdî temizliklerini yaptıktan sonra çocuklarıyla temas kurmalılar.

Pencerelerinizi açın

Meskenin havalandırılması doğal yollarla yapılmalı. Pencereyi açıp, içeri taze hava girmesini sağlayabilirsiniz. Mümkünse klimadan uzak durulmalı. Çünkü virüs klima filtrelerine yerleşebilir ve ortama yayılabilir. Pencere açmak, taze hava dışında, meskenin güneşlenmesini da sağlar. Güneş ışığından faydalanmak çok değerli. Çünkü UV de en esirgeyici metotlardan. Araştırmalar, güneş ışığının ortamdaki virüsü öldürmede tesirli olduğunu gösteriyor.

Beslenmesine itina gösterin

Çocukların beslenmesinde 4 temel kümeden yiyecekler olmasına itina gösterilmeli. Süt ve süt eserleri, protein içeren et, zerzevat ve meyveler gün içerinde yeteri kadar verilmeli. Bilhassa C vitamini açısından avakado, kivi ve yeşil biber üzere besinler tüketilmeli. Çocukların kâfi su alması da çok değerli.

13 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir