Koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken önlemler

Koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken önlemler

Koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken önlemler

Bulaşıcılığı epeyce yüksek olan koronavirüs, çocuklara da bulaşıyor. Lakin koronavirüs bulaşan çocuklar genelde bu enfeksiyonu yetişkinlere nazaran daha hafif atlatıyorlar. Çocuklar hastalığı ağır geçirmiyorlar fakat, hiçbir bulgu göstermeden taşıyıcı olup, yetişkin ve ileri yaştaki bireylere bulaştırabiliyorlar.

Pediatri Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken önlemleri anlattı.

Anneler emzirmeyi kesmemeli

Koronavirüse yakalanmış annelerin bebeklerini katiyen öpmemeleri ve emzirme dışındaki vakitlerde bebekleri ile ortalarına en az 2 metre ara koymaları gerekiyor. Koronavirüslü anneler çift cerrahi maske takarak bebeğini emzirmeye devam edebilir ya da el, pompa ve biberon hijyenini uygun sağlamak şartı ile sütünü sağarak verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta emzirmenin yeterli havalanan bir odada yapılması.Ayrıca çocukluk çağı aşılarını geciktirmeden vaktinde yaptırmak öteki hastalıkların yayılmasını önlemek ismine çok değerli.

Kâfi ve istikrarlı beslenilmeli

Pandemi sürecinde uzun mühlet meskende kalıp, aktiviteleri azalan çocukların kolay şekerli çok kalorili yiyecekleri (tatlılar ve beyaz undan yapılan tüm öbür hamur işleri, beyaz pilav, toz şeker ve şekerlemeler) olabildiğince az tüketmesi gerekir. Bu eserlerin uzun vadeli ve çok ölçülerde tüketilmesi obezite riskini artırdığı üzere, ağız ve bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini makus istikamette tesirler. Kolay şekerli besinlerden fazla kompleks şeker yapısında sahip besinleri (tam buğday, karabuğday, çavdar, öteki tahıllı eserler, bakliyatlar, esmer-basmati-siyah pirinç, tam buğday makarna vb.) tüketmek sıhhat açısından daha faydalı olacaktır. Çok tuz tüketimi de bağışıklığı düşürebilir.

Baklagiller, kuruyemişler, yoğurt ve kırmızı et bağışıklık sistemi için çok değerli. Konut üretimi yoğurt, çinko, protein ve probiyotik içeriği ile bağışıklık sistemini destekleyen vazgeçilmez bir besin. C vitamininin günlük alınması gereken ölçüden daha fazla alınmasının ve besinler yerine suplementlere başvurulmasının yeni tip koronavirüse karşı hami bir özelliği yok.

Koronavirüs ve çocuk psikolojisi

Hepimizin hayat rutinlerini değiştiren bu salgın nedeniyle çocuklarımız dışarda oyun oynayamıyor, kreş/okula gidemiyor ve konutta eğitim alıyorlar. Birtakım anne babalar da konutta çalışmak durumunda kalıyor. Bu durumda şu problemler ortaya çıkabiliyor:

– Yaşanılan bu inanılmaz durum ebeveyn ve çocuklarda anksiyete (kaygı) yaratıyor. Bu noktada ebeveynlere çok büyük bir vazife düşüyor. Ebeveynler dertli olsalar bile bunu çocuğa yansıtmamalılar! Çocuğun yanında koronavirüs hastalığı ile ilgili berbat olaylar konuşulmamalı, çocuk televizyon, bilgisayar ya da cep telefonunda bu bahisteki görsellerden uzak tutulmalı.

– Çocuklara virüsün kendisi ve virüsten korunmaya yönelik farkındalık oluşturulması gerekiyor. Verilen bilgiler ürkütücü ve hakikaten kopuk değil, yaşına uygun bilgiler olmalı. Virüs boya kalemleriyle resmedilip bedene nasıl girdiği gösterilebilir. Maskeyi yadırgamamaları için takacakları maskeler sevdiği bir kahramanla özdeşleştirilebilir ya da kukla/peluş oyuncaklarına maske takılabilir.

– Bütün çocuklar kitap okumak, fotoğraf çizmek, lego-puzzle, hamur oynamak üzere durağan, masa başı oyun/aktivitelerden hoşlanmayabilir.Evde yaşına uygun kurulabilecek düzenekler ve oyun alanları (fileli trambolin, oyun parkı, çadır, oyun meskeni, oyun çitleri, renkli minderler, fosforlu yıldız üzere duvar yapıştırıcıları, oyuncakları ve çizilen fotoğrafları asabileceğiniz tavandan sarkıtılan kollar, kaydırak vb.) onların biriken güçlerini atmalarına yardımcı olabilir.

– Çocukların arkadaşları, öğretmenleri ve öbür akrabalarıyla yaptıkları online görüşmelerde oyunlar icat etmek, kısa masallar, kıssalar anlatmak, bu görüşmeleri daha eğlenceli hale getirebilir.

– Meskenden çalışmak zorunda kalan ebeveynler, çocuklarına tüm gün boyunca vakit ayıramayacakları için, çalışmaları gereken vakitlerle ve bir arada oyun oynamaları için ayırdıkları vakitlerin hudutlarını çizmeleri gerekiyor.

– Anksiyete ve bu sınırlamadan ötürü ortaya çıkabilecek başka ruhsal durumlarla (uyku bozukluğu gibi) baş edilemeyen durumlarda bir profesyonel yardım almak en uygunu. Bu mevzuda online yardım bile alınabiliyor.

19 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir