Dünyada birçok ülkeyi etkileyen koronavirüsün yayılması ile ilgili her gün başta toplumsal medya ve haber kanallarında daima yeni haberler yayınlanıyor. Tüm bu bilgi kirliliği korkuyu ve endişeyi tetikleyerek panik yaşanmasına sebep oluyor.
GEN Koleji Ruhsal Danışmanlık ve Rehberlik Kısmı; endişe, dert ve panik ortamlarında velilerin çocuklarıyla nasıl bağlantı kurabilecekleri ve bu durumu nasıl anlatabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulundu.
Öncelikle sakin olun
Öncelikle ailenin kendi korkusunu denetim altına alması ve kriz yönetme hüneri çok kıymetli. Şayet anne ve baba bu durumda çok kaygılanırsa, çocuklar da kaygılanabilir. Bilhassa okul öncesi periyottaki çocuklar, bu tip durumları somut olarak anlamlandıramadıkları için olayları ebeveynlerinin davranışlarına bakarak yorumlarlar. Ebeveyn telaşlı, telaşlı ve gerilimli ise çocuk da benzeri bir tavır içine girer.
Onlara karşı samimi ve açık olun
Sakin kalmak ve yanlışsız tedbirleri almakla işe başlayabiliriz. Kendi tasalarınızı yönetmekte zorlandığınız bu türlü devirlerde çocuklarınızdan bilgi saklamak ya da hislerinizi göstermemeye çalışmak yerine, onlara karşı samimi ve açık olun. Yaşlarına uygun bir lisanla çocuklarla konuşmak, belirsizliğin getireceği korku ve dehşetin önüne geçer.
Güvendiğiniz haber kanallarından bilgi alın
Meskende haber kanallarının daima açık olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda, tasa senaryoları içeren konuşmalar yapmamaya ihtimam gösterin. Bilgiyi nereden alacağınızı güzel değerlendirin ve güvendiğiniz haber kaynaklarını belirleyip, sonlandırın. Emin olmadığınız hiçbir bilgiyi paylaşmamaya dikkat edin.
İnançlı etkinlikler planlayın
Çocuğunuz ile birlikte her zamankinden daha çok meskende vakit geçirmeniz gerekebilir. Bu nedenle bu müddette yapabileceğiniz konut içi verimli aktivitelerinizi planlayın. Bu aktivitelerden; tertipli yapılan esneme hareketleri, yoga ve pilates imkanınız varsa konutta en az 20 dk müddetince gerçekleştirme, sanatsal etkinliklerde bulunma, enstrüman çalma, belgesel izleme, kitap okuma, günlük duş alma, bol su içme, yabancı lisanın gelişimi için alt yazısız yabancı lisanda programlar izleme, sağlıklı beslenme, ders tekrarı ve kişisel çalışma, aile içi bir arada yapabileceğiniz aktiviteler (yemek yapma, oyun oynama vb) oluşabilir.
Toplumsal medyada gerçek bilgiyi nasıl seçeceğini anlatın
Çocuğunuz toplumsal medya kullanıyorsa, her okuduğu bilgiye inanmaması gerektiğinden ve gerçek bilgiyi nasıl seçeceğinden bahsedin. Unutmayın ki, bu üzere durumlarda olayın kendisinden çok, yayılma suratı ve biçimi insanları kaosa sürüklemektedir. Okul öncesi periyottaki çocuğunuza çok ayrıntılı ve somut bilgi vermek yerine, daha kolay bir lisanla, kısa ve net tabirler kullanmaya çalışın.
Küçük yaşlardaki çocuklarınıza mevzuyu oyunlaştırarak, oyuncaklar üzerinden anlatabilirsiniz. Mümkünse açık havada oyunlar oynayabilirsiniz. Sembolik oyunlarla hastalığı ve tedbirlerini anlatabilirsiniz.
Okul öncesi çocuklar için oyunlaştırmayı kullanabilirsiniz.
Küçük yaşlardaki çocuklarınıza mevzuyu oyunlaştırarak, oyuncaklar üzerinden anlatabilirsiniz. Mümkünse açık havada oyunlar oynayabilirsiniz. Sembolik oyunlarla hastalığı ve tedbirlerini anlatabilirsiniz.
Rutinlere sadık kalın
Rutinlere sadık kalmak çok kıymetli. Öngörmesi güç bir hayatın içinde öngörebileceği akışların olması çocuğa kendini inançta hissettirir.
Sohbet edin
Konutunuzda kendi tedbirlerinizi (kişisel hijyen, el yıkama, kıyafetlerin paklığı, hapşırma/öksürme gibi) belirlerken, bunları çocuğunuzun da dahil olduğu bir aile sohbetinde hislerinizi da paylaşarak konuşabilirsiniz.