Hamilelikte obezite, çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir

Hamilelikte obezite, çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir

Hamilelikte obezite, çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir

Anne ve çocuk ortasındaki bağ insan tabiatındaki en ağır bağdır. Bir çocuk dünyaya getirmek, bir annenin hayatında büyük değişikliklere neden olur. Karnınızda yeni bir insan taşımak manasına gelebilecek sevinç ve mutluluğun ötesinde, bu yeni rol için temel bir şey var: Sorumluluk. Ve bu yalnızca ebeveynlik ve eğitimden değil. Bu sorumluluk, hamilelik sırasında çocuğunuzun sıhhatini korumakla başlıyor.

Hamilelik sırasında obezite ile çocuğun gelecekteki beyin gelişimi ile ilgili sıkıntılar ortasında bir ilişki olduğunu öne süren bir çalışmayı sizinle paylaşmak istiyoruz.

Hamilelikte obezite

Hamilelik sırasında bir bayanın yükü ekseriyetle hem kendisi hem de doğum uzmanı için bir telaştır. Kilo artışının kademeli olması ve her gebelik periyodu için sağlıklı sonlar içinde olması gerekir. Obezitenin hamilelik sırasında bayanlarda neden olabileceği komplikasyonlar ortasında yüksek tansiyon, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ve gestasyonel diyabet vardır.

Beden kitle indeksini (VKİ) ölçen bir tablo kullanarak çok kilolu yahut obez olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Obezite ve gebelik riskleri

Gebe bir bayan çok fazla kilo aldığında, çoklukla yalnızca sıhhatinin tehlikeye gireceğine inanılır. Yani, bunun bebeği de etkileyebilecek bir sorun olduğunu dikkate almıyoruz. Örneğin, preeklampsi hamilelik için riskli olabilir. Bu duruma sahip annelerin komplikasyon olmadan doğum yapması olağan olsa da, erken doğum yahut birtakım durumlarda düşük yapma riski vardır.

Columbia Üniversitesi ve Texas Üniversitesi uzmanlarından oluşan bir grup, BMC Pediatrics’te bir çalışma yayınladılar ve annelerin obezitesini hamilelik sırasında çocuklarının gelişiminde kimi zahmetlerle ilişkilendirdiler.

Çalışma nasıl yapıldı

Epidemiyologlar, beslenme uzmanları ve etraf sıhhati araştırmacıları takımı, hem hamilelik sırasında hem de 3 ve 7 yaşlarındayken 368 anne ve çocuklarını inceledi. Seçilen 368 kişi tıpkı ekonomik ve toplumsal aile üyelerine aitti. Annelerin etnik kökenleri, uygar durumları, eğitim seviyeleri ve IQ’ları dikkate alındı. Bebeğin doğduğu gebelik devrine ve maruz kaldığı çevresel şartlara da dikkat edildi.

Annenin hamilelik sırasındaki beslenmesi ve bebeğin emzirilip beslenmediği tahlil dışında bırakılmıştır.

Çocuklar 3 yaşındayken motor marifetlerini pahalandırmak için testler yapıldı. Birebir testler 4 yıl sonra 7 yaşına geldiğinde tekrar yapıldı.

Çocuğun IQ’su düşebiliyor

3 yaşındaki çocukların çalışmalarında, araştırmacılar motor marifetlerini incelediler ve annenin hamilelikteki obezitesinin çocukların motor marifetlerinin daha yavaş olduğu olaylarla temaslı olduğunu belirttiler.

Çocuklar 7 yaşında tekrar incelendiğinde, hamilelik sırasında fazla kilolu yahut obez olan annelerin erkek çocuklarının, olağan kilolu bayanlardan doğan çocuklardan daha düşük IQ’ya sahip oldukları keşfedildi. Bu fark 5 puan yahut daha fazlaydı ve yalnızca erkeklerde meydana geldi.

Her ne kadar çalışma hamilelik sırasında obezite ile üstte belirtilen çocuklarda sorunlar ortasında bir irtibat bulsa da, bunun nedenini yahut nedenlerini belirlemek mümkün değildi.

Öte yandan, çalışma her çocuğun ortamını ele aldı ve hamilelik sırasında anne obezitesinin çocuğun IQ’su üzerindeki tesirinin, rahat bir konutta büyüdüklerinde, oyun ve öğrenme için uyarıcılar aldıklarında daha düşük olduğunu buldu.

Annenizin size gebe iken ne kadar kilo aldığını biliyor musunuz? Gebeyseniz, kilo alma tecrübeniz neydi? Lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.

14 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir