Hamilelikte hakikat bilinen 10 yanlış

Hamilelikte hakikat bilinen 10 yanlış

Hamilelikte hakikat bilinen 10 yanlış

Anne adayları bebeğinin sağlıklı bir biçimde dünyaya gelmesi için olağan ki rutin denetimlerini ihmal etmiyor ve hamilelik-bebek sıhhati hakkında gerçek bilgiler edinmeye çalışıyor. Lakin hamilelik hakkındaki kimi yanlışlar, şuurlu anne adaylarının bile yanılgı yapmalarına neden olabiliyor. İşte hamilelik hakkında toplumda yerleşmiş olan ‘yanlış’ bilgilerin ‘doğru’ları…

1. Hamilelik 9 ay sürer

Bilinenin tersine gebelik, adet devrinin son gününe nazaran hesaplanır. Son adet tarihine 7 gün eklenir ve aydan 3 gün çıkarılır. Buna nazaran son adet tarihinden itibaren 40 hafta olarak doğum tarihi belirlenir. Bu kestirimler doğrultusunda doğum tarihinin tutma mümkünlüğü %70 civarındadır. Ayrıyeten %10 ihtimalle birtakım anne adaylarının çeşitli nedenlerle erken doğum yapma ihtimali olduğu da unutulmamalıdır.

2. Anne adayı 2 kişilik yemek yemelidir

Uzmanlar anne adayının gebe kaldıktan sonra iki kişilik yemek yemeye başlamasını yanılgılı bir beslenme davranışı olarak nitelendiriyor. Anne adayının hamilelik mühletince 9-16 kilo alması kâfi. Ayrıyeten besin kalitesi ve istikrarlı beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor.

3. Bebeğin çok saçı varsa hamilelik devri bulantılarla geçer

Anne karnında bebeğin saçlarının çıkmaya başlaması söylenenlerin tersine, hamilelikte mide şikayetlerinin artmasına neden olmaz. Mide şikayetleri, ilerleyen gebelik haftalarında bebeğin diyafram ve mideye baskı yapması sonucu ya da çok fazla yemek yenildiği periyotlarda artar.Az ve sık yeme yiyerek, uykuda yüksek yastık kullanarak ve hekiminizin önereceği ilaçlarla mide yanması ve reflü rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.

4. Gebeyken uçakla seyahat yapılmaz

Gebelik devrinde seyahat sakıncalı değildir. Lakin tekrar de kısa uzaklıklı seyahatler tercih edilmelidir. Otomobil ile en fazla 2 saat sürecek seyahatleri ve mümkünse uçak seyahatini tercih etmelisiniz. Gidilen bölgenin inançlı ve tıbbi imkanların olduğu bir yer olmasına itina gösterin.

5. Erken doğan bebek yaşayamaz ya da sıhhatsiz olur

Uzmanlar erken doğan bebeklerin yaşama ihtimali düşük olmadığını bilakis giderek yükseldiğini belirtiyor. Erken doğan bebek uygun bir bakımla kısa vakitte yaşıtlarının gelişim seviyesini yakalayabilmekte ve hayatını sağlıklı bir biçimde sürdürebiliyor.

6. Gebeler akciğer sineması çektiremez

Akciğer sineması esnasında alınan radyasyonun dozu çok düşük olduğu için söylenenlerin tersine sağlam olarak tanımlanıyor.

7. Gebe bayan aşerdiği gıdayı tüketmezse bebeğin bir uzvu eksik olur

Bilinenlerin tersine aşermek ruhsal bir durumdur. Hamilelikte en kıymetli hakikat ve istikrarlı beslenme olmalıdır.

8. Gebeyken spor yapılmaz

Gebelikte hareketsizlik, hem anne adayının hem de bebeğin hayatı için risklidir. Bu periyotta ağır ve şiddetli sporlar yerine nizamlı yürüyüş, yüzme ve hafif idmanlar önerilir. Uzmanlar sistemli spor yapan anne adaylarının doğum sürecinin daha kolay atlattığının da altını çiziyor.

9. Hamilelikte saç boyatmak ve makyaj yapmak bebeğe ziyan verir

Hamilelik periyodunda saçlarınızı boyatabilirsiniz. Lakin genel olarak kimyasal unsurlardan kaçınmalısınız. Yapılan araştırmalar gebeliğin 3. ayından sonra saç boyatmanın sakıncalı olmadığını ortaya koymuştur.

Ayrıyeten anne adaylarının bakımlı olması, kendilerini düzgün hissetmeleri için ehemmiyet taşır. Bu nedenle makyaj gereçlerini de minimal dozda kullanabilirsiniz.

10. Anne güzelleşirse erkek, çirkinleşirse kız olur

Yaygın inanışın bilakis anne karnınızın yayvan yahut sivri olması, bebeğin cinsiyetini tabir etmiyor. Anne adayının beden yapısına bağlı olarak karnın biçimi değişkenlik gösterebiliyor. Bebeğin cinsiyeti rahme cenin yerleştiği anda belirli olmakla bir arada ultrasonda hamileliğin 11-12. haftasında yüzde 90 doğruluk hissesi ile, 17. haftada ise yüzde 100 tespit edilerek söylenebiliyor.

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.