Acemi anne adaylarına, deneyimli annelerden işinize yarayacak en kıymetli bilgileri bir yazıda toplamaya karar verdik. Bebek heyecanıyla atlayabileceğiniz bir grup değişiklikleri duymaya hazır mısınız? Hamilelik süreci sizin için belirsizlikler üzerine kurulmasın…
1. Yuva içgüdüsü
Birçok gebe bayan, bu içgüdüyü hisseder. Paklık ve dekorasyon yoluyla meskenlerini bebeğe hazırlamak için güçlü bir dürtü. Doğuma yaklaştıkça, kendinizi dolapları temizlerken yahut duvarları yıkarken bulabilirsiniz. Hamileliğinizin dokuzuncu ayında hiç hayal etmeyeceğiniz evinizle ilgili bu usul teşebbüsler, doğumdan sonrası için kolaylık sağlayacaktır.. Lakin çoka kaçmamaya dikkat edin.
2. Konsantrasyon sorunları
Birinci üç aylık devirde yorgunluk ve sabah bulantısı birçok bayanı yıpratarak zihinsel olarak bulanık hissettirebilir. Düzgün dinlenmiş gebe bayanlar bile konsantre olma ve unutkanlık devirlerinde sorun yaşayabilir. Bebek hakkında düşünmek, hormonal değişiklikler büyük rol oynar. İş, faturalar ve hekim randevuları dahil olmak üzere her şey bebek ve gelecek doğumdan daha az değerli görünebilir. Liste yapmak tarihleri ve randevuları hatırlamanıza yardımcı olabilir.
3. Ruh halinde dengesizlikler
Regl öncesi sendromu ve hamilelik birçok açıdan benzeridir. Göğüsleriniz şişer ve hassaslaşır, hormonlarınız üst ve aşağı sarfiyat ve huysuz hissedebilirsiniz. PMS’niz varsa, hamilelik sırasında daha şiddetli ruh hali değişimleriniz olabilir. His durum dalgalanmaları hamilelik sırasında çok yaygındır. Birinci üç aylık devirde ve üçüncü üç aylık devrin sonuna yanlışsız daha fazla olma eğilimindedirler. Birçok gebe bayan hamilelik sırasında depresyon geçirir. Uyku sıkıntıları, yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve 2 haftadan uzun mühlet ruh hali değişimleri üzere belirtileriniz varsa, sıhhat uzmanınızla konuşun.
4. Sütyen boyutu
Göğüs büyüklüğünde bir artış hamileliğin birinci belirtilerinden biridir. Birinci üç aylık periyotta göğüs büyümesi, östrojen hormonunun düzeyindeki artıştan kaynaklanır. Birinci üç aylık devirde bu büyüme de son olmayabilir, göğüsleriniz hamileliğiniz boyunca büyümeye devam edebilir. Hamileliğiniz sırasında sütyenlerinizi birkaç kere değiştirmeniz gerekebilir.
5. Cilt değişiklikleri
Arkadaşlarınız hamilelikte cildinizin parıltılı olduğunu söylüyor mu? Hormonal değişikliklerden ve cildinizin gerilmesinden kaynaklanabilecek birçok tesirden biridir. Gebeyken yağ bezleriniz daha fazla çalışır ve cilt üzerine çıkar. Bu durum sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Hamilelikten evvel sahip olduğunuz benler yahut çiller büyüyebilir ve yoğunlaşabilir. Bu cilt değişikliklerinin birçok doğum yaptıktan sonra ortadan kalkmalıdır.
Birçok gebe bayanda terlemeden kaynaklanan ısı döküntüsü görülür. Genel olarak, hamilelik bir bayan için kaşıntılı bir vakit olabilir. Karın üzerinde genişleyen cilt kaşıntıya ve dökülmeye neden olabilir. Hekiminiz kuru yahut kaşıntılı cildi yatıştırmak için kremler önerebilir.
6. Saç ve tırnaklar
Birçok bayanın hamilelik sırasında saç dokusunda ve büyümesinde değişiklikler vardır. Hormonlar saçınızın daha süratli büyümesini ve daha az düşmesini sağlayabilir. Lakin bu saç değişiklikleri ekseriyetle kalıcı değildir. Birçok bayan doğum sonrası devirde yahut emzirmeyi bıraktıktan sonra saçlarındaki hacmi kaybeder. Saç dokusundaki değişiklikler saçları daha kuru yahut yağlı hale getirebilir. Kimi bayanlar saçlarının renk değiştirdiğini bile görülür.
Tırnaklar da saç üzere, hamilelik sırasında değişebilir. Ekstra hormonlar daha süratli büyümelerini ve daha güçlü hale gelmelerini sağlayabilir. Bununla birlikte, birtakım bayanlar tırnaklarının hamilelik sırasında daha kolay ayrıldığını ve kırıldığını söylemektedir. Saçtaki değişiklikler üzere, tırnak değişiklikleri de kalıcı değildir. Tırnaklarınız gebeyken daha kolay ayrılır ve yırtılırsa, onları kısa halde tutun ve oje stili kimyasallardan kaçının.
7. Ayakkabı numarası
Hamilelik öncesindeki kıyafetlerinize sığamasanız bile, hala ayakkabılarınızı giyebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gebe bedenlerindeki ekstra sıvı, birçok bayanın şişmiş ayakları olduğu ve daha büyük bir ayakkabı boyutu giymesi gerektiği manasına gelir. Daha büyük numararalı ayakkabı giymek, bilhassa yaz aylarında daha rahat olabilir.
8. Kasların esnemesi
Hamilelik sırasında, bedeninizin kasık ve servik bölgesini doğum için hazırlamaya yardımcı bir hormon salgılar. Relaxin, bedeninizdeki bağları gevşeterek bedeninizin esnemesini sağlar ve yaralanma riski daha yüksek hale getirir. Ağır antrenman yahut objeleri ani kaldırma üzere hareketlerden kaçınmakta yarar var.
9. Varis ve kabızlık
Ekseriyetle bacaklarda ve genital bölgede bulunan varisli damarlar, hamilelik hormonları ile genişleyen damarlarla birlikte ortaya çıkar. Varisli damarlar çoklukla hamilelikten sonra geçer. Onları önlemeye yardımcı olmak için fırsat buldukça ayaklarınızı kalp hizasının üzerinde olacak formda bir yükseltinin üzerine koyabilirsiniz.
Kabızlık öteki bir yaygın hamilelik problemidir. Hamilelik hormonları, yiyeceklerin sindirim sistemden geçişini yavaşlatmasına neden olur. Hamileliğin sonraki kademelerinde uterus kalın bağırsağınıza yanlışsız itmesiyle de kabızlık yaşanabilir. Kabızlık ve hemoroid ile baş etmenin en güzel yolu lif bakımından güçlü bir diyet uygulamaktır. Bu süreçte kâfi sıvı aldığınızdan da emin olun.