Görüntü oyunları birçok farklı biçimde olabilir, lakin yalnızca birkaç tanesi beyindeki tesirleri açısından yakından incelenmiştir. Rochester Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi’nden bilim adamı Dr. Daphne Bavelier, “Call of Duty” üzere birinci şahıs savaş oyunlarını araştırdı.
Oyuncuların beyinlerinin, dikkat, vazife değiştirme, beyin plastisitesi, öğrenme, kısa vadeli bellek, algı ve algısal karar verme maharetleri üzere alanlarda çok sayıda şaşırtan yararlar gösteren birçok beyin bölgesinde aktivite gösterdiğini buldu.
Geliştirilen bu görsel maharetler, çocukları matematik, mühendislik, tabiat bilimleri, ekonomik varsayım, mimari ve gelecekteki sanat ve tasarım mesleklerine hazırlamaya yardımcı olabilir.
Şiddet içeren oyunlar ziyanlı mı
Yeni araştırmalar, şiddet içeren görüntü oyunlarının çocukları şiddete karşı daha az hassas hale getirdiği ve/veya saldırgan aksiyonlarda bulunma mümkünlüğünün yüksek olduğu fikriyle çelişmektedir.
Psikolog Christopher J. Ferguson, görüntü oyunlarını şiddete bağlayan çalışmaların yanlış tahlil edildiğini ve akıl sıhhati durumunun ve oyuncuların aile ortamının çok değerli toplumsal faktörlerini göz arkası ettiğini düşünüyor. Akıl sıhhati ve aile ortamı şiddet içeren davranışları tetiklemekten sorumlu olabilir. Ferguson ayrıyeten depresyon üzere faktörlerin ve antisosyal kişilik bozukluğu üzere kimi karakter bozukluklarının saldırgan davranışı tetiklemenin oyundan çok daha beklenen olduğunu söylüyor.
Pediatrics mecmuasında görüntü oyunlarının bir çocuğun sıhhati için makus olup olmadığını belirlemek için etkileyici bir çalışma yayınlandı. Sonuçlar, oyunlarla irtibatlı fizikî ve zihinsel sıhhat problemlerinin çocuğun bu oyunlara ruhsal bakış açısıyla bağlı olduğunu göstermiştir.
Sıkıntılı oyuncular olarak kabul edilenler yahut oyunlara daha fazla kendini vermiş olanlar, oyunları cümbüş hedefli kullanan oyunculardan daha fazla risk altındaydı. Sıkıntılı oyuncuların agresif olmaları ve depresyon belirtileri göstermeleri daha mümkündür. Bu çalışma, gelecekteki araştırma tahlillerinin daha çok çocukların görüntü oyunları oynama müddetleri ve zihinsel bir sıhhat sorunu ortaya çıkması durumunda müdahale etmeleri için inançlı yollar belirlemeye odaklanması gerektiği sonucuna varmıştır.
Görüntü oyunlarını dikkat dağıtıcı yahut hayattan kaçmak için kullanan çocukların benlik hürmetlerinin daha düşük olduğu ve olumsuz his belirtilerinin daha yüksek olduğu bulundu. Bir çocuk çevrimiçi olarak çok keyifli olsa da çevrimdışı ilişkileri yoksa, bu görüntü oyunlarının daha bağımlılık yaratan yahut problemli kullanımını teşvik edebilir.
Ruhsal işleyiş belirleyici oluyor
Genç oyuncuların bu oyunları oynamanın motivasyonel nedenlerini göz önüne alarak araştırmanın neden bu kadar baş karıştırıcı ve bölünmüş olduğunu açıklayabilir.
Makus ruhsal işleyişe sahip olmak da duygusal olarak problemli görüntü oyunu kullanımı için bir risk faktörüdür. Görüntü oyunları oynamak, bir çocuğun düzgün başa çıkma maharetleri geliştirmesini yahut uygulamasını, arkadaş bulmasını ve/veya gerçek hayatında düzgün bir takviye sistemine sahip olmasını engelliyorsa, görüntü oyunları oynamak potansiyel olarak ziyanlı olabilir.
Oyun bir bağımlılığa dönüşürse, genç oyuncularda depresyon, dert, öz denetim eksikliği, obsesif kompulsif davranışlar ve dürtüsellik ortaya çıkabilir. Ebeveynler, bu oyunların oynamasının çocukları üzerinde ziyanlı bir tesiri olup olmadığını görmek için uygun bir kıymetlendirme yapmak için fizikî ve zihinsel sıhhati ve çocuklarının arkadaşlarıyla münasebetlerini izlemelidir. Birebir vakitte, oyunun bir çocuğun bilişsel ve toplumsal hünerleri üzerinde de olumlu bir tesiri olabileceğini bilmek kıymetlidir. Birtakım danışmanlar, oyun oynamayı, bilhassa ruh sıhhati gereksinimleri için, danışmanlığı geliştirmek için bir araç olarak kullanmaktadır.
Bu araştırma başlangıç aşamasında olmasına karşın, gerilimi azaltarak ruh halini uygunlaştırmak, duygusal düzenleme marifetleri geliştirmek ve şiddetli hislerle çaba edebilecek kimi stratejik ataklar geliştirmek için birtakım cümbüş oyunları kullanılmıştır.
Görüntü oyunu konusu karmaşıktır. Kimi çocuklar için sorun yaratabilir mi? Kesinlikle! Ebeveynlerin bu oyunların çocukları üzerindeki tesirini gözlemlemesi, değerlendirmesi ve izlemesi gerekiyor mu? Kesinlikle! Fakat bu oyunlar, hayattaki çabucak hemen her şey üzere, kişinin hisleri ve zihinsel sıhhati üzerinde olumlu yahut olumsuz bir tesire sahip olabilir. Kilit nokta, bu oyunların sizin üzerinizdeki tesirinin tam olarak farkında olmaktır, böylelikle uygun müdahale yapılabilir ve uzun vadeli zihinsel sıhhat sıkıntıları önlenebilir.