Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Özkaya, çocukluk aşılarının kıymeti hakkında ebeveynlere ikazlarda bulundu.
Aşı takvimine uyulması gerektiğini belirten Özkaya, genel sıhhat seviyesinin korunması açısından bunun çok değerli olduğunu söz etti.
“Ebeveynler süratli davranarak sarkmaları telafi edebilir”
“Tüm dünya genelinde çocuklardaki hastalık ve ölümlerin en kıymetli nedeni enfeksiyon hastalıklarıdır” diyen Dr. Özkaya, bu enfeksiyonların büyük bir kısmından aşı ile korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
Aşılamanın kıymetli olduğuna dikkat çeken Özkaya, “Aşı sayesinde hastalık yapan mikroorganizmanın bir kısmı yahut proteini bedene enjekte edilerek hastalığı geçirmeden o mikroba karşı bağışıklık kazanmış oluruz. Yalnızca kişi korunmakla kalmaz tıpkı vakitte toplumda korunmuş olur. Ebeveynleri çocuklarının aşı takvimine uymaya davet etmek istiyorum. Pandemiyle birlikte aşılama konusunda sarkmaların olduğu aşikar fakat ebeveynler olabildiğince süratli davranarak bu kaybı telafi edebilir.” sözlerini kullandı.
Her ülkenin kendine ilişkin ulusal aşı takvimi bulunduğunu ve uygulanan aşıların ülkelere nazaran farklılıklar gösterebildiğini belirten Özkaya, aşılamada hedeflerinin hastalıklardan kaynaklı ölümlerin yahut sakatlıkların önlenmesi olduğunu söyledi.
Ülkemizde çocukların doğdukları andan itibaren aşıyla korunmaya başladığını belirten Özkaya, “Şu an için ülkemizde tüberküloz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanoz, çiçek, hepatit B, hepatit A, hemophilus influenza tip b , zatürre ve suçiçeği olmak üzere 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılıyor. Ayrıyeten isteğe bağlı olarak Rota virüs ve menenjit aşıları da yapılıyor” dedi.
“Aşı aykırılığına itimat etmeyin”
Özkaya, günümüzde aşı tersi yayınların yapıldığını hatırlatarak, bunlara itimat edilmemesi gerektiğini söyledi. Aşı yapılan çocukların otizm olduğu halinde savların ortaya atıldığını belirten özkaya, “Yıllar içinde otizm teşhisinin sık konulabilmesinden dolayı sebepler araştırılmış ve bir etken olarak da tiomersal (civa) gösterilmiştir. Evvelce antibakteriyel özelliğinden dolayı birtakım aşıların içerisinde bulunmakta idi, lakin civa aşı içeriğinden çıkarılmıştır.
Ne yazık ki otizm sıklığında bir azalma olmamış, otizm teşhisli hasta sayısında artış görülmüştür. Bu sebeple civa içeren ve ya içermeyen aşı uygulamaları ile otizm ortasında yapılan çalışmalarda bir fark görülmemiştir. Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) de aşı içerisinde ki civa bileşiğinin yenidoğan yahut çocuklarda toksik olmadığını bildirmektedir. Unutmamalıyız ki canımızdan çok sevdiğimiz yavrularımızı hastalıklardan korumak için yapabileceğimiz en değerli şey aşılamadır” tabirlerini kullandı.