Dijital aygıtlar çocuklarda miyopiyi hızlandırıyor

Dijital aygıtlar çocuklarda miyopiyi hızlandırıyor

Dijital aygıtlar çocuklarda miyopiyi hızlandırıyor

Yapılan son araştırmalara nazaran tablet ve akıllı telefon kullanım yaşı 1 yaşın altına indi. Araştırmalar ayrıyeten 2-4 yaş ortası çocukların faal olarak dijital aygıt kullanım oranı %97 olduğunu gösteriyor. Epey yüksek olan dijital aygıt kullanımı, çocukların toplumsal ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilerken, tıpkı vakitte çağın hastalığı olarak öne çıkan miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebiliyor yahut daha süratli ilerlemesine neden olabiliyor.

“Miyopiyi tetikleyebilir”

Dijital ekran kullanımına bağlı gelişen semptomların son vakitlerde artmaya başladığını söz eden Opr. Dr. Özgür Gözpınar, çocuklarda çift görme, bulanıklık, kaşıntı, baş ve göz ağrısı üzere rahatsızlıklarda artış olduğunu belirtti.

“Akıllı telefon ve tabletler öbür ekranlara nazaran olağan okuma uzaklığından daha yakın görüntüleme aralıklarına (20-30 cm) sahip. Küçük yazı boyutları, yakına bakıldığında gözlerin birbirine yaklaşmasıyla, buna ahenk sağlamak için daha yüksek yakından-yakına geçiş hareketi ve uzun mühlet yakın aralık aktiviteleri gözlerin daha fazla yorulmasına sebep oluyor” diyen Op. Dr. Gözpınar, ayrıyeten dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın gözleri yorduğunu belirtti.

Ağır dijital aygıt kullanımının çocuklarda miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebileceğine yahut daha süratli ilerlemesine neden olabileceğine dikkat çeken Gözpınar, “Bu açıdan erken teşhis ve miyopinin ilerleyişini yavaşlatan optik cam kullanımı son derece kıymetli. Ergenlik yıllarında beden süratle geliştiği için miyopinin ilerlemesi de süratli oluyor. Bu açıdan doğumdan sonra, birinci bir yaş, irtibatın kurulabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan evvel ve okul mühletince tertipli göz muayenesi yaptırılması son derece önemli” dedi.

“Çocuklar fark edemiyor”

Göz sorununa uygun bir gözlük verildiğinde çocuğun görmesinin netleşeceğini ve algının artacağını belirten Gözpınar, “Çocuklar birden fazla vakit görmede sorun yaşadıklarının farkına varamaz. Gözlük kullanımı miyopi tedavisinde görüş kalitesini artırarak çocuğun toplumsal ve zihinsel gelişimini olumlu tarafta tesirler. Görme duyusu çocukluk devrinde öğrenilen bilgilerin %80’den fazlasının algılanmasına yardım ediyor. Bu açıdan ailelerin dikkatli olması, çocukların tertipli göz muayenelerinin yaptırılması hayli değerli. Miyopi hastalığı okul periyodu çocuklarında genelde ilerleme gösterebilir” ifadelerni kullandı.

15 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.