Çocuklarda şaşılık genetik olabilir

Çocuklarda şaşılık genetik olabilir

Çocuklarda şaşılık genetik olabilir

Yeditepe Üniversitesi Göz Merkezi’nden Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Unsur Bahçeci Şimşek, şaşılığın yalnızca annede babada değil, daha uzak akrabalarda olmasının da değerli olduğunu ve bütün çocukların bir yaşından evvel kesinlikle göz tabibi tarafından denetim edilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, “Şaşılık sorunu bilhassa okul çağı çocuklarında dış görünümle ilgili aksiliklere yol açtığı için ruhsal problemlere da neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklar okul çağına gelmeden bu sorunun çözülmüş olması değer taşıyor. Beğenilen kayma olduğunda beyinde iki farklı imaj ortaya çıkacağından, beyin gözlerden gelen manzarayı baskılıyor. Bu da o beğenilen sağlanan görüşte azalmaya sebep olarak göz tembelliğine yol açabiliyor” sözlerini kullanarak ikazlarda bulundu.

Yalancı kaymaya dikkat

Bebeklik ve çocukluk devrinde olan kaymaların bir kısmının ‘yalancı kayma’ olarak isimlendirilir. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan aldatıcı bir görünüm. Bu durumda kesinlikle bir göz tabibine başvurmak gerekiyor. Birebir gözün devamlı olarak kayması görmenin o beğenilen daha az olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ebeveynler, bebeklerde ve çocuklarda tek beğenilen kayma gördüğünde göz tabibine başvurmaları gerekiyor.

Çocukların cep telefonu, tablet, bilgisayar üzere aygıtlara uzun müddet bakmaları miyopi denilen göz bozukluğunun ilerlemesini arttırıyor. Son yapılan bilimsel çalışmalar ise miyopinin ilerlemesini engelleyen en değerli faktörün gün ışığında çocuğun oyun oynamasının olduğu bilgisini veriyor

Tedavi şaşılığın tipine nazaran değişiyor

Göz kaymaları öncelikle gözlük ve bir gözün kapatılması ile tedavi edilmeye çalışıır. Kaymaların değerli bir kısmı bu iki kolay prosedürle düzelebiliyor. Bu usullerle tedavi edilmeyen kaymalarda vakit kaybetmeden cerrahi prosedürlere başvurulması gerekiyor.

Şaşılığın cerrahi tedavisi kaymanın tarafına ve derecesine nazaran değişiyor. Göz kası üzerinden ufak bir kesi yapılarak kaslara ulaşılıyor ve şaşılığın tipine nazaran kaslarda çeşitli konum değişiklikleri yapılabiliyor. Gerektiği durumlarda iki göze birden müdahale ediliyor. Erişkinlerde lokal anestezi ile şaşılık ameliyatları yapılabilse de çocuklarda kesinlikle genel anestezi yapılması gerekiyor. Hasta birebir gün hastaneden taburcu edilebiliyor ve bir-iki gün içinde olağan aktivitelerine dönebiliyor. Ameliyat sonrası beğenilen hafif bir kızarıklık olabileceğinden bir hafta göz damlaları kullanılması gerekebiliyor. Hasta okula ya da işine bir hafta içerisinde geri dönebiliyor.

18 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir