Çocuklarda güneş çarpması belirtileri ve tedavisi

Çocuklarda güneş çarpması belirtileri ve tedavisi

Çocuklarda güneş çarpması belirtileri ve tedavisi

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güneş çarpması riskinin arttığını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nden Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Anabilim Kısmı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burçin Şanlıdağ, bilhassa 4 yaş altı çocukların risk kümesinde olduğunu söyledi.

Güneş çarpması belirtileri

Güneş çarpmasında hastada ateş, baş dönmesi, şuurda bulanıklaşma, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, kas krampları, daima uyku hali ortaya çıkmaktadır. Bu tıp şikayetleri küçük çocukların tabir etmesi zordur. Güneşe yahut sıcağa maruziyet sonrası daima uyku hali, halsizlik, beslenmede azalma uyarıcı olmalıdır. Bilhassa küçük çocuklarda eşlik eden nöbet gözlenebilmektedir. Erken müdahale edilmeyen durumlarda şuur kaybı, organ yetmezlikleri ve vefatla sonuçlanabilir.

Güneş çarpması nasıl önlenebilir

Açık renkli, bol kıyafetler, kollayıcı uzun kollu tişörtler giydirilmeli, muhafaza faktörü en az + 30 olan güneş esirgeyici kremler kullanılmalı ve bu kremler çocuğunuz güneşe çıkmadan yarım saat evvel sürülmeli, başın direk güneş maruziyetini önlemek için geniş kenarlıklı açık renk şapkalar tercih edilmeli ve çocuklarımıza gölge kuralı öğretilmeli ve gölgesinin kendi uzunluğundan kısa olduğu saatlerde dışarıya çıkmasının uygun olmadığı hatırlatılmalı.

Ayrıyeten, çocuklarımızın saat sabah 10:00 ve öğlenden sonra 16:00 ortası direkt gün ışığına maruz kalması önlenmeli, günün sıcak saatlerinde dış ortam aktivitelerinden ve idmandan uzak durulmalı, dış ortam aktiviteleri sabah erken saatlerde yahut güneş batımından sonra yapılmalı, güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edilmeli, kum ve su ışınları yansıttığı için bu üzere alanlarda korunma artırılmalı ve çocuğumuzun kâfi sıvı alımına ihtimam gösterilmeli, susamadan dahi sıvı tüketilmeye çalışılmalı.

Güneş çarpması durumunda yapılabilecekler

– Güneş çarpmasından şüphelenilen durumlarda öncelikle acil yardım istenmeli.

– Hasta birinci evvel serin ve gölge bir ortama alınmalı.

– Yardım gelene kadar hastanın beden ısısını düşürmeye yönelik olarak fazla kıyafetler çıkarılmalı.

– Hastanın başı yükseltilirken şuuru kapalı ise yan yatır duruma getirilmeli.

– Hastanın koltuk altı, boyun ve kasık bölgesine nemli bez ile soğutma yapılmalı.

– Kişinin şuuru yerinde ise sıvı alımı sağlanmalı.

– Şuuru yerinde değil ise hastanın boğulmasına neden olabileceği için sıvı unsur verilmemeli.

13 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.