Büyüme ağrısı deyip de çocuğun rahatsızlığının altında yatan hastalığı gözden kaçırmamak gerektiği ikazında bulunan Bülbül, cinsine nazaran birçok farklı belirtisi olan kemik kanseri hakkında değerli bilgiler verdi.
Ağrı ve şişlik belirtileri olabilir
Kemik ve yumuşak doku kanserleri ağrıyla ya da kolay bir şişlikle başlayabiliyor. Erken müdahale edilmediği takdirde bu tip kanserlerde mevt riski ise hayli yüksek. Toplumda ender görülen lakin başka rahatsızlıklarla kolay kolay karıştırılabilen kemik ve yumuşak doku kanserlerine ait dikkatli olunması gerekiyor. Kemik ve yumuşak doku kanserleri bütün kanserler içerisinde en ender görülenlerdir. Bu kanserinde âlâ huylu ya da makûs huylu çeşitleri vardır. Uygun huyluların içerisinde hiçbir ziyanı olmayanlar, ziyan verebilecek olanlar ve agresif (saldırgan) davranan uygun huylu tümörler var.
Yani üç çeşit güzel huylu tümör var. Makûs huylu tümörlerin içerisinde de düzgün, makûs ve metastazlı olanları var. Yani üç çeşit de makus huylu tümör var. Kemik ve yumuşak doku tümörleri tek başına ortopedi ve travmatolji uzmanının yapabileceği bir tedavi olmaktan çok medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji, girişimsel radyoloji uzmanlarıyla birlikte hareket edilmesi gereken bir yaklaşımla yapılmalıdır.
Büyüme ağrısı diye bir şey yok
Bu kanser çeşidi ağrıyla da başlayabilir, kolay bir şişlikle de başlayabilir. Süratle büyüyen ağrılı bir şişlikle de başlayabilir, direkt tümöre bağlı kırıkla da hastaneye gelebilir. Çocuklarda ekseriyetle ağrı şikayeti üzerine hastaneye başvuruyorlar. Düzgün huylu tümörlerden olan Osteoid osteoma; gece ağrısı yahut bazen ağrı kesicilerle geçebilen ağrılara sebebiyet veren bir tümördür. Bu güzel huylu tümör küçük bir cerrahi operasyon yahut girişimsel radyoloji uygulamaları ile tedavi edilebilir.
Çocuklarda en çok baş karıştıran mevzu ise büyüme ağrısıdır. Fakat büyüme ağrısı diye bir ağrı olamaz. Zira büyüme fizyolojik bir olaydır, ağrılı olmaz. Örneğin saç uzarken ağrı hissedilmez. Büyüme ağrısı deyip de çocuğun rahatsızlığının altında yatan hastalığı gözden kaçırmamak gerekir.
Fakat unutulmaması gereken konu şu ki her ağrı da kanser değildir. Her tümörde kanser değildir. Tümör bir şişliktir. Yani bedendeki sivilcede, ben de bir tümördür. Kimi kemik hastalıklarının ilerleyen devirlerde kansere neden olabilir. Paget Kemik Hastalığı kemik kanserine yol açabilir. Paget hastalığına ikincil olarak osteosarkom hastalığı gelişebilir. Lakin kireçlenme kansere neden olmaz.
Gece ağrılarına dikkat
Yaşlılarda kan hastalıklarından Multipl miyelom dediğimiz bir tıp kemik iliği kanseri görülebilir. Diğer bir kanserin metastazından ötürü kemik ve yumuşak doku kanseri meydana gelebilir. Mesela bir beşerde gece ağrısı varsa, öbür bir yerinde de kanser varsa kesinlikle metastazik bir kanserden bahsedilebilir. Birden fazla hasta kırık oluştuktan sonra doktora başvuruyor fakat öncesinde hastanın durumunu hekimine belirtmesi lazım. Böylelikle kırık oluşmadan tedavi olabilirler.
Kemik kanserinin teşhisinde biyopsinin büyük bir rol oynuyor. Evvel biyopsi yapılmalı. Hastadan laboratuvar testleri, kan ve idrar analizi, düz grafi istenir. Akabinde gerekirse bilgisayarlı tomografi ve MR çekilir. Buradaki asıl maksat lezyon nerede, kemiğe yahut yumuşak dokuya ne yapmış, kemik bu lezyona ne karşılık vermiş üzere sorulara cevap bulmaktır. Bunların sonucunda şayet bir şeylerden şüphelenilirse; ilgili ünitelerle multi disipliner bir yaklaşımla tedaviye başlanır.