Çocuklarda 3 yaş sendromu

Çocuklarda 3 yaş sendromu

Çocuklarda 3 yaş sendromu

3 yaş sendromu çocukların ‘kendini bulma’ devri olarak bilinir. Çok sıkıntı bir devir üzere gelse bile anne ve baba ile bir arada çocuk ortasındaki ilginin daha güçlü hale gelmesine büyük bir ehemmiyet katar. Çocuklar yeni şeyler öğrendikçe anne ve babası ile ortasındaki bağın daha güçlü hale gelmesini sağlar. Bilhassa çocukların kendini bulmaya çalıştıkları ve buldukları, bunun için çaba gösterdikleri bir periyottur. Şuurlu ve sabırlı bir biçimde yaklaşım 3 yaşındaki çocukların zihinsel açıdan daha tesirli gelişim göstermesine imkan tanımaktadır.

3 yaş sendromunda anne ve babalar nasıl davranmalıdır?

3 yaş sendromunun tesiri altında olan çocuklarınızı, duygusal bakımdan sağlıklı birer birey olarak yetiştirmenin en kıymetli ögesi, çocuğunuzun ihtiyaçlarını kriz anında düzgün tanımlayabilmeniz olmaktadır. Çocuğunuzun yaptıklarını sakinlikle karşılamayı deneyin ve yapmakta olduğunuz işe orta vererek çocuğunuzun neden kendisini yerlere atarak ağladığını manaya istikametinde efor gösterin. Elbette bu son derece sıkıntı olan bir durumdur. Bu sebeple birçok anne ve baba için bunu uygulamak hayli sıkıntı olacaktır. Hayır denilmesi gereken noktada anne ve babanın birlik içinde hareket etmesi gerekir. Aksi takdirde şayet çocuk ebeveynlerden birini yönlendirebileceğini hissederse bundan sonraki davranışlarını buna nazaran belirleyecektir. Çocuğun yaşına ve eğitim seviyesine uygun kurallar koyulması, onun okul devrinin disiplin kurallarını çok daha rahat bir formda benimsemesini sağlayacaktır.

Çocuklarda 3 yaş sendromu belirtileri nelerdir?

Çocukların büyümeye başladığı bu devirde yaşanan sendrom ile bir arada aşikâr başlı kimi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Şayet sakin bir çocuk ise bu devirde agresifleşmek ve öfkeli durumlar yaşamak sürecin bir kesimi olarak öne çıkar. Belirtiler çok dikkatli biçimde takip edilmeli ve buna nazaran yanlışsız yaklaşım ele alınmalıdır.

– Çocukların kendi başına bir şeyler yapma çalışmaları,

– Agresif ve öfkeli olmaları,

– Sofraya kendi oturmaya çalışmaları,

– Masada ona ilişkin bir yer olmadığını gördüklerinde ağlayıp öfkelenmeleri,

– Tekrarlanan öfke nöbetleri,

– Yaşıtlarıyla ile hengame etmeleri,

– Yemek seçmeye başlamaları,

– Kendi başlarına giyinmeye çalışmaları,

Bu periyotta çocuk neler öğrenir?

– Acıktığında bunu lisana getirebilir.

– Hayal dünyaları gelişmeye başlar ve kendi kendilerine hayali oyunlar oynarlar.

– Müzik aletlerine yönelme yahut dans etmeye çalışmak üzere aktivitelere yönelebilirler.

– Sayı saymayı öğrenebilirler.

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir