Çocuklara ziyanlı abur cuburlar yerine tabiatın bize sunduğu nimetlerden yararlanarak yaşamasını öğretmenin hiç de güç olmadığını belirten Holistik Sağlıklı Ömür Danışmanı Clara Seren Amram, bunun için eğlenceli bir dönüşüm gerektiğinin altını çizdi.
“Ağaç yaşken eğilir”
Amram, çocukları sağlıklı beslenmeye, meyve ve zerzevat yemeye yönlendirmek için ebeveynlere pratik tekliflerde bulunarak, ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözündeki üzere evlatlarımızı küçük yaştan itibaren sağlıklı yiyeceklere yönlendirmemiz gerektiğini, eğlenceli ve kolay formüllerle onları doğal beslenme tutkunu bireyler haline dönüştürebileceğimizi belirtti.
Çocukları sağlıklı beslenmeye, sebzelere ve meyvelere yönlendirmenin 5 unsurda mümkün olduğunu tabir eden Amram, bu hususları;
– Ebeveynler çocuklarına sağlıklı beslenme konusunda örnek olmalıdır
– Sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırmak için, çocukların hayal gücünü kullanın
– Tabakları çocuklarımızın seveceği hallerde, keyifli sunumlarda hazırlayabiliriz
– Onların sağlıklı beslenme konusunda şuur sahibi olmaları, şuurlu yetişmeleri için öyküler, masallar anlatın
– Çocuklarla mutfağa girelim
başlıklarında topladı.
Sağlıklı öğünleri sevdirmek için 5 ipucu
1. Ebeveynler çocuklarına sağlıklı beslenme konusunda örnek olmalıdır. Unutmayalım ki, çocuklarımız bizleri taklit ederler. Öncelikle biz sağlıklı besleneceğiz ki, onlar da bizi izleyip, bizim yaptığımızı uygulasınlar. Konutumuzda ve hayatımızın her anında sağlıklı beslenme ana prensibimiz olmalıdır.
2. Sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırmak için, çocukların hayal gücünü kullanın. Meyve ve sebzelerin yararlarını anlatırken hayal gücünü de çalıştıracak formda onların anlayabileceği ve zihninde canlandırabileceği tabirlere yer verin.
3. Tabakları çocuklarımızın seveceği biçimlerde, keyifli sunumlarda hazırlayabiliriz. Örneğin ıspanak bir küçük kızın saçlarına dönüştürülebilir. Salatalıktan gözler yapılabilir… Havuç dilimleri kaş olur… Böylece sağlıklı bir yemek, lezzetli ve eğlenceli dokunuşlarla çocukların bayılacağı bir hale getirilebilir.
4. Onların sağlıklı beslenme konusunda şuur sahibi olmaları, şuurlu yetişmeleri için öyküler, masallar anlatın. Sevdiği kıssaların, masalların ortasında besinlerin yararlarına, hangi zerzevatın, hangi meyvenin neye düzgün geldiğine de yer açın. Çocuklarımızı yetiştirirken tabiatın, doğallığın, sıhhatin değerini eğlenceli bir formda anlatalım. Oyunlar, kıssalar ile onların anlayacağı ve seveceği bir lisan geliştirelim.
5. Çocuklarla mutfağa girelim. Çocuklarımızı küçüklükten itibaren mutfağa sokacağız ki, doğal ve istikrarlı beslenmenin ehemmiyetini onlara eğlenceli bir halde aktaralım. Bu tıpkı vakitte kendilerine yetebilmelerini öğrenmeleri bakımından değerlidir. Mutfağa erken yaşta girmeleri ayrıyeten çocuklarımızın el hünerlerinin gelişmesine, özgüvenlerinin artmasına, hayal güçlerini kullanmalarına ve toplumsallaşmalarına yardımcı olur. Tabi ki burada yaş kümelerine nazaran gereken tedbirleri almak, en ufak bir kazanın bile olmamasını sağlamak çok değerlidir.