Çocuklara konutun içinde vakit geçirmeleri için alternatifler sunun

Çocuklara konutun içinde vakit geçirmeleri için alternatifler sunun

Çocuklara konutun içinde vakit geçirmeleri için alternatifler sunun

Psikoloji Uzmanı Dr. Süleyman Kahraman, ebeveynlerin okulların kapalı olması ve çocukların sokağa çıkmasının yasaklanmasıyla tahminen de hiç olmadığı kadar çocuklarıyla birebir kapalı ortamda vakit geçirdiğini hatırlatarak, ”Okulların uzaktan eğitime geçmesi ve birçok ebeveynin meskenden çalışması yahut işine gidememesi, meskende teknoloji kullanımını artırdı. Teknoloji kullanımını kastederken genelde TV izleme, bilgisayar, tablet ve telefondan toplumsal etkileşimde bulunma, oyun oynama, görüntü izleme, internette gezinti yapma, ders çalışma, oyun konsollarını kullanma üzere aktiflikleri sayabiliriz. Bu aktifliklerin tamamını bundan sonra bahsedilecek mevzular için ‘ekran süresi’ kavramıyla nitelendirebiliriz” diye konuştu ve salgın devrinde ebeveynlik üzerine değerlendirmelerini paylaştı.

Çocuk meskenin içinde o kadar saat nasıl vakit geçirecek

‘Şu kritik soruyla başlayalım: ‘Çocuk ekrana bakmayacaksa konutun içinde o kadar saat nasıl vakit geçirecek?” Öncelikle ekran müddetini azaltmak istiyorsak çocuklara ekran dışında vakit geçirebilmeleri için imkânlar sağlamalıyız. Bu imkânlar, ferdi oyunlar, küme oyunları, oyuncaklar, yaratıcılık aktiflikleri, eğlenceli diğer etkinlikler, programlar, deneyler, okuma saatleri, drama saatleri, aile küme vakitleri, konut işleri, yeni öğrenme fırsatları üzere seçenekleri kapsıyor.

Alternatifler sunun

Ebeveynlerin bahsettiğimiz bu “imkânları” genişletmek için kendi aile durumlarına nazaran araştırmaları kıymet arz etmektedir. Çocuğa, “Bırak artık o elindeki tableti!” üzere bir söz kullanıyorsanız, o vakit ona alternatifleri de sunmanız ve onu motive etmeniz de gerekiyor aksi halde tarafların hudut harbi yaşamasından öbür bir şey olmuyor. Bilhassa ekran müddeti dışında çocuk ebeveynleriyle birlikte eğlenceli vakit geçirebilecekse zati bu çocuk için epey tercih edici olabilir.’

‘Çocuklara günü nasıl geçireceklerine ait onlarla planladığınız bir günlük program yapmanız işinizi kolaylaştırabilir. Çocukların da hemfikir olduğu bir programla vaktinin nasıl geçirileceği netleşmiş olur ve ekran müddeti mutabakata varılan ölçüde tutulabilir. Çocukların programa uymasına teşvik edilmesi için çeşitli pekiştirme sistemleri düşünülebilir. Burada özelikle marka/jeton biriktirme pekiştirme metodu kullanılabilir. Bu prosedürde çocuk, yaptığı istenilen davranışlar sonrasında puan kazanma üzere marka kazanır ve belirlenen bir marka sayısına ulaşınca da bir ödül kazanır.

Çocukların fizikî antrenman yapmaları, sağlıklı beslenmeleri ve uyku sistemlerinin sağlanması ekran müddetinin olumsuz tesirlerini azaltmak için hayli kıymetlidir. Ebeveynler kesinlikle günlük fizikî antrenman konusunda çocukları teşvik etmeliler mümkünse birlikte yapmalılar. İstikrarlı beslenme için bilhassa ekran müddeti dışında beslenmeleri için tedbirler almalılar. Çocukların sistemli uyku alışkanlıklarının sağlanması ve sürdürülmesi de fizikî ve ruhsal sıhhatlerinin korunması için gereklidir.

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir